Οι ελληνικές προτεραιότητες εν όψει της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Την προετοιμασία της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τη δρομολόγηση των αιτημάτων για την αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs ώστε οι πόροι να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, την επίσημη κατάθεση του αιτήματος ώστε τα όποια υπερπλεονάσματα να μπορούν να μεταφερθούν και στην επόμενη χρήση, την προώθηση της δεύτερης πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ συνδυαστικά με τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για ένα 10ετές ομόλογο, την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο μέχρι και το 2023, την ενεργοποίηση του νέου φορολογικού νόμου, αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών καθώς και τη διαχείριση των χρεών των ιδιωτών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, περιλαμβάνει η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου για το 2020.

Οι στόχοι για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι πολύ συγκεκριμένοι:
1. Να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ώστε όχι μόνο να παραχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% αλλά και να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για να χρηματοδοτηθεί η πρόωρη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020.

2. Να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs, αλλά και να ανάψει το πράσινο φως ώστε τα όποια υπερπλεονάσματα που θα παράγονται μέσα στο οικονομικό έτος να μην αναλώνονται υποχρεωτικά εντός της ίδιας χρονιάς, αλλά να μπορούν να μεταφέρονται και στην επόμενη.

3. Να διασφαλιστεί ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης της τελευταίας 15ετίας (με ποσοστό της τάξεως του 2,8% ή και υψηλότερο) ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (σ.σ.: όσο ισχυρότερος ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο πιο «βιώσιμο» γίνεται το ελληνικό χρέος, άρα δεν δημιουργείται πρόβλημα ως προς την εξυπηρέτησή του από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων).

4. Να ληφθεί οριστική απόφαση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα τεθούν από το 2021 και μετά. Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα είναι ο πήχης να κατέβει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 2%.
5. Να βρεθεί και δεύτερο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων μετά το αντίστοιχο του «Ηρακλή».

Έγκριση των εταίρων
Το πρώτο Euro Working Group της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου. Το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς δεν θα περιλαμβάνει ελληνικό θέμα στην ατζέντα. Ωστόσο, οι συνεδριάσεις δίνουν πάντοτε τη δυνατότητα για επαφές, δεδομένου μάλιστα ότι το 2020 είναι γεμάτο από ελληνικά αιτήματα που απαιτούν την έγκριση των εταίρων (σ.σ.: αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs, μεταφορά υπερπλεονασμάτων και, το κυριότερο, μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά).

Στις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία πραγματοποίησης του πρώτου Eurogroup της χρονιάς, προγραμματίζεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Θα προηγηθεί η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, αν και οι επαφές είναι ήδη συνεχείς για την προετοιμασία της ατζέντας. Η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση δεν συνοδεύεται από εκταμίευση δόσης, καθώς για να αποδοθούν στην Ελλάδα τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που συνιστούν την επόμενη δόση με τα ANFAs και τα SMPs θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια πολύ θετική έκθεση των θεσμών -αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα προς το τέλος Φεβρουαρίου- ώστε να σταλεί ένα ακόμη μήνυμα προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά.

Κυρίαρχα θέματα σε αυτή την αξιολόγηση θα είναι το νέο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών (ουσιαστικά η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο σχήμα που θα ισχύσει μετά το τέλος Απριλίου, οπότε και θα εκπνεύσει η προθεσμία ένταξης των δανειοληπτών στην πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια). Επίσης, θα συζητηθεί αναλυτικά η πρόοδος στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και η υλοποίηση του σχεδίου υλοποίησης του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (σ.σ.: χθες ανακοινώθηκε και η λειτουργία της νέας πλατφόρμας παρακολούθησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου).

Ο Ιανουάριος κλείνει με μια μεγάλη αποστολή στη Γαλλία με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Συμμετοχή στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί θα υπάρξει από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Εκθέσεις αξιολόγησης
Εθνικό στόχο για την Ελλάδα αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – απαιτούνται τουλάχιστον τρεις αναβαθμίσεις από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Όχι μόνο γιατί αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και γιατί με την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση του αποθεματικού ασφαλείας που έχει σχηματιστεί για το χρέος (και στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αυτήν τη στιγμή περίπου 32 δισ. ευρώ).

Επενδυτικό προφίλ
Πολλές αναβαθμίσεις για τη νέα χρονιά προβλέπει σε ανάλυσή της η Citigroup σε ό,τι αφορά τη χώρα μας από τους οίκους Fitch, Moody’s, S&P και DBRS.
Ο οίκος ξεχωρίζει την Πορτογαλία και την Ελλάδα, καθώς όπως επισημαίνει είναι οι δύο χώρες που από νωρίς μέσα στο έτος θα δουν τις πρώτες τους αναβαθμίσεις. Για την Ελλάδα, η Citi τονίζει ότι αναμένει πολλαπλές αναβαθμίσεις από τους τέσσερις οίκους το 2020. Η Fitch θα ξεκινήσει τον χορό των αξιολογήσεων της Ελλάδας στις 24 Ιανουαρίου, ακολουθούν οι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου και η Moody’s στις 8 Μαΐου.

Η Standard & Poor’s, η Fitch και η DBRS διατηρούν την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s τέσσερις βαθμίδες. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη αυτού του κρίσιμου ορόσημου για το επενδυτικό προφίλ της χώρας -το οποίο και έχασε το 2010- έως το πρώτο εξάμηνο του 2021.

πηγή: naftemporiki.gr