Ζηνοβία: Χαμηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Πού θα χιονίσει

Αθήνα.- Χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι είναι το σκηνικό του καιρού και σήμερα Δευτέρα λόγω του κύματος κακοκαιρίας Ζηνοβία. Επιδείνωση της κακοκαιρίας προβλέπεται σε βορειοδυτική Αττική, Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βορειοανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά της Κρήτης. Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ προς το Καζίνο.

Σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από τα διόδια Σχηματαρίου προχώρησε εκ νέου η Τροχαία. Χιονόπτωση σημειώνεται αυτήν την ώρα στο ύψος της Υλίκης και στη Θήβα.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θήβας στο 5ο χιλιόμετρο στο ύψος της Μάνδρας.

Τη Δευτέρα στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου

Στις υπόλοιπες περιοχές, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης. Βαθμιαία από τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 και στα βόρεια τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και ειδικότερα στην Κοινότητα Πλαταιών αλλά και στις Κοινότητες Βαγίων και Αμπελοχωρίου όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων. Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Μόνο με συμβατικά πλοία πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Κλειστά παραμένουν τα περισσότερα πορθμεία.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η πρόγνωση του καιρού αναλυτικά

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες. Θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και στη Θράκη και σε πεδινές περιοχές. Βελτίωση από το απόγευμα. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Πελοποννήσου. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα). Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου καθώς και στις Σποράδες σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9, στα ανατολικά και νότια τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και των βόρειων Κυκλάδων. Bαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για ασθενείς χιονοτπώσεις στα γύρω ορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή:skai.gr