Αθήνα.- Πολλές φορές η Panhellenic Post έχει αρθρογραφήσει για το αδόκιμο να χρησιμοποιείται από το επίσημο ελληνικό Κράτος ο όρος “διασπορά” όταν αναφέρεται στην ελληνική Ομογένεια. Έχουμε εξηγήσει ότι ο όρος “διασπορά” είναι μεν ελληνικός, αλλά δεν αποδίδει το ιστορικό υπόβαθρο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι δημιούργησαν  πανάρχαιες κοιτίδες ελληνισμού ανά τον κόσμο και ανέπτυξαν εγχώριους πολιτισμούς μεταλαμπαδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τις ελληνικές αξίες ανά την Οικουμένη.

“Διασπορά” συνιστούν λαοί οι οποίοι δεν είχαν πατρίδα (π.χ. Ισραηλίτες) και οι πολίτες τους  ζούσαν όλοι “διασκορπισμένοι” ανά τον κόσμο.

Τίποτε απολύτως το εθνικιστικό δεν έχει η ιστορική αυτή διαπίστωση. Συνιστά απλά ιστορική “αυτογνωσία”.

Ένα ακόμη από τα αναρίθμητα παραδείγματα της αλήθειας αυτής, ο  Ναός του Ηρακλή στο Αμμάν της Ιορδανίας. Την εικόνα και την αναφορά την βρήκαμε στο Facebook σε ανάρτηση Γιάννη Ξυνόπουλου και egagement (σύμπλεξη) Nikos Nomikos.

<<Στον ψηλότερο λόφο (τζεμπέλ) Αλ Κάλα του Αμμάν, η Ακρόπολη κτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Μάλιστα πρώτοι οι Ρωμαίοι περιτείχισαν τον λόφο, αναστηλώθηκε επί Ουμαγιάντ, και σήμερα σώζονται κάποια τμήματά του.

Εντυπωσιακή η πανοραμική θέα της πόλης, ενώ ανάμεσα στα αρχαία ερείπια θα δείτε στη νοτιοδυτική γωνία τα ερείπια του ναού του Ηρακλή.

Δίπλα στον ναό που κτίστηκε επί Μάρκου Αυρηλίου, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε κολοσσιαίο άγαλμα του Ηρακλή ύψους 10 μέτρων>>.

 

Print Friendly, PDF & Email