Παρεμβάσεις του Επιτρόπου Κύπρου και της εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ στην εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα.

Αθήνα.- Στην ομιλία του στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με θέμα: «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», ο Επίτροπος προεδρίας  Κύπρου κ. Φώτης Φωτίου, αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ελληνική Παιδεία των αποδήμων Κυπρίων και στην διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Κυπριακά.

Η ΟΜΙΛΙΑ

<<Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Υφυπουργού Εξωτερικών, του αγαπητού μου φίλου Κώστα Βλάση και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση με θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή».

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία των διοργανωτών εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία από το 2017, έχει οριστεί συμβολικά η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού.

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μία καλή ευκαιρία για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προβληματισμό των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, των φοιτητών αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη, όπου και αν βρίσκεται, ώστε να αντιληφθούν το μεγαλείο και τον λεξιλογικό θησαυρό της μητρικής μας γλώσσας, της οποίας κεντρικό χαρακτηριστικό αποτελεί η αδιάρρηκτη συνέχεια μέσα στον χρόνο, αφού επί σαράντα αιώνες αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται.

Επιπρόσθετα η αξία της συγκεκριμένης απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι υλοποιούνται πλέον ετήσια παγκόσμιοι εορτασμοί, μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο θεμελιώδης ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στον κόσμο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και η ουσιαστική συμβολή της στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Όλες οι προγραμματισμένες δράσεις δεν μπορεί παρά να τονίσουν εμφαντικά τη συγχρονία και τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας, αφού ως κώδικας επικοινωνίας των Ελλήνων αλλά και ως φορέας πολιτισμού έχει αδιάλειπτη παρουσία στην ιστορία του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Προβάλλεται επίσης η αξία της γλωσσικής παιδείας, η οποία αδιαμφισβήτητα συμβάλλει στην εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας και γενικότερα στη αναβάθμιση του πολιτιστικού και πνευματικού μας επιπέδου.

Με την ευκαιρία, κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ότι ελληνική γλώσσα και ελληνική παιδεία είναι έννοιες βαθιά ριζωμένες στον χρόνο και άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, και εκτιμώντας τον ρόλο και την προσφορά του σχολείου στην  εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας, ακολουθεί μια στοχευμένη πολιτική για την αποτελεσματική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού και χρέος των Ελλήνων και των Ομογενών είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν γλωσσικές νησίδες και θύλακες ελληνοφωνίας, παροικίες και ιστορικές εστίες της ομογενειακής διασποράς, οι οποίες διατηρούν το πρώτιστο αυτό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Γι’ αυτό και εμείς στην Κύπρο προωθούμε μεταξύ των αποδήμων μας ειδικά προγράμματα εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, όπως και της ιστορίας μας, συνεργαζόμενοι με πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα και φορείς, όπως και με τις οργανώσεις των απανταχού αποδήμων μας και ιδιαίτερα των νέων της Διασποράς μας από τα παιδιά τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς που πρέπει να κρατήσουμε στις ρίζες μας την ιστορία και τον πολιτισμό μας.  Αυτοί είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας και έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε και να πετύχουμε τον πιο πάνω στόχο.

Η ελληνική γλώσσα είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο γνώρισμα μας. Αυτό που δίνει ξεχωριστή δύναμη στην ύπαρξη μας, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες μας, τους αγώνες και τις επιδιώξεις μας.

Και είμαστε ασφαλώς περήφανοι για τη γλώσσα μας. Είναι η γλώσσα του Ομήρου και του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή και του Αριστοτέλη, η γλώσσα που λειτούργησε ως όχημα για τη διάδοση του Χριστιανισμού με την αποτύπωση, σύνταξη και διάδοση των σπουδαιότερων μνημείων της Ορθόδοξης σκέψης που δίκαια κατατάσσονται στους θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς.

Είναι, ακόμα, η γλώσσα με τη μοναδική συμβολή στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου άλλων γλωσσών, η γλώσσα των Βυζαντινών χρονογραφημάτων, η γλώσσα του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Βασίλη Μιχαηλίδη, η γλώσσα που τεκμηριώνει και αντικατοπτρίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Είναι η δική μας γλώσσα που μας ενώνει και μας οπλίζει με δύναμη και σθένος να προχωρήσουμε μπροστά.

Είναι δε με αισθήματα ιδιαίτερης υπερηφάνειας που διαπιστώνουμε τις τάσεις που παρατηρούνται διεθνώς για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων. Πέρα από την προώθηση της από πανεπιστήμια στην Ευρώπη και αλλού, η ελληνική γλώσσα προωθείται και ηλεκτρονικά από τους γίγαντες των υπολογιστών, ως εργαλείο που θα επιτρέψει στην κοινωνία να αναπτύξει τη δημιουργικότητα της να εισαγάγει καινούργιες ιδέες και να της προσφέρει γνώσεις περισσότερες από όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Ακόμα και ειδικοί του κόσμου των επιχειρήσεων τονίζουν ότι η ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα της οργάνωσης και της διοίκησης. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι η ελληνική γλώσσα αναγνωρίζεται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές  προχωρημένης τεχνολογίας  ως η μόνη «νοηματική» γλώσσα ενώ όλες οι άλλες χαρακτηρίζονται ως «σημειολογικές», γλώσσες, δηλαδή, συμβατικές,  χωρίς πρωτογένεια.

Η αναβάθμιση και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, τόσο στην εκπαίδευση όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, αποτελεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στόχο ύψιστης προτεραιότητας για τις δοκιμαζόμενες πατρίδες μας και αποτελεσματική άμυνα απέναντι σε ποικίλους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σαράντα έξι χρόνια μετά τη συμφορά του ‘74, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη. Κάθε μέρα που περνά η ψυχή και η καρδιά μας παραμένουν προσηλωμένες στο στόχο μας για τερματισμό της κατοχής και κατάργηση του συμβόλου του διαχωρισμού που είναι χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο και διαπερνά τα σπλάχνα της μαρτυρικής μας γης.  Την ίδια ώρα η Ελλάδα δοκιμάζεται καθημερινά με ποικίλες προκλήσεις.

Οι προκλήσεις και τα δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Το δράμα που βιώνει ο κυπριακός Ελληνισμός, σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τις προκλήσεις που δοκιμάζεται καθημερινά η Ελλάδα μας υπενθυμίζουν ότι διερχόμαστε σημαντικές ιστορικές και πολιτικά κρίσιμες στιγμές.

Δυστυχώς, η Τουρκία αγνοώντας κάθε έννοια σεβασμού προς το Διεθνές Δικαίο, αλλά και κάθε έννοια γεωγραφίας, συνεχίζει τις έκνομες πειρατικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ουσία με την αλαζονική συμπεριφορά της και την εκβιαστική της τακτική έχει αντικαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο με τον «νόμο της ζούγκλας» και τη «διπλωματία της κανονιοφόρου», υποσκάπτοντας τη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κοινή ιστορία των εθνικών μας αγώνων συμπορεύεται και συνταυτίζεται έχοντας πάντοτε ως πρωταρχικό στόχο τον αγώνα να διατηρήσουμε ανόθευτο το εθνικό μας πολιτισμό και άσβεστα τα ιδανικά της πατρίδας. Το τίμημα είναι βαρύ και μεγάλο, γιατί η ελληνική ιστορία στο σύνολο της απέδειξε ότι διαθέτει άξιους και ακλόνητους φρουρούς των συνόρων μα κυρίως των εθνικών ιδανικών της.

Θα ήθελα καταλήγοντας, να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για την τιμητική πρόσκληση, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά μου συγχαρητήρια στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού για την άρτια διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Τα θερμά μου συγχαρητήρια εκφράζω, επίσης, στους εκλεκτούς προσκεκλημένους και διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι με τις παρουσιάσεις τους, είμαι βέβαιος ότι θα διαφωτίσουν ακόμη περισσότερο το κοινό για την μοναδική αξία και συμβολή της ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αλίμου που με τη συμμετοχή τους διανθίζουν μελωδικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, καθώς και τους Έλληνες μαθητές της διασποράς των οποίων οι εργασίες κοσμούν τον χώρο της εκδήλωσης, δηλώνοντας δυναμικά το παρόν τους εδώ στην Αθήνα, στην καρδιά του μητροπολιτικού ελληνισμού. Γιατί η γλώσσα μας, όπως εύστοχα δόθηκε και ως τίτλος της σημερινής εκδήλωσης, «είναι ψυχή». Και η ψυχή δεν γνωρίζει σύνορα. Αντίθετα, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις ρίζες μας, τις οποίες εάν γνωρίζουμε σε βάθος δεν κινδυνεύουμε να αποκολληθούμε από την ιστορική και εθνική μας ταυτότητα, που αποτελούν την πηγή της ύπαρξής μας.

Σας ευχαριστώ. >>

Η Εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΠΑΣΟΚ.

Στην παρέμβασή της η επρόσωπος τοπυ ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Αυξεντίου, τόνισε:

<<Κυρίες και κύριοι,

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Όσον αφορά την σημερινή εκδήλωση είναι πολύενδιαφέρουσα η θεματική της και πολύ εύστοχος ο τίτλος της.

Η γλώσσα είναι πράγματι η ψυχή του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας, της ιστορίας μας. Είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είναι το μέσο μύησης σε αυτό που ονομάζουμε ελληνικότητα.

Η ελληνική γλώσσα είναι κοσμοπολίτισσα. Δεν ταυτίζεται μόνο με το ελληνικό έθνος και τους εντόςΕπικράτειας πολίτες.

Εγκαταστάθηκε  μαζί με τους Έλληνες εμπόρους στις Παραδουνάβιες χώρες, στην Μεγάλη Ελλάδα (magnaGraecia) και στις αρχαίες αποικίες του Εύξεινου Πόντου. Δεκάδες αιώνες μετά, οι δεσμοί της χώρας μας με αυτές τις περιοχές είναι ισχυροί και πολλοί απόγονοι των Ελλήνων ακόμα διατηρούν -άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- την ελληνικότητά τους.

Η γλώσσα μας ταξιδεύει με τους μετανάστες μας στα ξένα, ντύνεται με μουσική και γλυκαίνει τον νόστο τους. Τους ξυπνά μυρωδιές της Πατρίδας και τους φέρνει κοντά στο φως το ελληνικό.

Μπολιάζεται εκεί με νέα στοιχεία και γίνεται μια πολύτιμη προίκα που αφήνουν στα παιδιά τους και αυτά με τη σειρά τους  στα δικά τους παιδιά.

Με την πάροδο των ετών μπορεί να πάψουν να ομιλούν την ελληνική, ωστόσο θα την κουβαλούν ως πολιτισμική κληρονομιά στο νου και στην καρδιά τους.

Η ελληνική γλώσσα είναι και οικουμενική.

Οι λέξεις της είναι τυπωμένες και ειπωμένες σχεδόν σε όλες τις γλώσσες και θα τις βρει και θα τις ακούσει κάποιος τόσο στην «αγορά» όσο και στο «αμφιθέατρο».

Η Ανατολή θαύμαζε τα ελληνικά και η Δύση έκτισε με αυτά την ορολογία των επιστημών. Ακόμα και των σύγχρονων, των σημερινών.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πόσοι πολλοί είναι οι πολίτες από χώρες του εξωτερικού που εμπνέονται από την ελληνική φιλοσοφία, τις τέχνες και τις επιστήμες, διδάσκονται την ελληνική γραμματεία και αγαπούν να επικοινωνούν μαζί μας στα ελληνικά.

Απέναντι σε όλους αυτούς τους Έλληνες της Διασποράς και τους ξένους πολίτεςη Πολιτεία έχει διπλό καθήκον.

Αφενός, να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει τούς ήδη υπάρχοντες θεσμούς στην Ελλάδα, που έχουν ως αντικείμενο την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας σε Έλληνες και μη στο Εξωτερικό, και αφετέρου, να υποστηρίξει τη λειτουργία και τη δημιουργία αντίστοιχων νέων θεσμών στο Εξωτερικό που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα ζητούμενα και δεδομένα.

Ευρισκόμενοι στο κατώφλι της 3η δεκαετίας του 21ου αιώνα είναι πρόκληση και στοίχημα μαζί να αξιοποιήσουμε τα δίκτυα των Ελλήνων του Εξωτερικού και τη διείσδυση και επήρεια που έχει η ελληνική γλώσσα στα πολιτιστικά και επιστημονικά δρώμενα και πεδία των άλλων χωρών.

Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, ισχυρό φιλελληνικό κίνημα που -με δεδομένες τις συγκυρίες- είναι απαραίτητο για τη χώρα μας και για τον Ελληνισμό γενικότερα.

Επίσης, οι  ομογενείς μας θα αισθάνονται ότι η Πατρίδα είναι πράγματι κοντά τους και υποστηρίζει όλους όσοι επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην εκμάθηση της γλώσσας.

Εκεί στα ξένα, οι συμπατριώτες μας γνωρίζουν πως αν χάσουν την γλώσσα μας, σίγουρα θα χάσουν –αν όχι όλη- ένα κομμάτι της ψυχής τους.  Είμαι σίγουρη πως δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Με την ευκαιρία συγχαίρουμε την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και τον τότε Πρόεδρο της, καθ. Κορίνθιο που πήρε την εξαιρετική  πρωτοβουλία και κατέθεσε πρόταση στην ελληνική Πολιτεία για καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκη για την πρόσκληση και τα άξια στελέχη της ΓΓΑΕ για την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης>>.