Ολυμπιακός -ΑΕΚ : Ολίγη από …”σούπα”! Ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να περάσει πρώτος

ΑΕΚ – Ολυμπιακός: 0-0

‘Ηταν μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικά «σούπες» που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Παιχνίδι άνοστο, βασισμένο μόνο στη δύναμη και στη θέληση, όπου ο ένας φοβόταν τον άλλον. Διότι πολλοί είπαν από χθες το βράδυ, πως η AΕΚ φοβήθηκε τον Ολυμπιακό. Εγώ δεν είδα τον Ολυμπιακό να μπαίνει και να παίζει μεγάλη μπάλα, είχε μια σχετική πρωτοβουλία και κατοχή της μπάλας, αλλά οι φάσεις του ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο Μαρτίνς δεν τόλμησε να ρισκάρει, μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο έγινε πιο επιθετικός.

Το θέμα μας εδώ όμως, είναι η AΕΚ. Η ομάδα του Καρέρα είχε περίσσευμα διάθεσης, είχε πάθος και θέληση. Αυτά είναι στοιχεία σημαντικά για να μπορέσει να σταθεί στο γήπεδο. Ωστόσο, ήταν φανερό στα δικά μου μάτια, πως υπήρχε έλλειμα ποιότητας σε συγκεκριμένες θέσεις. Κυρίως, στη μεσαία γραμμή. Εκεί κατά την άποψή μου η AΕΚ χρειάζεται κάτι ακόμα, καθώς οι επιλογές που υπάρχουν είναι σαφώς κατώτερες των προσδοκιών που υπάρχουν.

Το ματς για την AΕΚ χανόταν και έδειχνε παθητική στάση, από την αδυναμία των μέσων της να κρατήσουν την μπάλα και παράλληλα να σταματήσουν εν τη γενέσει τους τις επιθέσεις του Ολυμπιακού. Πολλές φορές ο Oλυμπιακός έδειχνε αίσθηση υπεροχής, κυρίως επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν την μπάλα, να τη μεταφέρουν σωστά και να ανοίξουν ορθολογικά επιθέσεις. Υπήρχαν στιγμές που η AΕΚ έδειχνε κομμένη στα δύο και αυτό ήταν το μέγιστο ζήτημα.

Η εξήγηση γι’ αυτό είναι απλή. Η επιλογή του Καρέρα να πάει με τρία χαφ στην τριάδα της μεσαίας γραμμής, χάλασε στην ποιοτική διαφορά των δύο ομάδων. Αναλογιστείτε πως η AΕΚ παρέταξε κόντρα στη δύναμη πυρός που είχε ο Oλυμπιακός στα χαφ, τον Σιμάνσκι που θέλει χρόνο και ρυθμό, τον Κρίστισιτς που ψάχνει να βρει ακόμα συνέχεια και συνέπεια στο παιχνίδι του, τον Σιμόες που τρέχει, τρέχει, αλλά δεν μπορεί να ηρεμήσει το παιχνίδι.

Μοιραία, ο Oλυμπιακός φαινόταν να κυριαρχεί. Η σκέψη του Καρέρα να διορθώσει το παιχνίδι και να παίξει με 4-2-3-1 ήταν σωστή, αλλά ήταν λάθος η κίνηση. Ο Ολιβέιρα σωστά έμεινε εκτός 11άδας και κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να μείνει και εκτός αποστολής. Δεν ξέρω ακόμα ποια θα είναι η κατάληξη στην υπόθεσή του, αλλά το γεγονός είναι πως το μυαλό του έχει ήδη φύγει. Και κάθε παίκτης μη συγκεντρωμένος, όση κλάση και αν διαθέτει, δεν μπορεί να είναι καλός.

Έτσι, η ΑΕΚ συνέχισε να μοιάζει κομμένη στα δύο. Το πρόβλημα πάντα ξεκινά από την επίθεση της, όπου θεωρητικά ξεκινά η άμυνα. Ωστόσο, με παίκτες τύπου Ολιβέιρα και Λιβάγια, δεν μπορείς ποτέ να προσδοκάς πρεσάρισμα ψηλά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τον Αραούχο και τον Πόνσε ή έκαναν πρόσφατα οι Αλμπάνης, Κλωναρίδης. Ο Ολυμπιακός μετέφερε την μπάλα με χαρακτηριστική άνεση και αυτό του έδινε τη δυνατότητα να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο.

Εκτιμώ, πως ο Καρέρα θα έπρεπε να είχε ρίξει νωρίτερα στο γήπεδο τον Αλμπάνη. Τόσο επειδή από την ώρα που μπήκε έδωσε φρεσκάδα και κάποιες κινήσεις, όσο και επειδή ο Βέρντε χάθηκε μέσα στο γήπεδο. Προφανώς, αυτήν τη στιγμή τα μπακ του Ολυμπιακού βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Ωστόσο, το μέγα ζήτημα είναι ποιες καλύψεις έχουν και πως μπορούν να έχουν ντουμπλαρίσματα. Εκεί, με Βέρντε και Λιβάγια, η AΕΚ δεν μπορούσε να έχει τύχη.

Όταν οι καλύτεροι παίκτες της AΕΚ είναι οι αμυντικοί της (Βράνιες, Μπακάκης, Οικονόμου), όταν οι φάσεις είναι μετρημένες, τότε δεν μπορείς να διατηρείς μεγάλες προσδοκίες. Για την ακρίβεια, αυτό που λες είναι πως είναι τουλάχιστον σημαντικό πως δεν έκανες μεγάλο πισωγύρισμα. Ο Καρέρα, παρά τα λάθη του στο διάβασμα του ματς, πιστοποίησε πως έχει φτιάξει ένα εξαιρετικό σύνολο που έχει συνοχή και ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο.

Τώρα, αρχής γενομένης από τον Γενάρη, η AΕΚ πρέπει να φροντίσει και για την ενίσχυση ποιότητας. Παίκτες με συμβατά χαρακτηριστικά, παίκτες που θα μπορούν να καλύψουν κενά που υπάρχουν και να βρουν λύσεις. Το ζήτημα είναι πως ο χρόνος για τη μεταγραφική περίοδο σώνεται και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Αλλά έστω και έτσι, η AΕΚ πρέπει να κάνει από τώρα τις πρώτες κινήσεις που την καταστήσουν σύντομα και ποιοτική.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΆΡΗΣ 2-0

Ο Παναιτωλικός αξιοποίησε για δεύτερη φορά φέτος την έδρα του και επικράτησε 2-0 του Άρη, χάρη σε δύο γκολ που πέτυχε ο Φάρλεϊ Ρόσα. Κατώτερη των περιστάσεων η ομάδα της Θεσσαλονίκης, κινήθηκε σε ρηχά νερά.

Ευκαιρία κορυφής για τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Βόλο (27/1, 18:00) στην Τούμπα και με νίκη θα βρεθεί και πάλι μόνος στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Με Κάρολ Σβιντέρσκι στην επίθεση ο Δικέφαλος.