ΓΝΩΜΗ: Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και η ελληνική πραγματικότητα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ένδεκα μόλις μέρες μας χωρίζουν από την 9η Φεβρουαρίου, μέρα που έχει  καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017), και τρία χρόνια αργότερα  το Υπουργείο Εξωτερικών, υπεύθυνο να μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ, δεν έχει ακουστεί να έχει πράξει κάτι επ΄αυτού.

Όπως «χαμηλό προφίλ» ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις που σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θα πρέπει να περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.  Αντίθετα, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών, όπως στη Νάπολη, οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική τους φάση.

Ειδικά στη Νάπολη, όπου ζει και ο εμπνευστής της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος, το Συντονιστικό Καθηγητών και η οργανωτική επιτροπή συνεδρίασαν και αποφάσισαν το πλούσιο πρόγραμμα της Εβδομάδας Ελληνικού Πολιτισμού  (Νάπολη, 9-15 Φεβρουαρίου 2020),  που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και της Καμπανίας μαζί με τον Δήμο της Νάπολης.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις τριάντα Κλασσικά Λύκεια της Ιταλίας και δέκα Λύκεια από την Ελλάδα. Έχουν προγραμματιστεί δε ζωντανές συνδέσεις με άλλα λύκεια της Ευρώπης. Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο πανέμορφο κάστρο της Νάπολης Maschio Angioino.

Συνοπτικά, αλλά και πληροφοριακά, περισσότεροι από 1000 μαθητές των Λυκείων θα δώσουν πάλι τον Φεβρουάριο του 2020 ραντεβού στη Νάπολη. Μια μεγάλη γιορτή με θεατρικά δρώμενα, χορό, μουσική, συναυλίες, ξεναγήσεις, σεμινάρια, παράλληλες δραστηριότητες, πολλές εκπλήξεις και άλλα πολλά, στη Νάπολη.

Το Θέμα του Μαραθώνιου των Λυκείων που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις  2020 θα είναι: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ. Στα Ιταλικά το θέμα διατυπώθηκε ως εξής IL GRECO CI APPARTIENE.

Με άλλα λόγια, η 9 Φεβρουαρίου θα είναι στη Νάπολη η αφετηρία μιας  ολόκληρης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , που θα εγκαινιαστεί με μια σημαντική μουσική συναυλία. Στις  10 και 11 Φεβρουαρίου θα γίνει ο καθιερωμένος Μαραθώνιος των Λυκείων και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες  εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Καμπανίας σε συνεργασία με τα τοπικά Λύκεια και τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.

Αυτά στην Ιταλία, από την εκεί ομογένεια, αλλά και Ιταλούς μαθητές. Σε μας, εδώ στην Ελλάδα, το πρόγραμμα προβλέπει «κάθε σχολική μονάδα  να προγραμματίσει και να υλοποιήσει τις πιο πρόσφορες δράσεις κατά την εκτίμησή της, ενθαρρύνοντας και ατομικές πρωτοβουλίες από την πλευρά εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών, εφόσον προάγουν τον βασικό στόχο της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας». Η σύγκριση (και τα συμπεράσματα)  είναι μοιραία!..

Την κατάσταση ασφαλώς δεν θα σώσουν  τα δύο-τρία ταξίδια που προγραμματίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ώστε με ισάριθμα στελέχη της να δώσει το «παρών» σε εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας. Δεν σώζονται με εμβαλωματικές ενέργειες αυτά τα πράγματα! Ούτε η νέα επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Κων. Βλάσση στον Αμερικανό Πρέσβη κ. Πάϊατ προσέφερε κάτι το ουσιώδες, πέραν του φωτογραφικού στιγμιότυπου, μήτε το ταξίδι που προγραμματίζει για τις ΗΠΑ και οι όποιες -κατόπιν προσκλήσεων- επαφές θα έχει εκεί ο κ. ΥΦΥΠΕΞ με ομογενείς, θα αλλάξει το κλίμα της απραξίας που παρατηρείται σήμερα.

Δεν προωθούμε την αναγνώριση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικών Γραμμάτων στην ΟΥΝΕΣΚΟ.  Δεν γίνουμε το πρέπον «βάθος» στους εορτασμούς οι οποίοι γίνονται βιαστικά και για να «τελειώνουμε». Κι ενώ η Νάπολη έπρεπε να δίνει το στίγμα και το τέμπο των εορταστικών εκδηλώσεων,  εμείς έχουμε υιοθετήσει «χαμηλό προφίλ» όχι από σεμνοτυφία, αλλά από ωχαδελφισμό!