Τελετή στη μνήμη των 25 νεκρών (ανάμεσά τους και δυο Έλληνες) από τις πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία

Καμπέρα.- Οικογένειες, πυροσβέστες και πολιτικοί συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ σε μια επίσημη δημόσια τελετή για να τιμήσουν τη μνήμη των 25 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Πολιτεία της Αυστραλίας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.

Οι πυρκαγιές, οι οποίες ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο και συνεχίσθηκαν μέχρι τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στοίχισαν τη ζωή σε 33 ανθρώπους και σε ένα δισεκατομμύριο ζώα σ’ όλη τη χώρα και κατέστρεψαν 2.500 κατοικίες καθώς και μια φυσική περιοχή του μεγέθους της Νότιας Κορέας.

Οι ζημιές ήταν περισσότερο καταστροφικές στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Από τους 25 ανθρώπους που έχασαν εκεί τη ζωή τους, οι 19 ήταν άμαχοι, τρεις ντόπιοι εθελοντές πυροσβέστες και τρεις αμερικανοί πυροσβέστες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος ευχαρίστησε αυτούς που έδωσαν μάχη εναντίον των πυρκαγιών και τίμησε αυτούς που σκοτώθηκαν, μίλησε για «παιδιά που φιλούν τα φέρετρα των πατέρων τους» και για «μητέρες που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν θάψει τα παιδιά τους».

Απευθυνόμενος στους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από αναμμένα κεριά, ο αυστραλός πρωθυπουργός μίλησε για «ένα καλοκαίρι που ο ουρανός έγινε μαύρος και τα ηλιοβασιλέματα ανήγγελλαν άλλη μια νύχτα τρόμου, που η φωτιά έφτασε στις παραλίες μας από τη βλάστηση που τις περιέβαλλε».

Ο Μόρισον είχε προκαλέσει την οργή των πολιτών για την άρνησή του να συνδέσει άμεσα τις πυρκαγιές με την κλιματική αλλαγή.

Η διαχείριση εκ μέρους του των πυρκαγιών επικρίθηκε επίσης, καθώς είχε υποχρεωθεί να ζητήσει συγγνώμη δημόσια επειδή στη διάρκεια των πυρκαγιών έφυγε για διακοπές στη Χαβάη.

Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως η Αυστραλία θα πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών.

ΘΥΜΑΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Ένας 85χρονος ομογενής, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ιδιοφυΐα στα ηλεκτρολογικά, έχοντας εργαστεί στο πρόγραμμα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Apollo, είναι ανάμεσα στα θύματα των πυρκαγιών που πλήττουν την βόρεια Νέα Νότια Ουαλία.

Ο  George Nole εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στο Glen Innes.

Ο φίλος του, Philip Hine, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Glen Innes Examiner» περιέγραψε τον George Nole ως έναν «απομονωμένο γυμνιστή» και έναν άνθρωπο που μετακόμισε σε ένα μικρό χωριό «για να είναι ο εαυτός του».

Σύμφωνα με την μαρτυρία του στενού του φίλου, Philip Hine, ο George Nole θέλησε να κρύψει την ελληνική καταγωγή του, για τον λόγο αυτό άλλαξε το επώνυμό του.

Ο δεύτερος ομογενής είναι ο  κυπριακής καταγωγής  Chris Savva, 63 ετών, από το South Arm κοντά Nambucca Heads, που κατόρθωσε να σώσει το σπίτι του αλλά δεν μπόρεσε να διασχίσει μια γέφυρα που κάηκε.

Το θύμα βρέθηκε νεκρό μέσα στο αναποδογυρισμένο αυτοκίνητό του

Print Friendly, PDF & Email