Εγκλωβισμένοι κάτοικοι και μετανάστες στα νησιά

Καθώς το μεταναστευτικό/προσφυγικό μετατρέπεται σε βραδυφλεγή βόμβα, με χιλιάδες άτομα να στοιβάζονται στα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται στα όρια τους, οι στιγμές που ζει η χώρα θυμίζουν όλο και περισσότερο τον εφιάλτη του 2015.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τις καραβιές μεταναστών και προσφύγων στις ακτές των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και στη καταγγελίες για τον ύποπτο ρόλο ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Καταγγελίες που έχουν να κάνουν τόσο με τη διευκόλυνση που παρέχονται σε μετανάστες ώστε να φτάσουν στα νησιά, όσο και με το ενδεχόμενο υποκίνησης εντάσεων στα κέντρα υποδοχής, όπως αυτές που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες στη Μόρια.

Ναι, η βασική αιτία που βγαίνουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στους δρόμους της Λέσβου, είναι η εξαθλίωση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι στους καταυλισμούς – οι οποίοι θυμίζουν κολαστήριο, αλλά όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο και για υποκίνηση των ταραχών από διάφορους καλοθελητές.

Τέσσερις ΜΚΟ στο στόχαστρο Ελλάδας και ΕΕ

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έχουν ταυτοποιηθεί για συμμετοχή – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- στα επεισόδια που έχουν συνταράξει τη Μόρια, από τις αρμόδιες αρχές. Στο υπουργείο γνωρίζουν τα ονόματα των ΜΚΟ αλλά δεν τα δίνουν ακόμη στη δημοσιότητα γιατί πρέπει να το διαπιστώσουν πλήρως. Και όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος οι εν λόγω ΜΚΟ θα έχουν την τύχη άλλων οργανώσεων που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και έχει σχηματιστεί ολόκληρη δικογραφία για τη δράση τους.

Παράλληλα στη Μυτιλήνη έχει βρεθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς OLAF και «ξετινάζει» στην κυριολεξία Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις γιατί υπάρχουν σχετικές καταγγελίες. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος, οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν καταγγείλει την ύποπτη δράση των ΜΚΟ.

Επίσης, όπως είπε ο δημοσιογράφος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης λέει σε συνεργάτες του ότι στόχος είναι να διπλασιαστούν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία.

«Big Brother» για ΜΚΟ

Στη βάση λοιπόν αυτών των καταγγελιών, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στο μικροσκόπιο τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Βουλή.

Επί της ουσίας η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Προβλέπεται να οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την στενή παρακολούθηση των ΜΚΟ.

Με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο. Άπαντες που θα εισέρχονται στις δομές θα χτυπάνε κάρτα. Εάν ένα μέλος – υπάλληλος ΜΚΟ παραβιάσει κάποια από τις αρχές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποβολή ολόκληρης της οργάνωσης. Θα υπάρξει Κώδικας Συμπεριφοράς που θα πρέπει να υπηρετούν όλοι.

Βέβαια η τροπολογία δεν υπεισέρχεται στα επουσιώδη: Δηλαδή δεν επιβάλλει την διενέργεια ελέγχου των πηγών χρηματοδότησης μίας ΜΚΟ, ούτε το έργο που παράγουν αυτές οι οργανώσεις. Ωστόσο πρόκειται για ένα βήμα στην κατεύθυνση του να μπει τάξη στο άναρχο τοπίο των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα του μεταναστευτικού.

Καταγγελίες

Τόσο πρόσφατα, όσο και στα πρώτα χρόνια του μεγάλου μπαμ του μεταναστευτικού – από το 2015 δηλαδή- έχουν καταγραφεί πλείστα παραδείγματα ύποπτων κινήσεων από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Το newpost σταχυολογεί ορισμένες από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις:

  • Στα τέλη του 2015 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, το γύρο του διαδικτύου έκαναν οι καταγγελίες για τη δράση της ΜΚΟ One Nation. Ειδικότερα σε βίντεο φαινόταν μέλη της οργάνωσης εν πλω, με φουσκωτό σκάφος, στο θαλάσσιο στενό στη Λέσβο μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και τουρκικών ακτών να υποδέχονται βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες και να τους καθοδηγούν στα αγγλικά πώς και σε ποιο μέρος της ακτής να κατευθυνθούν. Στη συνέχεια τους απευθύνουν τρεις φορές στα αραβικά τον ισλαμικό χαιρετισμό «Αλλάχου Άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) για να λάβουν ισάριθμες φορές την ανάλογη απάντηση.
  • Τον Ιανουάριο του 2016, πάλι στη Λέσβο, αστυνομικοί είχαν συλλάβει έναν Ισπανό, μέλος ΜΚΟ γιατί είχε εγκαταστήσει στο αυτοκίνητό του κεραία ραδιοσυχνοτήτων και άλλους σχετικούς εξοπλισμούς.
  • Τον ίδιο μήνα, είχαν συλληφθεί Ισπανοί και Δανοί μέλη των ΜΚΟ Proem–Aid και Team Humanity με την κατηγορία της διακίνησης. Παρόλα αυτά τον Μάιο του 2015 όλοι τους αθωώθηκαν από το εφετείο κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου.
  • Τον Μάρτιο του 2016, είχαν διατυπωθεί καταγγελίες – οι οποίες ερευνήθηκαν από την αστυνομία- ότι άτομα που συστηνόταν ως μέλη ΜΚΟ, παρότρυναν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα από την Ειδομένη προς τη Βόρεια Μακεδονία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, μετανάστες είχαν πνιγεί σε χείμαρρο, στην προσπάθειά τους να περάσουν στη γειτονική χώρα.
  • Τον Αύγουστο του 2018 είχαν συλληφθεί 30 άτομα, μέλη της ΜΚΟ ERCI για την εμπλοκή τους σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη με στόχο τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίο. Τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν σε  κλειστές – κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές. Ανάλογες πληροφορίες συνέλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών από τη Frontex και το λιμενικό σώμα, καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως διόπτρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση των ΜΚΟ στα νησιά και όχι μόνο, έχει γίνει αντικείμενο δεκάδων ερωτήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς όλα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως οι κρατούντες δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες. Το εάν η νέα ρύθμιση – Big Brother για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα φέρει αποτελέσματα, μένει να φανεί στην πράξη.

Πηγή:newpost.gr