Διπλωματικό «Βατερλό» για Ερντογάν οι «συμφωνίες» με τη Λιβύη

Την ελληνική θέση πώς οι συναφθείσες συμφωνίες της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι παράνομες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα επιβεβαιώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής σε εξαντλητική έκθεσή της.

Σε 18 σελίδες περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια η προβληματική υπό το πρίσμα και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη των νομικών θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα ΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στις 27 Νοεμβρίου του 2019 ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα βασικά σημεία, στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου. Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι  η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

Πρόταση Πούτιν κάνει στην… άκρη τον Ερντογάν και ο Μακρόν λέει «ναι»

Σε μία παράλληλη εξέλιξη την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να διοργανωθεί Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Βρετανίας εντός του 2020 για να συζητηθούν η σύγκρουση στη Λιβύη και άλλα παγκόσμια προβλήματα.

Ο Πούτιν, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Ισραήλ, τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μια «σοβαρή συζήτηση» με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση και ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Η κίνηση αυτή βάζει στον «πάγο» την Άγκυρα που επιδιώκει να είναι μέσα σε όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και φυσικά στη Λιβύη  με την οποία υπέγραψε μνημόνια οριοθέτησης δήθεν θαλασσίων ζωνών αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση του Ρώσου Προέδρου για σύνοδο των  πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σήμερα, πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρουν ιστορική ευθύνη. Αγαπητέ Βλαντιμιρ, υποστηρίζω την πρότασή σας να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί», δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να το επιτύχουμε αυτό, καθώς είμαστε οι εγγυητές της παγκόσμιας ειρήνης».

Στην Τουρκία η Μέρκελ

Επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοοιεί την Παρασκευή η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- στον «ουσιαστικό» ρόλο της Τουρκίας στην πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, ενόψει και της επίσκεψης της Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη.

Τόνισε ότι το συγκεκριμένο ταξίδι έχει περισσότερο οικονομικά ζητήματα στο επίκεντρο.

Σχετικά με την επιλογή του χρόνου της επίσκεψης της Καγκελαρίου στην Τουρκία απάντησε πως «(..) Γνωρίζετε ότι μόλις έγινε εδώ στο Βερολίνο η Διάσκεψη για τη Λιβύη, στην οποία και η Τουρκία διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο, καθώς διαθέτει μεγάλη επιρροή στην μία από τις δύο πλευρές της διένεξης», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα τα βρίσκονται στο τραπέζι και πρέπει να συζητηθούν – μεταξύ των οποίων και η κατάσταση στη Συρία.

Να θέσει η Μέρκελ το θέμα του μνημονίου στον Ερντογάν

Την ώρα που η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής χαρακτήριζε παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», τουρκικής καταγωγής Σεβίμ Ντάγκντελεν, η οποία και ζήτησε από την επιστημονική υπηρεσία τη γνωμάτευση πήγαινε ένα βήμα παρακάτω.

Η Σεβίμ Ντάγκντελεν κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει θέμα μνημονίου στην συνάντησή της Παρασκευής με τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Όποιος, όπως ο τούρκος πρόεδρος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη περιοχή και με επιθετική εξωτερική πολιτική στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην περιοχή, δεν μπορεί να είναι εταίρος» τόνισε η κυρία Ντάγκντελεν.

Σε ότι αφορά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας, η βουλευτής υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.

πηγή:newpost.gr