Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το Σύνταγμα των Βορειοηπειρωτών

Ο νέος Ασφαλιστικός Νόμος, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Υπουργό Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση προκάλεσε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών διότι δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πλήρη άρση των αστερίσκων σχετικά με την ασφάλιση των υπερηλίκων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική σε συνεργασία με άλλους φορείς την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 5.00 μ.μ. θα διοργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος για την «αντισυνταγματική», όπως την χαρακτηρίζουν αντιμετώπιση των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών.

Στη σχετική ανακοίνωση τύπου αναφέρεται : «Η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική αφού μελέτησε το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο Βρούτση, εντόπισε ότι οι Βορειοηπειρώτες, αδικούνται οικονομικά και δέχονται ρατσιστική επίθεση από την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2018 συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της δημοκρατικής ένωσης εθνικής ελληνικής μειονότητας «Ομόνοια» κ. Βασίλη Κάγιο και υποσχέθηκε ότι όταν έρθει στην εξουσία θα υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

– Διαπίστωσε ότι η ψηφισθείσα, από την προηγούμενη κυβέρνηση τροπολογία, για το επίδομα ανασφαλίστων, όχι απλώς δεν εφαρμόζεται, αλλά μουλωχτά και χωρίς καμία προειδοποίηση, δεν κατέβαλε στους λογαριασμούς, ούτε τα χρήματα που προβλεπόταν πριν την τοπολογία,

– Ακολουθεί παρελκυστική τακτική στο να απαντήσει σε πολλές επιστολές και υπομνήματα, που η παράταξή μας και άλλοι φορείς της κοινότητάς μας απέστειλαν στην κυβέρνηση,

– Άσκησε πολιτική πίεση, βάσει του θεσμικού ρόλου,
– Συσκέφτηκε με άλλους φορείς της κοινότητάς μας,

Όντας πιστή στις διακηρύξεις της και στο λόγο ίδρυσης της, σας προσκαλεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 17:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το Σύνταγμα.

Τα γενικά αιτήματα είναι:

Κανένας διαχωρισμός των Βορειοηπειρωτών, από τους Ελλαδίτες Έλληνες σε κανέναν συνταξιοδοτικό νόμο,

Αναγνώριση από την κυβέρνηση και την Βουλή των Ελλήνων, την ανάγκη προστασίας της ελληνικότητάς μας και δια νόμου απαγόρευσης στιγματισμού και περιθωριοποίησής μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Δυστυχώς η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα, καθώς και οι θεσμοί της, έχοντας ως αξιωματούχους αυτούς που δεν αισθάνονται την ανάγκη μας για εθνική περηφάνια και ισότητα, έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε μέχρι τη δικαίωση, χωρίς κανέναν άλλο συμβιβασμό που θίγει την ιστορία μας και τα δικαιώματα μας.
Ας δείξουμε πόσο ισχυροί είμαστε όταν μας προσβάλλουν
Ας δείξουμε ότι προτιμάμε το φόβο όσων μας υποτίμησαν, παρά την αγάπη τους
Ας κατανοήσουμε ότι έχουμε τη δύναμη να πάρουμε όσα αδίκως μας στερούν
Ας θυμηθούμε και υπενθυμίσουμε το λόγο που έχουμε, να είμαστε περήφανοι Βορειοηπειρώτες
Φίλες και φίλοι, να κατανοήσουμε ότι πρέπει να είμαστε όλοι και όλες!
Κανένας και καμία ας μην σκεφτεί ότι μπορεί να κερδίσει με αγώνες του διπλανού του!
Να μην κουραστούμε να αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση!
Καλή αντάμωση στους αγώνες!

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης).

Παρέμβαση Γρηγόρη Νιώτη

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης  στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και με ανάρτησή του στο Face Book ζητά την άρση κάθε περιορισμού στην χορήγηση του επιδόματος Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ελλήνων εξ Αλβανίας.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Νιώτη έχει ως εξής: «Η δημοσίευση του νέου Ασφαλιστικού Νόμου από τον αρμόδιο Υπουργό κ Βρούτση, φέρνει πάλι στο προσκήνιο το απαράδεκτο πρόβλημα της προσβλητικής και αντισυνταγματικής αντιμετώπισης των Ασφαλισμένων υπερηλίκων Ομογενών μας από την Αλβανία.

Το σχέδιο νόμου διατηρεί την εξαίρεση των Ελλήνων Ομογενών από την λήψη του συνόλου της Εθνικής σύνταξης, που καθιερώθηκε με διάταξη του ν 4387/2016 ( νόμος Κατρουγκαλου) , καθώς τους ενέταξε στους «Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολίτες», αγνοώντας ότι είναι Έλληνες, που χωρίς δική τους υπαιτιότητα στερήθηκαν την Ελληνική υπηκοότητα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ , η οποία ως αντιπολίτευση δια δηλώσεως του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έχει δεσμευθεί να άρει αυτή την αδικία , αλλά και το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου ,καλούνται να διορθώσουν αυτή την άνιση μεταχείριση και να εξομοιώσουν τους Έλληνες Ομογενείς με τους Ελλαδίτες, εφόσον έχουν τις ίδιες εισφορές και τον ίδιο χρόνο Ασφάλισης.

Επίσης η Κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την ψηφισθείσα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ( Μάιος 2019) τροπολογία , με την οποία αίρονται οι περιορισμοί διαμονής για την λήψη του επιδόματος Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ομογενών εξ Αλβανίας, το οποίο θεσμοθέτησε για πρώτη φορά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ύψος των 360 ευρώ.

Ας φροντίσουμε για την ισότιμη μεταχείριση των Ομογενών μας, ώστε να μην ξύνουμε πληγές του παρελθόντος και να οδηγούνται οι Ομογενείς στην στήριξη τους από ακραίες φωνές».

 

πηγή:anamniseis.net