Μητσοτάκης: Αν συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα θα διακόψουμε το πρωτάθλημα

Αθήνα.- Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα και για το πως οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας πως εάν το άρρωστο κλίμα στο ποδόσφαιρο δεν αλλάξει τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διακοπή του πρωταθλήματος.

Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα, είπε συγκεκριμένα διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαικής ομοσπονδίας.

Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου”,είπε χαρακτηριστικά.

“Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη” πρόσθεσε.

Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν μας επισκεφτούν οι ιθύνοντες της uefa και fifa να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα, ξεκαθάρισε υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση “Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί”.

Να γνωρίζουν οι συνένοχοι σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο ότι θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κο Μητσοτάκη, οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα.

“Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει.” ανέφερε.

Στην κοινωνία υπάρχει το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις αναφορές του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί ανησυχίας των πολιτών πως στην κοινωνία.

Υπάρχει όντως διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση στα εξωτερικά ζητήματα και για το προσφυγικό και για το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, παραδέχτηκε, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης.

Αν η κατάσταση κ. Τσίπρα ήταν τόσο άσχημη όσο την περιγράφετε δεν θα προηγήτο η ΝΔ με διαφορά διπλασσια του εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις, επεσήμανε.

Αντιπολίτευση για την Αντιπολίτευση

Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης, είπε ο κος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κο Τσίπρα και πρόσθεσε “σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα.”

Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα.

Αμυντική Συμφωνία

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πως το να είσαι προβλέψιμος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι αρνητικό αφού οι απρόβλεπτες κινήσεις εκείνου το πρώτο εξάμηνο του 2015, ήταν εξαιρετικά επιζήμιες.

“Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατί κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική.

Πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε που μας οδηγήσατε.

Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα.

“Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το ’18 λειτουργεί. Ποιον κοροιδεύετε εδω πέρα;” πρόσθεσε.

Η Επιστολή Πομπέο

Έλαβα πρις από 10 ημέρες επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο, συνέχισε ο κος Μητσοτάκης. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος, υπενθύμισε.

“Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών.”, είπε.

Το πεπρωμένο της… Κωλοτούμπας

Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε, τόνισε ο κος Μητσοτάκης καταλήγοντας πως ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραμένει απρόβλεπτος και αναξιόπιστος.

“Άλλοτε ξεκινούσατε για πορεία προς αμερικανική πρεσβεία και φεύγατε στο Σύνταγμα. Έτσι και τώρα αρνείστε τη συμφωνία.Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον.”

“Θα σας καλέσω να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος. Παρότι θα ψηφίσετε παρόν – ψηφίστε τουλάχιστον όχι, τι είναι αυτά τα μεσοβέζικα – αλλάξτε την απόφασή σας και ψηφίστε μαζί μας. Για την Ελλάδα θα είναι κέρδος” είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στην ανησυχία που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Βουλή. Μεταξύ άλλων είπε:

«Η ανησυχία αυτή είναι πολιτική. Κοινωνική. Εθνική. Ειλικρινής, δεν έχει να κάνει με κόμματα». Αλλά και γιατί καθημερινά αποδεικνύετε την αδυναμία και την επιτελική σας ανικανότητα να διαχειριστείτε προβλήματα.  Γιατί εσείς γεννάτε αντι να λύνετε προβλήματα. Εσείς που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους αθλητικούς παράγοντες θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν ή – όμη γέννετω- μια γεωπολιτική κρίση;

«Αυτό λέει ο λαός μας τούτες τις μέρες παρακολουθώντας το θέατρο του παραλόγου που εσείς δημιουργήσατε. Γιατί η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική. Και όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κατάσταση στο προσφυγικό επιδεινώνεται»

«Πριν δυο μήνες σε αυτήν την αίθουσα, σας είχα πει ότι η πολιτική κατευνασμού και αδράνειας που ασκήσατε για μήνες απέναντι στην Τουρκία – και που τόσο εύγλωττα εξέφρασε ο κ Πέτσας – ήταν λαθεμένη. Και επικίνδυνη.

Γιατί η πολιτική αυτή συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και συνεισφέρει  στο να επιδεινώνεται η κατάσταση στο προσφυγικό. Σας είχα πει, όμως, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσω την στείρα αντιπολίτευση που χαράξατε εσείς, η παράταξή σας, και τα ΜΜΕ σας, στα εθνικά θέματα  και στο προσφυγικό.

Μπροστά στην πιο επιθετική κίνηση της Τουρκίας απέναντι στη χώρας μας, των τελευταίων 20 χρόνων, δηλαδή την σύναψη του παράνομου Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου, τόνισα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή εθνική στρατηγική.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να κατατεθεί

Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να είχε καν κατατεθεί, όχι να ψηφίζεται σήμερα. Δεν έπρεπε να κατατεθεί, μέχρι να εξασφαλισθούν οι διαβεβαιώσεις που ξέρω ότι όλοι θέλουμε. Μας λέτε μα εσείς τη διαπραγματευτήκατε αυτή τη συμφωνία.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εμείς ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε τις συνομιλίες για αυτό το νομοσχέδιο.   Δεν το κάναμε όμως, κ Μητσοτάκη, επειδή είμαστε «πιστοί και προβλέψιμοι» σύμμαχοι όπως είπατε στον κ Τραμπ.

Καταστήσαμε από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώσαμε τον Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκέμβριο του 2018. Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφη, τον ίδιο μήνα, η σαφής στήριξη των ΗΠΑ στην προώθηση του Αγωγού EastMed.

Στο πλαίσιο αυτό καθιερώθηκε το σχήμα 3+1 με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκε το Νομοσχέδιο EastMed στη Γερουσία. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίσαμε τα F-16 με προνομιακούς όρους.   Και τότε, κ Μητσοτάκη, δεν είχαμε Τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Και δεν είχαμε έναν Τραμπ που όταν τον ρωτάνε για τη Λιβύη, μπροστά στον έλληνα πρωθυπουργό, απαντά ότι θα κουβεντιάσει με τον Ερντογάν. Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, για σειρά λόγους, σήμερα ενισχύει την συνεργασία του με τον Τούρκο Πρόεδρο σε διάφορα μέτωπα στην περιοχή.

Και είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως φαίνεται και από το σχέδιο του για το Παλαιστινιακό, το οποίο, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις, επιδεινώνει τις προοπτικές δίκαιης λύσης αντί να τις βελτιώνει.  Όπως είναι σαφές ότι και η ΕΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιοχής μας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την υπερψήφιση της συμφωνίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, δεν μπορεί σήμερα να συμφωνήσει με την υπερψήφιση της συμφωνίας. Διότι δεν πληρούνται σήμερα οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας. Διότι διαφωνούμε κάθετα με τη λογική του «δεδομένου» που προωθείτε.  Ψηφίζουμε παρών, σήμερα.

“Αν συνεχίσετε να κάνετε πολιτική σε κρίσιμα διεθνή θέματα με όρους εσωτερικής κατανάλωσης κανείς δεν θα σας παίρνει σοβαρά”

Αν συνεχίσετε να κάνετε πολιτική σε κρίσιμα διεθνή θέματα με όρους εσωτερικής επικοινωνιακής κατανάλωσης και πυροτεχνημάτων, σε λίγο δε θα σας παίρνει κανένας έξω στα σοβαρά. Αλλά μη νομίζετε, ούτε μέσα σας παίρνουμε πλέον στα σοβαρά. Ιδίως μετά τα κωμικοτραγικά που γίνονται τις τελευταίες μέρες, στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.  Δεν έχουν βέβαια, από πρώτη ματιά, σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Και ελπίζω με την αβελτηρία σας να μην αποκτήσουν ποτέ.

Ανίκανη και ανήμπορη η κυβέρνηση σας, δεν είστε άξιοι της εμπιστοσύνης μας κ. Μητσοτάκη

Η κυβέρνησή σας αποδείχτηκε ανίκανη και ανήμπορη μπροστά σε μια εσωτερική κρίση που η ίδια δημιούργησε. Αλλά το τονίζω. Το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυρίως δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας.  Αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα. Ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτεια που υπογράψατε με την διαπλοκή. Και είναι πολλά αυτά τα γραμμάτεια και προς πολλές κατευθύνσεις. Για αυτό τώρα δε μπορείτε όσο κι αν προσπαθήσετε να το ισορροπήσετε. Και ξέρετε κάτι; Ο λαός μας λέει όποιον  ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Και εσείς  ανακατευτήκατε πολύ με τα πίτουρα κύριε Μητσοτάκη. Και συνεχίζετε να ανακατεύεστε.

Και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζετε τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφωτές της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, των πρακτικών, της ιδεολογίας. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έχετε προξενήσει στη χώρα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ηθικού και πολιτικού εκφυλισμού του δικού σας και της παράταξης σας. Ότι οδηγεί όλη την κοινωνία στον εκφυλισμό. Αλλά δεν θα το επιτρέψουμε.  Δεν είστε άξιοι καμιάς εμπιστοσύνης κύριε Μητσοτάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ\ Avgi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email