Ο Αλέξης Τσίπρας για όλους και για όλα

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1.

«Το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα του όταν ήταν πολύ μικρός, με την έννοια ενός ονείρου ή της προσπάθειας που έκανα τότε εγώ ως μικρό παιδί να φτάσω τα βήματα του αδερφού και της αδερφής μου που ήταν μεγαλύτεροι», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια είπε ότι ήταν το τρίτο παιδί μιας μεσαίας οικογένειας με πολλά χρόνια διαφοράς από τα άλλα αδέρφια του.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η μεγάλη διαφορά ηλικίας με τα αδέρφια του και το περιβάλλον του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πράγματα με τα οποία άλλοι συνομήλικοί του δεν ασχολούνταν. Επί παραδείγματι ανέφερε ότι 9 χρονών “ξεκοκάλιζε” την εφημερίδα που έφερνε στο σπίτι ο πατέρας του, “Τα Νέα” και την “Ελευθεροτυπία”. Είπε ότι η οικογένεια του ήταν μια δημοκρατική οικογένεια και αναφέρθηκε στις αριστερές παραδόσεις της οικογένειας του από την πλευρά των παππούδων του. “Ο πατέρας μου μετά τη Μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, τα αδέλφια μου είχαν οργανωθεί στην αριστερά, στην ΚΝΕ”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οργανώθηκε σε ηλικία 14 ετών, όταν ως πρόεδρος του 15μελούς του β’ Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων, πήγε να συμπαρασταθεί στις καταλήψεις του διπλανού Πολυκλαδικού “και με ‘τσίμπησαν’ εκεί κάτι ‘Κνίτες’ επειδή ήμουν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς…”. Ανέφερε ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν θέμα “διαμάχης” στα οικογενειακά τραπέζια.

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να συμπαθεί τις καταλήψεις, είπε ότι σημασία έχει ποιο είναι το αίτημα, ποιος ο σκοπός, ποια η διαδικασία, “διότι καταλήψεις τώρα γίνονται και από ακροδεξιές ομάδες που πείθουν τους μαθητές να διαμαρτυρηθούν για παράδειγμα για το Μακεδονικό.

Για την σύντροφο του Μπέτυ Μπαζιάνα, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε χαμογελώντας ότι “πρέπει να ήταν ερωτευμένη μαζί μου πολύ πριν από εμένα. Πριν την εντοπίσω”. Όπως εξήγησε ήταν ένας φοιτητικός έρωτας που κρατάει μέχρι σήμερα και πως “πέρα από την αγάπη υπάρχει ένας αμοιβαίος θαυμασμός, αλληλοεκτίμηση και σεβασμός”. Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μουρμούρα και πως οι δυο τους συζητάνε πολύ. “Είναι πολύ αυστηρός κριτής και ξέρει ότι δεν αλλάζω εύκολα άποψη. Ωστόσο, στην σκληρή κριτική της με βοηθάει” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την επιλογή του να μην φοράει γραβάτα. «μπορεί να είμαι και λίγο εγκλωβισμένος κάποιων στερεοτύπων ως προς αυτό. Κι ενώ θέλησα να σπάσω τα στερεότυπα τώρα έχω βρεθεί εγκλωβισμένος στα αντίθετα στερεότυπα».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, όταν εξελέγη Πρωθυπουργός αποφάσισε συμβολικά να πει ότι «δεν θα γίνω άλλος, θα είμαι αυτός που ήμουν» και καθώς δεν συνήθιζε να φοράει γραβάτα, συνέχισε να κάνει το ίδιο και μετά την εκλογή του. Ωστόσο, από κάποιο σημείο κι έπειτα, όπως είπε, εγκλωβίστηκε γιατί αν φορούσε γραβάτα «θα έλεγαν κάποιοι ‘άλλαξε αυτός’, ‘την ψώνισε αυτός’, ‘συμβιβάστηκε αυτός’».

Σε σχόλιο ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης φορούν γραβάτες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η συνιστώσα της γραβάτας στον ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος». Και απάντησε, εάν τελικά θα φορέσει κάποια στιγμή γραβάτα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τις πολύ δύσκολες εκείνες στιγμές και τις πολύ δύσκολες -όπως τις χαρακτήρισε- αποφάσεις, λέγοντας πως πάντοτε τις κρίσιμες αποφάσεις τις παίρνει κανείς μόνος του, «με το μαξιλάρι του, με κανέναν άλλον, ούτε καν με τη συμβουλή των δικών του πολύ κοντινών ανθρώπων».

Η ιδέα του δημοψηφίσματος, όπως είπε, στριφογύριζε στο μυαλό του καιρό και το αποφάσισε το προηγούμενο βράδυ της 26ης Ιουνίου. Όπως είπε, δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη σκηνή, όταν στις 26 Ιουνίου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο, που είχε συγκαλέσει ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου, μπήκε στην αίθουσα η σύντροφός του, Μπέττυ, και του έκανε το σήμα «τρία» με τα δάκτυλα, εννοώντας ότι ο μικρότερος γιος τους είχε γενέθλια και γινόταν τριών ετών.

«Νόμιζα ότι με θέλει για τρία λεπτά, ήθελε να μου πει ότι είναι τα γενέθλια του παιδιού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι το συνειδητοποίησε όταν είδε τα τρία κεράκια που του είχε αφήσει πάνω στο γραφείο του.