H συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω των διασπορών των τριών χωρών

ΕΙΔΙΚΟΥ  ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

«Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα τριμερές σχήμα συνεργασίας, το οποίο προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης, μετά την ολοκλήρωση των τριμερών διαβουλεύσεων με θέμα τη συνεργασία για θέματα αποδήμων που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην τριμερή συνάντηση, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Βλάση, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν από την Κύπρο ο επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και για θέματα αποδήμων Κυπρίων Φώτης Φωτίου και από το Ισραήλ ο πρόεδρος της Jewish Agency for Israel, Isaac Herzog.

Αριστερά, ο επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και για θέματα αποδήμων Κυπρίων Φώτης Φωτίου. Στο μέσον ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης. Και ο πρόεδρος της Jewish Agency for Israel, Isaac Herzog, δεξιά.

«Πριν λίγες ημέρες μάλιστα υπεγράφη μεταξύ των τριών κρατών η σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ένα έργο σπουδαίας σημασίας όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και για όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Βλάσης και τόνισε ότι το έργο «επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ τριών χωρών προωθεί τη φιλία και τη συναδέλφωση μεταξύ των λαών. «Οι τρεις χώρες έχουν μια μεγάλη και δυναμική διασπορά για την οποία είναι υπερήφανες και με την οποία επιδιώκουν συστηματικά να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς ενότητας και αλληλεγγύης», ανέφερε και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «Αυτό το κοινό συνδετικό στοιχεία επιδιώκουμε να διατηρήσουμε με την τριμερή συνεργασία μέσω προγραμμάτων, τα οποία θα φέρουν τα μέλη της διασποράς μας -και ιδίως τους νέους ομογενείς- πιο κοντά, έτσι ώστε να γνωριστούν καλύτερα και να ανακαλύψουν όλα αυτά που τους συνδέουν».

Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Βλάσης, ως οικοδεσπότης αρμόδιος Υπουργός, έδωσε το λόγο στον ομόλογό του και πρόεδρο της Jewish Agency for Israel, Isaac Herzog ο οποίος ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και τον Υφυπουργό Κώστα Βλάση για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση της τριμερούς, μίλησε εκ μέρους του Ισραήλ για συνεργασία που έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δυναμική προσέγγιση των θεμάτων διασποράς από την πλευρά της Ελλάδος. «Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από καινές δράσεις που θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία μεταξύ της διασποράς των χωρών μας προς όφελος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τη σχέση μεταξύ των λαών μας» δήλωσε εμφατικά.

Ο κ. Isaac Herzog υπογράμμισε ακόμη ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η προσπάθεια καταπολέμησης του αντισημιτισμού, καθώς όπως σημείωσε παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο μια επικίνδυνη άνοδος του μίσους και ιδιαίτερα του μίσους εναντίον των Εβραίων.

Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Κύπριος επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και για θέματα αποδήμων, Φώτης Φωτίου, ο οποίος αφού επίσης ευχαρίστησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και τον Υφυπουργό Κώστα Βλάση για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση της τριμερούς, υπογράμμισε την αναβάθμιση των θεμάτων της διασποράς σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν προτεραιότητα των κυβερνήσεις των τριών χωρών. «Δεν είναι τυχαίο που τα θέματα διασποράς έχουν ενταχθεί στην ευρύτερη τριμερή συνεργασία των αρχηγών των κρατών μας. Οι τρεις χώρες έχουμε ιστορική διασπορά, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην προώθηση των συμφερόντων μας».

«Η συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ είναι και παραμένει ο πιο σημαντικός πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», υπογράμμισε ο κ. Φωτίου, ενώ προσέθεσε ότι Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται δίπλα στο Ισραήλ και αλληλέγγυοι στην προσπάθειά του για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.

Υπενθύμισε ότι το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε κοινή επίσκεψη νέων της διασποράς των τριών χωρών και μάλιστα και στις τρεις χώρες, όπου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την παράδοση και το θεσμό των τριών κρατών. Τόνισε ότι το πρόγραμμα «Ταξίδι στις Ρίζες» θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο και αποφασίστηκε να επαναληφθεί και να εμπλουτιστεί. Συγκεκριμένα είπε ότι το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ 1 θα συνεχισθεί με το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ 2. Παράλληλα δήλωσε ότι σχεδιάζεται η οργάνωση από κοινού εκδηλώσεων σε τρίτες χώρες, αλλά και η στενότερη συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων των τριών χωρών.

Στη συνέχεια είπε δυό λόγια (μάλλον εκτός πρωτοκόλλου) η Ayelet Nahmias Verbin, πρώην μέλος της Knesset και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ισραήλ Ελλάδας, η οποία ήταν μέλος της ομάδας που ήρθε από το Ισραήλ για τη συνάντηση. Δήλωσε ένθερμη υποστηρίκτρια της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία των τριών χωρών καθώς και των διασπορών τους και διαθέσιμη πάντα να εργασθεί γι αυτήν. Εξομολογήθηκε μάλιστα ότι και η ίδια έχει ελληνική καταγωγή, αφού η οικογένειά της ζούσε στη Θεσσαλονίκη το 1933. Το θερμό μεσογειακό ταμπεραμέντο που μαρτυρούσε το λέγειν της, επιβεβαίωσε τα λεγόμενά της.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις εκπρόσωποι των τριών χωρών ευχαρίστησαν τις ομάδες εργασίας, που στηρίζουν και υλοποιούν το έργο, το οποίο αποφασίζεται στις τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ. Η επόμενη τριμερής συνάντηση για θέματα διασποράς θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Αργότερα, η Γνώμη της Panhellenic Post.