Ο ΥΦΥΠΕΞ για τον Απόδημο, Κώστας Βλάσης, στην Νέα Υόρκη

Από το προηγμένο Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ (Hellenic Classical Charter School) του Μπρούκλιν ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, 3 Φεβρουαρίου 2020, η επταήμερη επίσκεψη του νέου υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνου Βλάση στις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Βλάσης αφίχθηκε στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Κυριακής, 2 Φεβρουαρίου 2020 και βάσει των μέχρι στιγμές δεδομένων θα επισκεφθεί τρεις πολιτείες, τη Νέα Υόρκη, την Νέα Ιερσέη και την Ουάσινγκτον όπου θα έχει ουσιαστικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους και τους ηγέτες της ομογένειας, καθώς επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και άλλα μέλη και στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

Τον κ.Υφυπουργό συνοδεύει ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου, κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

O κ.Υφυπουργός επισκέφθηκε και τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, από αρμόδιο στέλεχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ακολούθως, ο κ.Υφυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Μετά από 19 χρόνια βλέπω ότι βρίσκεται επιτέλους ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του και όπως είπε μάλιστα ο μακαριότατος Eλπιδοφόρος, του χρόνου, το Σεπτέμβριο του 2021 θα κάνουμε τα θυρανοίξια αυτής της εκκλησίας, η οποία συμβολίζει πολλά. Συμβολίζει την αδερφοσύνη, συμβολίζει την ειρήνη και μέσα εδώ, χτυπάει η καρδιά του Eλληνισμού, χτυπάει η καρδιά της Oρθοδοξίας, χτυπάει η καρδιά της παγκοσμιοποίησης. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που επιτέλους, ένα τόσο μεγάλο έργο, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση και μάλιστα στα 20 χρόνια που θα γίνουν τα θυρανοίξια, θα είναι ταυτόχρονα, τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Του χρόνου 11 Σεπτεμβρίου, σε αυτό εδώ το σημείο, θα γιορτάζουμε αυτά τα δυο μεγάλα γεγονότα. Ευχαριστώ πολύ».

Το πρόγραμμα του κ.Υφυπουργού συνεχίστηκε στις 1μ.μ., σε συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών funds. Αργότερα σήμερα το απόγευμα, ο κ.Υφυπουργός θα παρευρεθεί σε δεξίωση για το shipping conference, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Υφυπουργού έχει ως εξής:

Νέα Υόρκη, Τετάρτη & 5 Φεβρουαρίου 2020

9:00΄-9:30΄πμ: Συνέντευξη κ.Υφυπουργού,  σε Ραδιοφωνικό Σταθμό Hellas FM

9:30΄– 10π.μ.: Συνάντηση κ.Υφυπουργού,  με μέλη ΔΣ Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας

10π.μ.–12μ.μ.: Επίσκεψη κ.Υφυπουργού,  σε Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας

12:30μ.μ.: Αναχώρηση κ.Υφυπουργού, για Ουάσιγκτον

Νέα Υόρκη, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Μετά την επιστροφή από Ουάσιγκτον

7-10μ.μ.: Συμμετοχή κ.Υφυπουργού  σε ομογενειακή εκδήλωση βράβευσης Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου από το Cosmos FM

(24th Phidippides Award Dinner Gala/Terrace on the Park)