Πανομογενειακή συγκέντρωση στο “Σταθάκειο” για την Παρέλαση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκάδες ομογενείς το βράδυ της Πέμπτης, 20 Φεβρουαρίου 2020, “αψήφησαν” τα ξεφαντώματα που διοργάνωναν οι ομογενειακοί σύλλογοι και τα εστιατόρια της Αστόριας για την Τσικνοπέμπτη και συγκεντρώθηκαν στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια προκειμένου να ενημερωθούν για τις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς, καθώς επίσης και για την παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020 στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ανέπεμψε την προσευχή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση των ομογενών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους “αψήφησαν” την Τσικνοπέμπτη και εξέφρασαν εμπράκτως το ενδιαφέρον για την παρέλαση και τις άλλες εκδηλώσεις για την 199η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Γενική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν  και ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εν τούτοις μέχρι και ετούτη την ώρα δεν έχουν εκλεγεί οι τελετάρχες της παρελάσεως.

Ο κ. Μεϊμάρογλου απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τους τελετάρχες επεσήμανε ότι έχουν ήδη γίνει προτάσεις και ότι μόλις λάβουν τη συγκατάθεση των προταθέντων θα ανακοινώσουν τα ονόματά τους.

Ο α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας κάλεσε τους ομογενείς να στηρίξουν το έργο των επιτροπών, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της παρελάσεως.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τηλεοπτική κάλυψη και έθεσε ευθέως το ερώτημα εάν αξίζει τον κόπο και εάν είναι ανάγκη σήμερα στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ξοδεύονται $120.000 για την κάλυψή της από το Fox-5.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ηλίας Κάτσος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου,Βασίλειος Γκουρνέλος, Πέτρος Γαλάτουλας και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

O συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως Ηλίας Κατσός αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συμμετοχής των ομογενών στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν τον Μάρτιο και στην παρέλαση και διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι τα χρήματα θα έρθουν.

O συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως, Βασίλειος Γκουρνέλος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της συζήτησης ανέφερε ότι η ζωντανή μετάδοση της παρελάσεως γίνεται περισσότερο για τους Αμερικανούς συμπολίτες και την χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν με τους ιερείς του Λονγκ Αϊλαντ στην κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον και στην οποία παρέστη και ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ηλίας Κάτσος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου,Βασίλειος Γκουρνέλος, Πέτρος Γαλάτουλας, π.Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Δημήτριος Παλιούρας και Ηλίας Τσεκερίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση επεσήμανε ότι τους ενημέρωσαν για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και ζήτησαν την συμβολή τους τόσο στην οικονομική στήριξη της παρέλασης, όσο και στη συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στην παρέλαση.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην καθιερωμένη εκδήλωση του δημάρχου Μπιλ Ντε Μπλάσιο στο Gracie Mansion θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 26 Μαρτίου 2020 και τόνισε ότι δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημά τους για να αρχίσει νωρίτερα η εκδήλωση, διότι το ίδιο βράδυ αναμένεται να συγκληθεί η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης επεσήμανε ότι όλοι οι πρώην πρόεδροι στηρίζουν το έργο της επιτροπής παρελάσεως και μεταξύ άλλων  επεσήμανε: «Τραβήξτε εσείς κουπί και εμείς θα είμαστε δίπλα σας».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης ανέφερε ότι πρέπει όλοι αναλογιστούμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για την άψογη διοργάνωση της παρελάσεως και να υπενθυμίσουμε στους ομογενείς ότι η συμμετοχή στην παρέλαση και στις εκδηλώσεις δεν είναι θυσία, αλλά χρέος για κάθε έναν από εμάς.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καλαμαράς τόνισε την αναγκαιότητα εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξασφάλιση των χρημάτων για την παρέλαση και τόνισε ότι ζωντανή μετάδοση της παρελάσεως πρέπει να συνεχιστεί τόσο εφέτος, όσο και του χρόνου που θα γιορτάσουμε την 200ή επέτειο της Επαναστάσεως.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων Τιμολέων Κακούρος αναφέρθηκε στην 2500 επέτειο της Μάχης των Θερμοπυλών και τόνισε ότι στις 22 Μαρτίου θα διοργανώσουν μια εκδήλωση στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια και ότι θα διοργανώσουν άλλη μία εκδήλωση στο Μπρούκλιν.

Ο ταμίας του Συλλόγου Μεσσηνίας «Αριστομένης» Κωνσταντίνος Ντούφας ευχήθηκε επιτυχίες στην παρέλαση και συνεχάρη την επιτροπή παρελάσεως για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για το οικονομικό, καθώς επίσης και τα οργανωτικά ζητήματα.

Ο Δημήτρης Γιούση Τσινόπουλος αναφέρθηκε στην βραδιά Ελληνικής Όπερας που θα διοργανώσουν από κοινού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Πολιτιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την «The Hellenic American Opera Company» το βράδυ της Κυριακής, 15 Μαρτίου 2020 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Η παράσταση με την επωνυμία «Ελληνική Όπερα και η Ελληνική Επανάσταση», όπως επεσήμανε ο κ. Τσινόπουλος, έχει έντονο διδαχτικό χαρακτήρα, διότι θα αποδείξει ότι η ελληνική όπερα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αφύπνιση των προγόνων μας.

Η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 27 Φεβρουαρίου 2020 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Πηγή:anamniseis.net