Η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αυστρία Αικατερίνη Κόικα για τη συμβολή του Οικουμενικού Ελληνισμού

Η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αυστρία Αικατερίνη Κόικα σε συνέντευξή της στο Hephaestus Wien αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στον Απόδημο Ελληνισμό. Σε ερώτηση για το πως βλέπει το ρόλο των Αποδήμων, είπε:

H θητεία μου ως Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνικού υπήρξε σύντομη, ωστόσο είχα ανέκαθεν προσωπικά μεγάλη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού. Τούτο συνδυάζεται με τη σαφή επίγνωση της σημαντικής πορείας που έχουν χαράξει πολλοί Έλληνες του εξωτερικού- σε επαγγελματικό και επιστημονικό πεδίο- στις χώρες που έχουν επιλέξει να ζήσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν, χωρίς όμως ποτέ να λησμονούν την Ελλάδα, -αντιθέτως, δείχνοντας ενεργά, σταθερά και αταλάντευτα τη συμπαράσταση και την αρωγή τους στην πατρίδα και στους ομοεθνείς τους. Είναι πραγματικά συγκινητική η αφιέρωση, η έγνοια και η αγάπη τους προς την πατρίδα μας, η οποία εκφράζεται με κάθε ευκαιρία, ιδίως σε ό,τι αφορά στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων.

H συμβολή του οικουμενικού ελληνισμού έχει αποδειχθεί ιστορικά και διαχρονικά σημαντική, πολλές φορές σε δύσκολες στιγμές και σε περιόδους λήψης κρίσιμων αποφάσεων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η πατρίδα μας δοκιμάσθηκε από μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά οδυνηρή οικονομική και κοινωνική κρίση.

Έχοντας πλέον αφήσει πίσω μας αυτή την περίοδο προσβλέπουμε πάντοτε στην ενίσχυση των δεσμών με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού.

Η ελληνική Πολιτεία πράττει κάθε τι δυνατό, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες, εξαιτίας των οποίων ιδιαίτερα  νέοι, καταρτισμένοι Έλληνες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας. Δεν τους ζητά, στο όνομα και μόνο ενός ρομαντικού πατριωτισμού, να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Μεριμνά ωστόσο, μέσω ενεργητικών και στοχευμένων δημοσίων πολιτικών, για παράδειγμα, μέσω Προγραμμάτων, όπως το Rebrain Greece, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο νέες Ελληνίδες και νέοι Έλληνες, με πολύ καλές σπουδές, που έφυγαν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε ελληνικές επιχειρήσεις, φέρνοντας μαζί τη γνώση, την εμπειρία και την συνδρομή τους στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας και περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Χειρονομία αναγνώρισης από πλευράς Πολιτείας του ρόλου της ομογένειας αποτελεί εξ άλλου  η καθιέρωση- έστω και με σχετική καθυστέρηση και σε πιο περιορισμένο κατ’ αρχάς βαθμό- του δικαιώματος ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων, με άκρως ενδεικτική μάλιστα συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων στην ελληνική Βουλή.

Με στοιχεία από το hephaestuswien.com