ΠΟΥ: Ο κορονοϊός δεν εξαπλώνεται με δραματικούς ρυθμούς εκτός Κίνας

Tα κρούσματα του κορονοϊού δεν αυξάνονται δραματικά εκτός Κίνας, παρά τη μεγάλη αύξηση στην επαρχία Χουμπέι, διευκρίνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μόνη εξαίρεση είναι ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία, όπου αναφέρθηκαν 44 νέα κρούσματα, με το σύνολο εκεί να φτάνει τα 218. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη θνησιμότητα του ιού.

Στη Χουμπέι κατεγράφησαν 242 θάνατοι την Τετάρτη. Επίσης, υπήρξε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, με 14.840 ανθρώπους να έχουν διαγνωστεί, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο σε μια νέα προσέγγιση ως προς τη διάγνωση, διευκρίνισε ο Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών υγείας του ΠΟΥ. «Αυτό δεν συνιστά σημαντική αλλαγή στην πορεία του ξεσπάσματος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι έξω από την Κίνα έχουν υπάρξει δύο θάνατοι και 447 κρούσματα σε 24 χώρες.

Την Πέμπτη η Ιαπωνία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό- μια γυναίκα ηλικίας 80 περίπου ετών, που ζούσε στην Καναγκάβα, νοτιοδυτικά του Τόκιο. Η διάγνωσή της επιβεβαιώθηκε μετά τον θάνατό της και η ίδια δεν είχε κάποια εμφανή σύνδεση με την επαρχία Χουμπέι, ανέφεραν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Όσον αφορά στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», το σκάφος είναι σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα. Δεν έχουν εξεταστεί και οι 3.700 επιβαίνοντες. Αυτοί που έχουν διαγνωστεί με τον ιό έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ αυτοί που βρίσκονται στο πλοίο έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί στις καμπίνες τους. Ωστόσο την Πέμπτη η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα επέτρεπε στους άνω των 80 ετών που έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό να αποβιβαστούν. Ο υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο είπε ότι θα μπορούσε να τους επιτραπεί να φύγουν από το σκάφος από την Παρασκευή, αλλά θα πρέπει να μείνουν σε χώρους που θα επιλέξει η κυβέρνηση, όπως μετέδωσαν οι Japan Times.

Στο μεταξύ, άλλο ένα κρουαζιερόπλοιο, το MS Westerdam, στο οποίο επιβαίνουν πάνω από 2.000 άνθρωποι, έδεσε στην Καμπότζη αφού δεν του επετράπη να καταπλεύσει σε λιμάνια στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, το Γκουάμ, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, αν και δεν υπάρχουν πάνω του άρρωστοι επιβαίνοντες.

Μέχρι την «έκρηξη» της Τετάρτης, ο αριθμός των κρουσμάτων στη Χουμπέι φαινόταν να σταθεροποιείται. Τα νέα κρούσματα και οι νέοι θάνατοι στην επαρχία ανεβάζουν τα θύματα σε εθνικό επίπεδο πάνω από 1.350, με περίπου 60.000 κρούσματα συνολικά.

Η κινεζική κυβέρνηση απέπεμψε δύο κορυφαίους αξιωματούχους στη Χουμπέι μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων. Ο νέος επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας στην επαρχία δεσμεύτηκε να περιορίσει τον ιό- όπως δήλωσε πάντως ο Γινγκ Γιονγκ, πρώην δήμαρχος της Σαγκάης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την Πέμπτη, ότι η κατάσταση παραμένει σοβαρή.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του σίγουρα θα καταφέρει να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του ξεσπάσματος του ιού και θα διατηρήσει το αναπτυξιακό momentum της οικονομίας της, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ. Όπως αναφέρθηκε, ο Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μαλαισιανό πρωθυπουργό Μαχαθίρ Μοχάμαντ, είπε ότι η Κίνα θα επιδιώξει να πετύχει τους φετινούς αναπτυξιακούς στόχους, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχία σχετικά με αυτό που εκλαμβάνουν ως κωλυσιεργία από πλευράς της Κίνας στο να αποδεχτεί τη βοήθεια διεθνών ειδικών του χώρου της υγείας, σημειώνοντας πως τέσσερις ημέρες μετά την άφιξη στο Πεκίνο ομάδας του ΠΟΥ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη της αποστολής.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters) hufingtonpost.gr