Ο ΠΑΟΚ λύγισε την ΑΕΚ από την άσπρη βούλα

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με την μικρότερη δυνατή νίκη, την καλά διαβασμένη ΑΕΚ με 1-0 και έμεινε σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή. Τα πάντα κρίθηκαν από το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Αντρέ Σιμόες πάνω στον Βιεϊρίνια στο 54’ με τον αρχηγό του ΠΑΟΚ να παίρνει το ριμπάουντ μετά από την επέμβαση του Μπάρκα στο σουτ του Σφιντέρσκι σε μία φάση πάντως που ο στράικερ του Δικεφάλου του Βορρά πριν σουτάρει, μάλλον έχει υποπέσει σε παράβαση πάνω στον Βράνιες. Αλλά από ένα ριπλέι δεν μπορεί να βγει κατηγορηματικό συμπέρασμα.

Ο ΠΑΟΚ είχε μια άκαρπη υπεροχή, έκανε ελάχιστες φάσεις, με την Ένωση να είναι καλά διαβασμένη στο παιχνίδι και μόνο δύο φάσεις στο πρώτο μέρος (Σφιντέρσκι 16’, Μπίσεσβαρ 31’). Ο ΠΑΟΚ μετά το γκολ είχε μια μεγάλη φάση με τον Μπίσεσβαρ στο 69’ και από εκεί και μετά η Ένωση άγγιξε δύο φορές το γκολ με το δοκάρι του Μάνταλου στο 71’ και την επέμβαση του Ζίβκοβιτς στο σουτ του Ολιβέιρα στο 80’.

Με εννέα τελείωσε η ΑΕΚ λόγω αποβολών του Χουλτ με απευθείας κόκκινη σε ανατροπή του Άκπομ και του Λιβάια με δεύτερη κίτρινη στις καθυστερήσεις. Στο -13 από την κορυφή έμεινε η Ένωση, πρώτη νίκη φέτος σε ντέρμπι για τον Δικέφαλο του Βορρά.

Πώς έπαιξαν

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με 4-4-1-1, αλλά με αλλαγές σε πρόσωπα, αφού ο Εσίτι έπαιξε σαν παρτενέρ του Μίσιτς στο κέντρο, για πρώτη φορά σε αρχικό σχήμα από τις 14.9.2019, ενώ ο Μπίσεσβαρ ήταν αυτός που πήρε τον ρόλο του ελεύθερου πίσω από τον Σφιντέρσκι. Σε 4-3-3 η διάταξη της Ένωσης, με τον Σιμόες καθαρό κόφτη, τον Σαμπανάτζοβιτς και τον Κρίστιτσιτς εσωτερικούς μέσους και τον Βέρντε και Μάνταλο να πλαισιώνουν τον Λιβάια μπροστά.

Το ματς

Με όρεξη και σωστά τακτοποιημένη μπήκε η Ένωση στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα είχε αρκετές επισκέψεις στο πρώτο δεκάλεπτο προς τα καρέ του ΠΑΟΚ, παίζοντας κυρίως από τα αριστερά με τους Μάνταλο και Χουλτ, δίχως όμως να μπορέσει να φτάσει σε κάποια φάση, αφού σε δύο στιγμές που χρειάστηκε ο Ίνγκασον καθάρισε.

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ο ΠΑΟΚ πήρε τα ηνία του αγώνα κερδίζοντας κόρνερ και φάουλ με την άμυνα της Ένωσης ν’ αντιδρά καλά στην πίεση, αφού ο Καρρέρα φρόντισε να δώσει πλάτος στην ομάδα του και να μην αφήσει χώρους στα άκρα του αντιπάλου. Οι γηπεδούχοι επέμειναν αρκετά στο να βρουν συνεργασίες από τα άκρα, ωστόσο η ΑΕΚ είχε καλύψει πολύ καλά, αναγκάζοντας τους Θεσσαλονικείς να έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μια οργανωμένη και συμπαγή άμυνα, χωρίς να βρίσκουν χώρους, αλλά και σε αρκετές λάθος μεταβιβάσεις. Στο 16’ ο Σφιντέρσκι πήρε την μπάλα από τον Μπίσεσβαρ, αλλά δίχως να κάνει καλό κοντρόλ κλείστηκε από τον Μπάρκα που έδιωξε σε κόρνερ.

Στο 18’ η ΑΕΚ από μια δική της στημένη μπάλα, προσπάθησε ν’ απειλήσει με τον Μάνταλο να εκτελεί και τον Τσιγκρίνσκι να πιάνει την κεφαλιά, αλλά τον Σαμπανάτζοβιτς να μην μπορεί να μπει στην πορεία της μπάλας. Στο 3ο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, ο ρυθμός έπεσε πολύ, μέχρι να φτάσουμε στο 31ο λεπτό, όταν μετά από απόκρουση της άμυνας της ΑΕΚ, η μπάλα έφτασε στον Γιαννούλη που βρήκε τον Μπίσεσβαρ στην πλάτη της άμυνας της Ένωσης στα δεξιά, ο Ολλανδός όμως στο κοντρόλ άνοιξε την μπάλα, για να δώσει την ευκαιρία στον Μπάρκα να τον κόψει με τάκλιν.

Στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους, προσπάθησε ν’ αυξήσει την πίεση του με τον Ολλανδό να επιχειρεί τελική ένα λεπτό μετά την καλή του ευκαιρία αλλά ν’ αστοχεί. Στο 39’ από παράλληλη πάσα του Μάτος μέσα στην περιοχή, ο Εσίτι βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Χουλτ έπεσε στα πόδια του για να παραχωρήσει κόρνερ. Αυτή ουσιαστικά ήταν η τελευταία απειλή του Δικεφάλου του Βορρά, για το πρώτο μέρος, με το πρώτο 45λεπτο να μένει στο 0-0.

Η ΑΕΚ μπήκε πάλι με πρόθεση να πιέσει ψηλά στην επανάληψη, ωστόσο ο ΠΑΟΚ άρχισε να στήνει πάλι καταστάσεις πίεσης, προς τα καρέ της Ένωσης, χωρίς να βρίσκει τόσο καλά οργανωμένη την Ένωση αυτή τη φορά. Έτσι ήρθε η φάση του 54’ στην οποία ο Χουλτ δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Λημνιό, που έβγαλε την σέντρα, ο Σφιντέρσκι έκανε την κίνηση φορ, γυρίζοντας το κορμί του (υπάρχει υποψία φάουλ στον Βράνιες στην υποδοχή της μπάλας), ο Μπάρκας έκανε μια σπουδαία επέμβαση και ο Βιεϊρίνια παίρνει το ριμπάουντ με τον συμπατριώτη του να τον τραβά ανόητα και να παραχωρεί το πέναλτι που αξιοποίησε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ για ν’ ανοίξει το σκορ.

Ο Καρέρα αντιδρά ρίχνοντας τον Ολιβέιρα αντί του Σαμπανάτζοβιτς στο ματς και γυρίζοντας τον σχηματισμό σε 4-2-3-1. Στο 69’ ο ΠΑΟΚ αγγίζει το 2-0, όταν ο Βιεϊρίνια έκλεψε από τον Μπακάκη την μπάλα, την γύρισε παράλληλα και ο Μπίσεσβαρ στα έξι μέτρα από την εστία, την έστειλε πλάγιο! Αμέσως μετά η ΑΕΚ θα χάσει την μεγαλύτερη ευκαιρία της στο παιχνίδι, αφού ο Λιβάια θα κατεβάσει έξοχα την μπάλα, θα περάσει στον Μάνταλο που κινήθηκε σε θέση φορ και ο αρχηγός της Ένωσης λίγο μέσα από το πέναλτι θα σουτάρει στο δοκάρι. Στο 75′ ο Βαρέλα παρεμποδίζει τον Κρίστιτσιτς να σουτάρει, να συνεχιστεί το ματς λέει ο Ισραηλινός. Στο 80’ η ΑΕΚ θ’ αγγίξει ξανά την ισοφάριση με τον Ολιβέιρα να παίρνει την διαγώνια πάσα του Μάνταλου προς τα αριστερά, αλλά ο Πορτογάλος σούταρε χωρίς καλή ισορροπία για να αποκρούσει ο Ζίβκοβιτς.

Η ΑΕΚ κέρδισε τρία απανωτά κόρνερ, πολιόρκησε για ένα τετράλεπτο τα καρέ του ΠΑΟΚ, με μια φάση του Βαρέλα να ελέγχεται για χέρι σε ψαλίδι του Βράνιες, χωρίς όμως να μπορέσει να φτάσει σε ολοκληρωμένη προσπάθεια, με τον Λημνιό να βρίσκει χώρο στο 87’ για να φτάσει σε τετ-α-τετ και τον Μπάρκα ν’ αποκρούει. Όπως είχε βρει ανοικτή πλέον την Ένωση, ο ΠΑΟΚ, από ένα λάθος του Μπακάκη, έβγαλε την κόντρα επίθεση με τον Πέλκα να πασάρει στον Άκπομ που ανατράπηκε εκτός περιοχής και ο Χουλτ σωστά αποβλήθηκε. Ο Λιβάια λίγο αργότερα θα πάρει δεύτερη κίτρινη και η Ένωση θα τελειώσει με εννιά παίκτες.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (4-4-1-1): Ζίβκοβιτς, Μάτος, Ίνγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Εσίτι, Μίσιτς, Λημνιός, Βιεϊρίνια (74’ Πέλκας), Μπίσεσβαρ (87΄Μαουρίσιο), Σφιντέρσκι (74’ Άκπομ)

Στον πάγκο έμειναν οι: Πασχαλάκης, Ροντρίγκο, Κρέσπο, Ντάγκλας Αουγκούστο

ΑΕΚ (4-3-3): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Σαμπανάτζοβιτς (64’ Ολιβέιρα), Κρίστιτσιτς, Βέρντε (83’ Γιακουμάκης), Μάνταλος, Λιβάια

Στον πάγκο έμειναν οι: Τσιντώτας, Λόπες, Οικονόμου, Παουλίνιο, Γιακουμάκης, Μπότος,