Ολυμπιακός – Άρσεναλ 0-1

Παρά το γεγονός ότι στάθηκε καλά στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης και προβλημάτισε την Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός πλήρωσε ένα λάθος της άμυνας και γνώρισε την ήττα από τους Λονδρέζους με 1-0, αποτέλεσμα που καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την προσπάθεια για ανατροπή στη ρεβάνς της Αγγλίας (27/2).

Οι Ερυθρόλευκοι κρατούσαν με σχετική άνεση το μηδέν μέχρι το 81′, όταν μια λάθος αντίδραση της άμυνας έδωσε την ευκαιρία στον Σακά να “σερβίρει” ανενόχλητος την μπάλα στον Λακαζέτ και τον Γάλλο να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.

Στα θετικά για τον Ολυμπιακό συμπεριλαμβάνεται η πολύ καλή εμφάνιση του Ουσεϊνού Μπα, που γλίτωσε τους Πειραιώτες με καίριες επεμβάσεις σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, και η παρουσία του Κώστα Φορτούνη στα περίπου 30 λεπτά που αγωνίστηκε, αφού ο «Φόρτου» ήταν ιδιαιτέρως δραστήριος και δείχνει πως επανέρχεται σιγά σιγά στα γνωστά στάνταρ απόδοσης πριν τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη.

Το ματς

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο ματς, αιφνιδιάζοντας την Άρσεναλ και φτάνοντας κοντά στο γκολ από νωρίς. Στο 2’ ο Ελ Αραμπί έβγαλε τη σέντρα και ο Βαλμπουενά έπιασε μονοκόμματο σουτ υποχρεώνοντας τον Λένο σε δύσκολη επέμβαση. Στο 4’ ο Μασούρας αστόχησε με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή, όμως υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ.

Μετά το αρχικό σοκ, η Άρσεναλ άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι και στο 8’ δημιούργησε την πρώτη της ευκαιρία, με τον Λακαζέτ να μην προλαβαίνει την μπάλα έπειτα από παράλληλο γύρισμα του Ομπαμεγιάνγκ. Στο 20’ ο Λακαζέτ σπατάλησε τεράστια ευκαιρία στο 20’, όταν έστειλε την μπάλα άουτ από τη μικρή περιοχή.

Στο 25’ ο Ολυμπιακός παραλίγο να σκοράρει, αφού ο Λένο γλίτωσε την Άρσεναλ με μεγάλη απόκρουση, αποσοβώντας παραλίγο αυτογκόλ του Λουίζ μετά από παράλληλη σέντρα του Μασούρα.  Ωστόσο, αυτή ήταν η τελευταία καλή στιγμή των Πειραιωτών στο πρώτο μέρος, καθώς η Άρσεναλ ήλεγξε πλήρως τον ρυθμό, κυριάρχησε στο χώρο του κέντρου και πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στο 30’ ο Τσιμίκας έβαλε την κόντρα σε επικίνδυνο σουτ του Ομπαμεγιάνγκ, ενώ στο 42’ ο Λακαζέτ απείλησε την εστία του Ολυμπιακού, όμως ο Μπα επενέβη σωτήρια.

Ο ρυθμός έπεσε αισθητά στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει να κρατήσει την Άρσεναλ μακριά από τα καρέ του πέραν λιγοστών εξαιρέσεων. Κάθε φορά που οι Άγγλοι γίνονταν επικίνδυνοι, η άμυνα των Ερυθρολεύκων έβρισκε τρόπο να απομακρύνει, έχοντας ως κορυφαίο τον Ουσεϊνού Μπα. Ο νεαρός στόπερ σταμάτησε με έγκαιρη επέμβαση τον Λακαζέτ, ο οποίος επιχέιρησε μπάσιμο προς τη μεγάλη περιοχή στο 49’, ενώ στο 69’ έδιωξε με σωτήριο τάκλιν στη μικρή περιοχή μετά από παράλληλη μπαλιά του Λακαζέτ. Έξι λεπτά νωρίτερα, στο 63’, ο Γάλλος επιθετικός είχε αστοχήσει σε κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι.

Η είσοδος του Φορτούνη στο 65’ έδωσε πνοή στον Ολυμπιακό, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων για περίπου 10 λεπτά. Στο διάστημα 70’-80’ οι Πειραιώτες έδειξαν διάθεση να επιτεθούν και απείλησαν με ένα απευθείας φάουλ του Βαλμπουενά που μπλόκαρε ο Λένο στο 74’ και δύο σουτ από Λοβέρα (79’) και Φορτούνη (80’), που κόντραραν σε αμυντικούς.

Ωστόσο, στο 81’ ήρθε η… καταστροφή για τον Ολυμπιακό. Η Άρσεναλ έφυγε στην κόντρα, με τον Ομπαμεγιάνγκ να τραβά πάνω του τον Ελαμπντελαουί και να δίνει στον Σακά, τον οποίο… ξέχασε η «ερυθρόλευκη» άμυνα. Αυτός έκανε το παράλληλο γύρισμα και ο Λακαζέτ «έσπρωξε» την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 της Άρσεναλ.

Στο 85’ ο Σα έσωσε τον Ολυμπιακό με μεγάλη απόκρουση σε τετ α τετ, ενώ στο 86’ οι Ερυθρόλευκοι στάθηκαν τυχεροί, με τον Παπασταθόπουλο να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι μετά από εκτέλεση κόρνερ!

ΤΟ ΠΗΡΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ: Ο Αλεξάντερ Λακαζέτ ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου, όντας μέσα σε κάθε φάση της Άρσεναλ. Ο Γάλλος κυνήγησε το γκολ, ήταν άστοχος σε δύο περιπτώσεις, όμως δεν συγχώρεσε τον Ολυμπιακό στην τρίτη και χάρισε στην Άρσεναλ τη νίκη.

ΓΙΝΑΜΕ… ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Ο Πέδρο Μαρτίνς κατέβασε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3. Ο Σα κάθισε κάτω από τα δοκάρια, με τους Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα και Τσιμίκα να συνθέτουν την τετράδα της άμυνας, από δεξιά προς αριστερά. Την τριάδα του άξονα αποτέλεσαν οι Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης και Καμαρά, ενώ οι Βαλμπουενά και Μασούρας κινήθηκαν στα άκρα, με τον Ελ Αραμπί σε θέση σέντερ φορ.

Με σχηματισμό 4-2-3-1 παρέταξε την Άρσεναλ ο Μικέλ Αρτέτα. Τερματοφύλακας ήταν ο Λένο, δίδυμο στόπερ οι Μουστάφι και Λουίζ, δεξί μπακ ο Παπασταθόπουλος και αριστερό τον Σακά. Οι Τζάκα και Γκεντουζί συνέθεσαν το δίδυμο του κέντρου, με την τριάδα των Ομπαμεγιάνγκ, Γουίλοκ και Μαρτινέλι να κινείται πίσω από τον Λακαζέτ.

Η ΦΑΣΗ: Το γκολ του Λακαζέτ στο 81’ έκοψε τα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού και έδωσε τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης στην Άρσεναλ.

ΣΟΥ ΣΦΥΡΙΖΩ… Καλή σε γενικές γραμμές η διαιτησία του Γερμανού Φέλιξ Τσβάιερ, που ήταν ακριβοδίκαιος στις αποφάσεις του και δεν άφησε το παιχνίδι να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Σεμέδο, Μπα, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (65’ Φορτούνης), Καμαρά, Γκιλιέρμε, Βαλμπουενά, Μασούρας (75’ Λοβέρα), Ελ Αραμπί

Άρσεναλ (Μικέλ Αρτέτα): Λένο, Μουστάφι, Παπασταθόπουλος (90+1’) Μέιτλαντ-Νάιλς, Λουίζ, Σακά, Γκεντουζί, Τζάκα, Μαρτινέλι (59’ Θεμπάγιος), Γουίλοκ (75’ Πεπέ), Λακαζέτ, Ομπαμεγιάνγκ

πηγή: sportdog.gr/