Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ σε Αγκυρα: Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα

Αυστηρή απάντηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια μειονότητα, η μουσουλμανική, δίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν στην Άγκυρα τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική» σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάννης για να το αντιληφθεί κανείς».

Το ηχηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ έρχεται ως απάντηση στην προκλητική ανάρτηαση τουΤούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο twitter, ο οποίος έκανε λόγο για μειονότητα της Δυτικής Θράκης «εδώ και αιώνες τουρκική».

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου έγραψε: «Ο πρόεδρος μιας χώρας (σ.σ. ο Προκόπης Παυλόπουλος) που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας αποκάλεσε για μια ακόμη φορά τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο, τι και να λέτε, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι εδώ και αιώνες τουρκική και τουρκική θα παραμείνει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε δηλώσει στις 18 Ιανουαρίου σε επίσκεψη του στον Εβρο: «Ο,τι και να λέγεται από οποιαδήποτε πλευρά μια είναι η αλήθεια κατά το διεθνείς δίκαιο και αυτή η αλήθεια είναι αδύνατον να παραγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο. Η αλήθεια είναι πως κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Μουσουλμανική Μειονότητα η οποία ζει στη Θράκη είναι θρησκευτική μειονότητα δεν είναι εθνική μειονότητα με κανέναν τρόπο».

Επίθεση κατά Παυλόπουλου και από το κόμμα Ερντογάν

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στρέφεται επίσης εναντίον του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως δήθεν θιγμένη: «Είναι εξαιρετικά άδικο για τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο να αποκαλεί τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως μια «Μουσουλμανική Ελληνική Μειονότητα» κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη. Η άρνηση της ταυτότητας της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας είναι μια καταδικαστέα πράξη», έγραψε στο Twitter.

Ταυτόχρονα, ο Τσελίκ προέτρεψε τον Παυλόπουλο να αντιμετωπίσει σωστά τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα με «σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες», προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο» για τους πολιτικούς εξαπολύουν «συστηματικές επιθέσεις κατά της ταυτότητας» μουσουλμάνων Τούρκων σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.