Ολομέτωπη επίθεση για το ασφαλιστικό ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους

Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για τις μεγάλες μάχες εντός και εκτός Βουλής που αφορούν την τσέπη των πολιτών, στον τομέα της οικονομίας και στα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις στα εργασιακά και τα φορολογικά.

Μάλιστα η στρατηγική κριτική στην κυβέρνηση ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα  για τα εργασιακά που κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε στον πρωθυπουργό επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Εργασιακά δικαιώματα: Επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ των Μνημονίων», μια μέρα μετά την πρώτη για το έτος συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, όπου αποφασίστηκε η αντιπολιτευτική γραμμή το επόμενο διάστημα να δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητάς.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και δεν είναι τυχαία η απόφαση της  Κουμουνδούρου να συντηρεί ψηλά στην ατζέντα της, τις επερχόμενες ρυθμίσεις διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις, προχωρά σε αλλαγές που επιβαρύνουν άμεσα την πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Το ασφαλιστικό της ΝΔ σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει επιβαρύνσεις για την μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης.

Μάλιστα επιχειρούν να τεκμηριώσουν την κριτική τους με αριθμούς:

Συντάξεις

  • Η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκ. μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019.Άρα είναι προφανές ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό ότι θα υπάρχουν γενικευμένες αυξήσεις.
  • Η μόνιμη 13ησύνταξη καταργείται, άρα η μεγάλη πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη.
  • Μέρος μόνο των χρημάτων της 13ηςσύνταξης θα κατευθυνθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις σε λίγους, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις, οδηγώντας έτσι σε μία ανάποδη αναδιανομή.
  • Μάλιστα, ακόμη και αυτοί που θεωρητικά αναμένουν αύξηση λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης, στην πράξη δεν θα την δουν. Θα είναι μόνο λογιστική αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά που θέσπισε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις, όπως τελικά ομολόγησε και ο ίδιος ο Υπουργός.
  • Την ίδια στιγμή που επιβαρύνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με προκλητική ρύθμιση βολεύονται οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων, στους οποίους ο κ. Βρούτσης εξασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη.

Εισφορές

  • Το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει αύξηση 20% στις εισφορές τους.
  • Επανέρχεται το άδικο σύστημα των κλάσεων που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και των μεσαίων.

Πχ. ένας δικηγόρος επαρχιακής πόλης με μόλις 1 υπόθεση τον μήνα θα πληρώνει τα ίδια με έναν μεγαλοδικηγόρο στο Κολωνάκι με υψηλότατα εισοδήματα.

  • Στο επιχείρημα ότι οι υψηλότερες εισφορές σημαίνουν και υψηλότερες συντάξεις, θυμίζουμε ότι ήδη από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την δυνατότητα να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι υψηλότερες εισφορές εφόσον μπορούν για να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι τώρα η υψηλότερη εισφορά καθίσταται υποχρεωτική για όλους, θίγοντας προφανώς τους επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

newpost.com