Όσοι δεν δήλωσαν τα αναδρομικά ποσά αποδοχών θα πληρώσουν έξτρα φόρο

Αθήνα.- Ραβασάκια για την πληρωμή έξτρα φόρου σε χιλιάδες συνταξιούχους θα αρχίσει να στέλνει η Εφορία. Με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που «φεύγουν» τις επόμενες ημέρες από τις ΔΟΥ οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο για αναδρομικά ποσά αποδοχών για το έτος 2013 τα οποία εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση. Τα περισσότερα σημειώματα πηγαίνουν σε συνταξιούχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή υπέρογκων φόρων που φθάνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν μετά από διασταύρωση που έγινε στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Από τη διασταύρωση αποκαλύφθηκαν περίπου 200.000 περιπτώσεις φορολογουμένων, η πλειονότητα των οποίων είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ είχαν εισπράξει αναδρομικά ποσά αποδοχών (επιδικασθέντα από δικαστήρια, καθυστερούμενα από εργοδότες κ.λπ.) δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, που υπέβαλαν για το 2013, ούτε είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις.

Αν και το θέμα ήταν γνωστό στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης μόλις την περασμένη Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε τους εφόρους ότι τους αποστέλλονται αρχεία με τους ΑΦΜ και τα λοιπά στοιχεία των εν λόγω φορολογουμένων μαζί με τα ποσά των αναδρομικών που δεν δηλώθηκαν. Με το ίδιο έγγραφο η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης κάλεσε τους προϊσταμένους και τους αρμοδίους υπαλλήλους των ΔΟΥ να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεων των φορολογουμένων αυτών, ξεκινώντας από τις περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα ποσά, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 70.000 -80.000.

Η εντολή προς τους εφοριακούς ήταν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους το συντομότερο δυνατόν, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καταλογίζονται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος να εκδοθούν το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ωστόσο χιλιάδες φορολογούμενοι εκτιμάται ότι θα τη γλιτώσουν. Δεν θα λάβουν ποτέ τη λυπητερή και δεν θα πληρώσουν έξτρα φόρο. Και αυτό γιατί ο αριθμός των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλος (υπολογίζονται σε 200.000), οι υπάλληλοι των τμημάτων Φορολογίας Εισοδήματος στις Εφορίες είναι λίγοι και ο χρόνος που απομένει πλέον στις ΔΟΥ για να ελέγξουν 200.000 δηλώσεις και να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής είναι ελάχιστος. Οι υποθέσεις που δεν θα ελεγχθούν θα παραγραφούν.

Aντιμέτωποι με το χρόνο

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον χρόνο. Για να προλάβουν να ελέγξουν τις δηλώσεις, να βεβαιώσουν τους πρόσθετους φόρους και να εκδώσουν τα σημειώματα στους φορολογουμένους έλαβαν εντολή να εργαστούν και τα απογεύματα ενώ ήδη δούλεψαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το ίδιο θα συμβεί και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 28-29 Δεκεμβρίου. Ωστόσο οι υποθέσεις είναι πολλές και ο χρόνος ελάχιστος, καθώς μεσολαβούν δύο αργίες (25 και 26 Δεκεμβρίου).

Οι υποθέσεις τις οποίες έχει παραλάβει κάθε υπηρεσία υπερβαίνουν τις 4.000, για τις οποίες είναι αρμόδιοι τέσσερις -έξι υπάλληλοι. Δηλαδή κάθε υπάλληλος θα πρέπει να ελέγξει και να βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα για 600 έως 1.000 υποθέσεις μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.

Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ αναγκάζονται να απασχολούν προσωπικό και από άλλα τμήματα για να προλάβουν να ελέγξουν τις υποθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλη ΔΟΥ της Αττικής, η οποία παρέλαβε 4.500 υποθέσεις, μέχρι και την περασμένη Κυριακή οι εφοριακοί που ασχολούνται με το εισόδημα είχαν ελέγξει και εκδώσει εκκαθαριστικά μόλις για 800 υποθέσεις. Με αυτόν τον ρυθμό και εάν δεν υπάρξουν νέες εντολές από τη Φορολογική Διοίκηση, ο έλεγχος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε για τις μισές υποθέσεις.

Ο έλεγχος των 200.000 υποθέσεων με τα αδήλωτα αναδρομικά ποσά έρχεται στην πιο δύσκολη περίοδο για τους εφοριακούς, καθώς στις ΔΟΥ επικρατεί το αδιαχώρητο από τους φορολογουμένους που σπεύδουν να κλείσουν διάφορες υποθέσεις πριν από το τέλος της χρονιάς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ