Συντονισμός ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας – Οι εξελίξεις

Με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια και της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κύπριο ομόλογο του συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις. τα επόμενα βήματα Αθήνας και Λευκωσίας και ο συντονισμός σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

«Συζητήσαμε για τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, που δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο Νίκος Δένδιας που εξήγησε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Λιβύη. «Ισχυρισμοί για συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον θαλάσσιο περίγυρο δεν πείθουν κανέναν», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αντιπαραγωγική και οδηγεί την Τουρκία σε απομόνωση».

Παράλληλα επανέλαβε ότι τα 2 μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρα και ανυπόστατα και «λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι για την Ελλάδα αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από την ειρήνευση στη Μεσόγειο η αναγνώριση «του ανυπόστατου των δύο φαινομένων ως συμφωνιών. Η δραστηριοποίησή μας έχει αυτούς τους στόχους». Για το θέμα ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συζητήσει το επόμενο διάστημα με την ηγεσία σε Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία.

«Ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός στη Λιβύη θα είναι θετική εξέλιξη. Η Τουρκία ευθύνεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη και να αποφύγει την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία, όπου δεν έχει σημαντικό ρόλο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, «ώστε οι επόμενες κινήσεις των δύο χωρών να είναι πιο συντονισμένες, πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές», εν μέσω των έντονων προκλήσεων αβεβαιότητας, αστάθειας και αμφισβήτησης των παραδοσιακών και καλά θεμελιωμένων αρχών και αξιών του διεθνούς συστήματος.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είπε πως είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση. Σημείωσε πως η εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αναμενόμενη, γιατί η ίδια είναι ένα από τα μέρη που ευθύνεται για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα του να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη η ΕΕ να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη. «Θα πρέπει η ΕΕ να έχει περισσότερο ρόλο και να μην οδηγηθούμε σε μια κατάσταση πραγμάτων όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Συρία, όπου στην ουσία η ΕΕ δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο» σημείωσε. Επισήμανε επίσης, ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν να επωμιστούν τις περισσότερες συνέπειες από μια συνέχιση της αστάθειας στη Λιβύη, άρα είναι υποχρέωσή της και διακυβεύεται και η αξιοπιστία της ΕΕ αν δεν διεκδικήσει και δεν επιτύχει πιο ενεργό ρόλο στην εξεύρεση πολιτικής λύσης.

 

Πηγή: skai.gr