Χωρίς ηλεκτροδότηση η Ιπποκράτειος Πολιτεία- Με εντολή Μητσοτάκη θα διερευνηθεί τι έφταιξε για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού

Αθήνα.- Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένει η Ιπποκράτειος Πολιτεία από τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται περίπου 3.000 άνθρωποι υπό δριμύ ψύχος.

Όπως αναφέρουν ακροατές του ΣΚΑΪ κανείς δεν απαντά στις κλήσεις τους στον ΔΕΔΔΗΕ.  Oι κάτοικοι της Ιπποκρατείου Πολιτείας αναφέρουν ακόμα ότι στην περιοχή δεν έχουν δει κανένα εκχιονιστικό μηχάνημα.

Χωρίς ρεύμα έμειναν εξάλλου τη Δευτέρα αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων Πετράλωνα, τα Μελίσσια, το Θησείο, το Πόρτο Ράφτη αλλά και η Μαγούλα.

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα

Κλειστοί παραμένουν δρόμοι στην Αθήνα, λόγω χιονιού και παγετού.

Οι δρόμοι που είναι κλειστοί αυτήν την ώρα είναι οι εξής:

– Η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ.

– Η λεωφόρος Διονύσου.

– Η λεωφόρος Αγίου Μεκρουρίου από το ύψος της ταβέρνας “Λεωνίδας” προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

– Στην Καλοπούλα, στο ρεύμα προς Υμηττό, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω παγετού.

Πού θα χτυπήσει η «Ζηνοβία» την Τρίτη

Σήμερα, Τρίτη αναμένονται χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά Ελλάδα καθώς και βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας αναμένονται την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές, ημιορεινές αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στα δυτικά ηπειρωτικά θα υπάρχουν νεφώσεις έως το μεσημέρι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από -4 έως 10, στη Θεσσαλία από -2 έως 8, στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά από -1 έως 11, στη Δυτική Πελοπόννησο από 4 έως 11, στην Ανατολική Πελοπόννησο και Στερεά από 0 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 8, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 12, στα Δωδεκάνησα από 9 έως 15, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 11 και στην Κρήτη από 9 έως 13.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και σταδιακά θα γίνουν βορειοδυτικοί δυτικοί ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στα βορειοδυτικά του νομού. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ. Στον Νότιο Ευβοϊκό οι άνεμοι θα είναι ισχυρότεροι κατά 2 μποφόρ ενώ στον Σαρωνικό κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και δυτικά του νομού θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στα δυτικά 3 έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Αθηνών–Λαμίας, ένας νεκρός στις Πλαταιές

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ηλικιωμένος άνδρας από αναθυμιάσεις στη Βοιωτία, να εγκλωβιστούν δεκάδες πολίτες και να προκληθούν πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, με χαρακτηριστικές τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Οι έντονες χιονοπτώσεις και βροχές, κατά τόπους στην Κεντρική Ελλάδα κυρίως, προκάλεσαν προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, η οποία έκλεισε για ώρες με εντολή της Τροχαίας.

Ο εγκλωβισμός των πολιτών προκάλεσε την παρέμβαση και του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, να ξεκινήσουν έρευνες για να δουν αν υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες έμειναν για ώρα ακινητοποιημένοι στο κρύο, εξαιτίας του κλεισίματος και στα δύο ρεύματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στη Μαλακάσα, όπου νταλίκες «δίπλωσαν» από την ολισθηρότητα του δρόμου, προκαλώντας το κομφούζιο.

Αρκετοί οδηγοί βρίσκονταν εγκλωβισμένοι για ώρες, ενώ ταξίδευαν από το πρωί. Αν και η Τροχαία είχε ενημερώσει για τα μέτρα λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και των εορτών, αρκετοί όπως αποδείχθηκε, αγνόησαν τις εντολές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κομφούζιο στην Αθηνών – Λαμίας.

Ο κ. Καραμανλής θα καλέσει τους υπεύθυνους της Νέας Οδού για εξηγήσεις

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής και Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοίδης κινούν όλες τις διαδικασίες για να διερευνηθεί τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Καραμανλής θα καλέσει τους υπεύθυνους της Νέας Οδού για εξηγήσεις, ενώ αντίστοιχα ο κ. Χρυσοχοίδης διερευνά τυχόν παραλείψεις της Τροχαίας.

Τραγωδία στις Πλαταιές

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, έπειτα από μαρτυρία νεαρού ότι ο πατέρας και ο παππούς του εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Ο γιος της οικογένειας έσπευσε να ειδοποιήσει τις πυροσβεστικές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν επιχείρηση, για να προσεγγίσουν το σημείο.

Όταν έφτασαν, ο γηραιότερος άνδρας ήταν δυστυχώς νεκρός, ενώ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σώθηκε ο νεώτερος άνδρας.

Κατά πληροφορίες, στην περιοχή υπήρξε διακοπή ρεύματος, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιόνι) και οι δύο άνδρες άνοιξαν τη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα από τις αναθυμιάσεις ο ένας να καταλήξει και ο άλλος να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Συμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΚΑΒ έλαβε την κλήση για τις Πλαταιές στις 18:00 και έφτασε στο σημείο στις 20:20. Παρέλαβε ένα άτομο εν ζωή, το οποίο μετέφερε στο νοσοκομείο της Θήβας. Το δεύτερο άτομο ήταν ήδη νεκρό.

Μπλακ άουτ σε Αττική, Θήβα και Χανιά

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Αττικής προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας «Ζηνοβίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε περιοχές του Πόρτο Ράφτη, στο Θησείο και τα Πετράλωνα καθώς και σε περιοχές των βορείων προαστίων όπως στα Μελίσσια.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές γύρω από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα έμειναν πέντε χωριά στην περιοχή της Θήβας. Πρόκειται για τα χωριά Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Λουτουφή, Λεύκτρα και Καπαρέλι της δημοτικής ενότητας Πλαταιών του δήμου Θήβας, όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούσαν για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δυσκολίες παρουσιάστηκαν και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων. Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα κατέβαλαν προσπάθεια να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων. Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Κατολισθήσεις σε Πλατανιά και Κίσσαμο

Επιπλέον, κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια, καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια.

Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Εκκένωση οικισμών λόγω υπερχείλισης ποταμού στη Χαλκίδα

Σε επιφυλακή βρίσκεται στην Εύβοια η δημοτική αρχή Χαλκιδέων και η Πολιτική Προστασία για τον Λήλαντα ποταμό μετά το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας «Ζηνοβία».

Ο ποταμός έχει αρχίσει να φουσκώνει, ενώ αναμένεται να κατέβει μεγάλη ποσότητα νερού από τα χωριά του Μίστρου και του Πούρνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star Κεντρικής Ελλάδος, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βασιλικού, μεταξύ του Δήμου Χαλκίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Αστυνομίας, αποφασίστηκε να δοθεί εντολή εκκένωσης για τα σπίτια στην περιοχή του Λήλαντα.