Οι συγκεντρωμένοι, ύψωσαν πανό ενώ από μεγαφώνων εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν άμεσα αγώνα διαρκείας

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την δημιουργία δομής στην περιοχή του Αίπους, εμφανίστηκαν κάτοικοι του Βροντάδου  στη Χίοπου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο σημείο που θα κατασκευαστεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Ξεκαθαρίζοντας ότι θα μείνουν μέρα νύχτα εκεί προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο μηχανημάτων, που θα ξεκινήσουν την δημιουργία του Κλειστού Κέντρου, οι πολίτες θέλησαν με την «πρόχειρη», όπως την χαρακτήρισαν κινητοποίηση να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Οι συγκεντρωμένοι, ύψωσαν πανό ενώ από μεγαφώνων εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν άμεσα αγώνα διαρκείας, με βάρδιες μάλιστα, προκειμένου να αποτρέψουν σε πρώτη φάση την έναρξη των εργασιών περίφραξης της έκτασης των 620 στρεμμάτων που δέσμευσε η κυβέρνηση με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το απόγευμα της Δευτέρας 10/2/2020.

Οι κάτοικοι ζήτησαν αφενός το κλείσιμο του hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή του Χαλκειούς, αφετέρου τη δημιουργία μίας πολύ μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών, ότι δηλαδή ισχύει στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Έβρου, όπως μεταδίδει το politischios.gr.

Οι διαμαρτυρόμενοι μετά τις ομιλίες αποχώρησαν δημιουργώντας αυτοκινητοπομπή προς την πόλη της Χίου και σημειώνοντας ότι σύντομα θα οργανωθούν και πάλι μέσω διαδικτύου για τις περαιτέρω κινήσεις.

Νέα… Μόρια φοβούνται οι κάτοικοι στη Λέσβο

Σφοδρές αντιδράσεις ωστόσο παρατηρούνται και στο Μανταμάδο της Λέσβου, όπου και εκεί αναμένεται να χτιστεί κλειστή δομή φιλοξενίας. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση, αποφάσισαν να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ και να μπλοκάρει την επίταξη της Καραβας.

Την ίδια ώρα οδοιπορικό στη δυτική Λέσβο πραγματοποίησε ο ΣΚΑΪ, στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί το νέο κέντρο ταυτοποίησης και κατέγραψε τις ενστάσεις των κατοίκων. «Όχι άλλη Μόρια στην Καράβα. Όχι άλλη υποβάθμιση του νησιού μας», είναι το σύνθημα που ακούγεται στα χωριά της περιοχής.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν θα τους αφήσουν να δημιουργήσουν τη νέα δομή, ενώ ανησυχούν ότι θα γίνουν η νέα Μόρια του νησιού.

«Ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει χώρο στη θέση Καράβα για την εγκατάσταση των μεταναστών», ακούγεται από τις ντουντούκες που έχουν βγει στους δρόμους.

Η περιοχή που έχει επιλεγεί βρίσκεται κοντά στους οικισμούς Μανταμάδος, Πεδή και Αγία Παρασκευή.

Οι κάτοικοι των περιοχών αντιδρούν γιατί σε αυτές τις περιοχές λειτουργούν κτηνοτροφικές μονάδες. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι θα χάσουν τις επιδοτήσεις, ενώ στο θέμα το ενοικίου που δήλωσε ότι θα δώσει η κυβέρνηση απαντούν με… γέλια.

πηγή:newpost.gr

Print Friendly, PDF & Email