Κωνσταντινούπολη: Βροχή οι υπογραφές κόντρα στο «όραμα» Ερντογάν για νέο υδάτινο κανάλι

Εκατοντάδες άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη υπέγραψαν τις τελευταίες δύο ημέρες ψηφίσματα, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο μεγαλεπήβολο σχέδιο που υποστηρίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο όπως λένε θα προκαλέσει περιβαλλοντικό όλεθρο στην πόλη.

Το νέο κανάλι της Κωνσταντινούπολης που έχει σχεδιαστεί με μήκος 45 χιλιόμετρα(!), με την πρόβλεψη να χαραχθεί στις δυτικές παρυφές της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, ώστε να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά προς νότο.

Anadolu Agency via Getty Images
Το σχέδιο Ερντογάν επί χάρτου, όπως κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015.  (Photo by Murat Usubaliev/Anadolu Agency/Getty Images)

 

Ζήλεψε τον Ξέρξη!

Το σχέδιο θυμίζει κάτι από τις φιλοδοξίες του Ξέρξη – σε άλλους αιώνες και σε μία εποχή όπου όλοι μιλούν για τις αυτοκρατορικές βλέψεις του Τούρκου Προέδρου.

Ο Ερντογάν λέει ότι το κανάλι αυτό θα διευκολύνει την κυκλοφορία των πλοίων και θα αποτρέψει ατυχήματα στο φυσικό στενό του Βοσπόρου, μία από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου, που διασχίζει την Πόλη.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και οι οικολόγοι αναφέρουν ότι μια έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με το κανάλι, που αποτελεί βασικό βήμα για τέτοια τεράστια έργα υποδομής, δεν απαντά επαρκώς σε όλα τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει το κανάλι.

Έχουν καλέσει τους Τούρκους να υπογράψουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές από εκείνους που περιμένουν για να βάλουν τις υπογραφές τους, στα συγκεκριμένα γραφεία που έχουν οριστεί για αυτό τον σκοπο σε προάστια της Κωνσταντινούπολης, από την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου.

Reuters
Το λιμάνι «Χαϊντάρ-Πασά» στην είσοδο του Βοσπόρου, όπως φαίνεται μέσα από το παράθυρο ενός αεροπλάνου.

 

Ποιός θα πληρώσει;

Επειτα από 17 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν δείχνει ασταμάτητος και ακόρεστος. Είναι αδιευκρίνιστο το πως θα χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο κολοσσιαίο έργο, ενώ οι τραπεζίτες αναρωτιούνται (και δημόσια σε ορισμένες περιπτώσεις) εάν υπάρχει κάποιος μεγάλος δανειστής που θα βάλει τα χρήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, έξι τουρκικές τράπεζες υπέγραψαν ένα προσχέδιο στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, ώστε να μελετηθούν οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές παράμετροι του έργου, πριν προχωρήσουν σε συζήτηση για την χρηματοδότησή του…

Γεωστρατηγικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες

Ενα μείζον ερώτημα, είναι ποιός θα διαχειριζόταν μελλοντικά το κανάλι και εάν η Τουρκία θα μπορούσε να αποφασίζει μόνη της για τη χρήση του. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν έτσι να περνούν αμερικανικά πολεμικά πλοία χωρίς άλλο έλεγχο προς την Μαύρη Θάλασσα; Και τί σημαίνει αυτό για την Ρωσία;

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το περιβάλλον: Ο Αχμέτ Καρά, έξω από ένα γραφείο στη γειτονιά του Μπεσίκτας (στην καρδιά της Πόλης), δήλωσε ότι είναι ενάντια στο έργο του καναλιού λόγω των επιπτώσεων που φοβάται ότι θα έχει για την υδροδότηση της Κωνσταντινούπολης.

«Η έλλειψη νερού είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο τεχνικός υπολογιστών ηλικίας 32 ετών.

Ο Γκιουλτσάν Ερντογάν Μποϊράζ, 56χρονος πρώην καθηγητής, δήλωσε ότι το έργο στοχεύει στην κερδοσκοπία και θα καταστρέψει το μέλλον της πόλης.

″Έχουμε ευθύνη απέναντι στα εγγόνια μας και καταβάλλουμε προσπάθειες για να προστατέψουμε το μέλλον μας. Είμαι εδώ για να μπορώ να είμαι εύκολος”, είπε.

HUSEYIN ALDEMIR / Reuters
Διαδηλωτές με πλακάτ και συνθήματα κόντρα στο κανάλι του Ερντογάν, στις 27 Δεκεμβρίου 2019, στην Κωνσταντινούπολη. REUTERS/Huseyin Aldemir

HUSEYIN ALDEMIR / Reuters
Ουρές σχηματίζονται στις 27 Δεκεμβρίου 2019, από όσους θέλουν να υπογράψουν κόντρα στο όραμα Ερντογάν για το νέο υδάτινο κανάλι στην Πόλη. REUTERS/Huseyin Aldemir

Ο Ερντογάν, ωστόσο, δήλωσε επανειλημμένα ότι η κατασκευή θα προχωρήσει ανεξαρτήτως αντιδράσεων.

Ο Τσεβαχίρ Ακτσελίκ της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, ο οποίος αντιτάχθηκε στο έργο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα εγκριθεί σύντομα και (όπως  προβλέπει ο ίδιος) θα ακολουθήσουν άμεσα διαδικασίες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

«Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ενστάσεων, έχουμε δει ότι εκδηλώνονται ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις», δήλωσε.

πηγή: Reuters/huffingtonpost.gr