Εφ όλης της ύλης συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Μακαρίου

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος: Το όραμά μου για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας

Σίδνεϊ.- Σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ανοίγει τα χαρτιά του αναφορικά με τα οράματά του για τους Απόδημους Έλληνες της Αυστραλίας. Τη συνέντευξη παραχώρησε  στον κ. Ευθύμη Καλό, Διευθυντή του ελληνικού προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού SBS.

Με έμφαση στην ενότητα, στην αξιοποίηση της νεολαίας και στην δημιουργία Κέντρων Απεξάρτησης από τα Ναρκωτικά, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επισημαίνει ότι δεν έφθασε στην Αυστραλία για να καταργήσει τις κοινότητες και καμία κοινότητα. Τονίζει, ωστόσο πως αν “Η κοινότητα θέλει να λάβει και να έχει τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου”, αυτό δεν γίνεται.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης :

Ομογένεια – Πιστεύω ότι η καλύτερη ομογένεια, είναι η ομογένεια της Αυστραλίας. Και αυτό το οποίο σκέφτομαι καταρχάς είναι ότι οι άνθρωποι που έφυγαν τότε από την πατρίδα μας και ήρθαν εδώ ήταν άνθρωποι που είχαν θάρρος είχαν οραματισμό. Διότι ήξεραν ότι φεύγουν και δεν θα ξανάρθουν.

Συνέδρια νεολαίας : Κάνουμε τα συνέδρια της νεολαίας στο Σύδνεϋ, τη Μελβούρνη και αλλού για να προετοιμάσουμε το επόμενο παναυστραλιανό εθνικό συνέδριο, που θα γίνει το 2021.

Δημιουργία κέντρων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά : Είναι μεγάλο το πρόβλημα των ναρκωτικών στην ελληνική παροικία. Ενημερώθηκα από αυστραλούς ιθύνοντες. Δεν θέλω να πω τα ποσοστά στον αέρα. Εξάλλου αν κάποιος κάνει μια έρευνα τότε θα συνειδητοποιήσει τι γίνεται στην ελληνική παροικία.

Οι προτεραιότητες της Αρχιεπισκοπής :

Όσον αφορά τον ελληνισμό μας. Το ξέρετε και το λέω συνέχεια, θέλω να είμαστε ενωμένοι, μια γροθιά, να είμαστε αγαπημένοι. Θέλω να δώσω μεγάλη βαρύτητα στην ενότητα. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε πια εκκλησία μεταναστών. Και εγώ δεν είμαι πια ο Αρχιεπίσκοπος των μεταναστών μόνον. Να ξέρετε ότι το ποσοστό έχει αλλάξει αντίστροφα. Οι μετανάστες μειώνονται και οι αυστραλοί ελληνικής καταγωγής η και αυστραλοί που εισέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε, να μελετήσουμε ποια είναι η θέση μας στην αυστραλιανή κοινωνία και τι θέλουμε, πως θέλουμε να είμαστε.

Να δοθεί ενδιαφέρον για την αυστραλιανή κοινωνία :Με τους νέους επισκόπους που είχαμε, στις ιδιαίτερες συζητήσεις που είχαμε μια ας το πούμε έτσι από τις παρακλήσεις προς αυτούς, όχι εντολές, παρακλήσεις, ήταν να κοιτάξετε και να προσέξετε την αυστραλιανή κοινωνία. Να ιδρύσετε αγγλόφωνες ενορίες. Και ήδη έχουμε ξεκινήσει. Και στην Πέρθη θα κάνουμε και εδώ όπως το ανακοίνωσα, και τώρα ετοιμαζόμαστε και στην Αδελαΐδα. Και πάμε πάρα πολύ καλά.

Τρίτη ηλικία : Έχουμε την τρίτη ηλικία που πρέπει και αυτούς να τους προσέξουμε διότι ότι έχουμε το πήραμε από τα χέρια τους.

Θεολογική σχολή του Αγίου Ανδρέου : H κατάσταση και η εικόνα που έχει τώρα η Θεολογική σχολή του Αγίου Ανδρέου δεν είναι καλή. Εάν εγώ είχα ένα παιδί δεν θα το έστελνα σε αυτή την σχολή να σπουδάσει  και μόνο από τον χώρο που θα έβλεπα. θα πρέπει να φτιάξουμε καινούργιο κτίριο. Διότι η κατάσταση εδώ όπως είναι δεν μας εξυπηρετεί. Το άλλο στοιχείο επίσης είναι ότι η Αρχιεπισκοπή είναι πάρα πολύ πιεσμένη. Δεν έχουμε χώρο να είμαστε εμείς. Επομένως κάνοντας μια μεταφορά της Θεολογικής σχολής σε έναν άλλο χώρο θα αναπνεύσει η Θεολογική σχολή αλλά θα αναπνεύσει και η Αρχιεπισκοπή. Προσέφερε πάρα πολλά η Θεολογική σχολή αλλά τώρα είναι άλλες οι εποχές.

Ανακαίνιση της Αρχιεπισκοπής : Πρέπει να γίνει και μια ανακαίνιση και στην Αρχιεπισκοπή. Η Αρχιεπισκοπή πια δεν μας χωράει. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων μας, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες μας. Πρέπει το κέντρο που είναι η καθέδρα του Αρχιεπισκόπου, πρέπει να είναι ένα κέντρο ισάξιο αυτού του οποίου εκπροσωπεί. Όπως έχει η Καθολική εκκλησία, η Αγγλικανική εκκλησία

Περί κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής : Το να γίνει κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής κατά μια πλειοψηφία 99% δεν είναι ένα σχέδιο αποδεκτό. Ούτε ο κλήρος το θέλει ούτε ο λαός το θέλει. Θέλει να είμαστε μια ενιαία Αρχιεπισκοπή. Επειδή δεν φοβάμαι να λέω την γνώμη μου όπως ξέρετε ούτε και εγώ συμφωνώ η Αυστραλία αυτή την στιγμή να αποκτήσει πέντε Αρχιεπισκόπους.

Ελληνικές κοινότητες στην Αυστραλία : Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν ήρθε εδώ για να καταργήσει τις κοινότητες και καμία κοινότητα. Η κοινότητα θέλει να λάβει και να έχει τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου. Αυτό δεν γίνεται. Και όλα τα προβλήματα που έχουμε είναι γι αυτό. είναι μεγάλο πρόβλημα που οι κοινότητες δεν έχουν καταλάβει ότι οι λαϊκοί δεν μπορούν να έχουν τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου και δεν μπορεί η κοινότητα, το συμβούλιο της κοινότητας να υποκαθιστά την εκκλησία. Αυτό δεν γίνεται. Όσο αυτό δεν το καταλαβαίνουν δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.