H Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας σε μια προσπάθεια να βρει σημεία επαφής με τη νεολαία της παροικίας θίγοντας φλέγοντα ηθικά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία μέσα από το πρίσμα της χριστιανικής πίστης, διοργανώνει μια σειρά από συνέδρια για νέους ηλικίας 15 έως 30 ετών σε ολόκληρη την Αυστραλία.

Η αρχή θα γίνει στη Μελβούρνη, με θέμα: «ΑΛΛΑΓΗ – Πώς θα προσανατολιστούμε σε έναν ποικιλόμορφο κόσμο», με κύριο εισηγητή τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο.

Το πρώτο συνέδριο για τη νεολαία θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο Oakleigh Grammar.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται από την Πέμπτη στη Μελβούρνη και το βράδυ της ίδιας ημέρας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα της Αρχιεπισκοπής στο Άξιον Εστί.

Στο μεταξύ με κατηγορηματικό τρόπο, για πρώτη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ. Μακάριος, απέκλεισε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής, σε μητροπόλεις, κατά το πρότυπο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τη σχετική δήλωση έκανε σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της SBS, και ειδικότερα στο Διευθυντή του Προγράμματος Θέμη Καλλό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μακάριος, αναφέρθηκε εκτενώς στην προτεραιότητα προσέλκυσης της νεολαίας στους κόλπους της εκκλησίας. Επιπλέον, σημείωσε τις προσπάθειες δημιουργίας κέντρων απεξάρτησης ατόμων εθισμένων σε ουσίες, και αποκάλυψε ότι στη Μελβούρνη τα σχέδια προχωρούν γρηγορότερα μετά από σημαντική δωρεά του ομογενή επιχειρηματία Νίκου Ανδριανάκου.

Επίσης, σημείωσε ότι αποδίδει μεγάλη βαρύτητα και στην ίδρυση αγγλόφωνων ενοριών.

Ίσως, κατά τα πρότυπα, και των ΗΠΑ, όπου οι περισσότερες ενορίες είναι αγγλόφωνες, και όλα τα ιερά μυστήρια πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.

Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την ποιότητα των εγκαταστάσεων της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα, προαναγγέλλοντας παράλληλα τη δημιουργία νέου κτιριακού συγκροτήματος, γεγονός που θα επιτρέψει, την ανακαίνιση και συνολική αναδιάταξη χώρων στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟ 2021 ΣΤΑ 30ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Με μεγάλη συγκίνηση αναφέρθηκε ο εορτάζων Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στον πνευματικό του πατέρα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που έλαβε χώρα στο Σύδνεϋ με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του.

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας προχωρεί και προοδεύει», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, «και αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία μερίμνησε ώστε να είμαστε κάτω από την κανονική της προστασία. Σε τέσσερα χρόνια, μάλιστα, θα εορτάσουμε τα 100 χρόνια από της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, με μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις. Για τον σκοπό αυτό, συστάθηκε η Εθνική Μητροπολιτική Χορωδία της Αυστραλίας, την οποία διευθύνει ο εκλεκτός μουσικοσυνθέτης κ. Θέμος Μέξης. Σε όλη την παρελθούσα 100ετία το Οικουμενικό Πατριαρχείο διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας, όπως αποδεικνύεται από τα αρχεία. Γι’ αυτό στρέφουμε τούτη την ώρα τη σκέψη μας και την προσευχή μας στην “άρχουσα και πάσχουσα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως”, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο και με ευγνωμοσύνη καταθέτουμε τον άπειρο σεβασμό μας και την αφοσίωσή μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου σε αυτή την επίσημη εκδήλωση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο. Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στον Παναγιώτατο την αγάπη και τον σεβασμό του κλήρου και του λαού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, και να τον διαβεβαιώσει ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που μας χωρίζει, τόσο δυνατότερη είναι η αγάπη που μας ενώνει».

Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι η Εθνική Μητροπολιτική Χορωδία της Αυστραλίας θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη το επόμενο έτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών ευκλεούς και ευδοκίμου Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ παρόμοιες εκδηλώσεις προς τιμήν της τριακονταετούς επετείου του Παναγιωτάτου θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος κάλεσε όλους να ψάλλουν τη φήμη και τον πολυχρονισμό του Πατριάρχου.

Print Friendly, PDF & Email