Τα ίδια άκουσαν από το στόμα του “Σαράφη” διαφορετικά …κατάλαβαν πλειοψηφία και ΣΥΡΙΖΑ!

Πολιτική κόντρα για τα όσα φέρεται να κατέθεσε ενώπιον του κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», στη ΓΑΔΑ, για την υπόθεση της Novartis. Από την πλευρά της πλειοψηφίας [ΝΔ – ΚΙΝΑΛ] τα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι ο «Σαράφης» δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα ή ότι παίρνει πίσω όσα είχε πει για πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πλήρη επιβεβαίωση του σκανδάλου στην υπόθεση Novartis και όσων είχε καταθέσει στο παρελθόν.

Η εκδοχή της πλειοψηφίας

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα και πως όσα κατέθεσε ενώπιον των δικαστικών αρχών, δήλωσε ότι ήταν «πιθανολογήσεις». Φέρεται δε, πως εξαιρεί από την εμπλοκή τους στην υπόθεση τα περισσότερα από τα «10» πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων τους τους Α. Σαμαρά, Δ. Αβραμόπουλο και Γ. Στουρνάρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να κατέθεσε πως η «η κ. Τουλουπάκη δεν λέει αλήθεια στο έγγραφο που έστειλε στον κ. Σοφουλάκη». Σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρεται να κατέθεσε πως δεν γνωρίζει γιατί η Τουλουπάκη κάλυπτε τον Μανιαδάκη και δεν κατέγραφε αυτά που κατέθετε ο ίδιος [ο «Σαράφης»] σε βάρος του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα. «Από τον Ιανουάριο του 2018, είχα πει στην Τουλουπάκη για τον Μανιαδάκη, αλλά μου είχε πει, άστον για μετά», φέρεται να κατέθεσε κατά τις ίδιες πηγές.

«Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω», φέρεται να υποστήριξε επίσης. Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαράφης φέρεται να κατέθεσε πως δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο για πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, κατά η ΝΔ, τα μέλη της επιτροπής ρώτησαν τον μάρτυρα τι έχει να απαντήσει αναφορικά με το νεώτερο έγγραφο της κυρίας Τουλουπάκη που ανέφερε ότι εντόπισε τον «Μάξιμο Σαράφη» από έγγραφο που της είχαν στείλει οι αμερικανικές αρχές,  όπου και είχε πάει για να καταθέσει προσδοκώντας οικονομικό όφελος. Απάντησε ότι πρόκειται για «ανακρίβειες της εισαγγελέως».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να τόνισε πως δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’αντιπαράσταση και ειδικότερα τους μάρτυρες Νίκο Μανιαδάκη, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Σύμφωνα δε με διαρροή από το Κίνημα Αλλαγής σε ερώτηση για το αν έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη ή σε άλλους πολιτικούς ο «Σαράφης» φαίρεται να απάντησε ότι «και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη».

Αναφορικά με την σχέση Βενιζέλου – Λιντζέρη, που ο ίδιος είχε καταγγείλει στις αρχικές του καταθέσεις, ο μάρτυρας αυτή τη φορά φέρεται να είπε κατά το ΚΙΝΑΛ:  «Εμένα ρωτάτε; Στην αγορά κυκλοφορούσε μια φήμη. Εγώ αυτή μετέφερα. Τα άλλα είναι της εισαγγελέως».΄

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να αναίρεσε όσα είχε πει στο παρελθόν, περί λήψης χρημάτων του Νίκου Μανιαδάκη με στόχο να τα δίνει  σε πολιτικό πρόσωπο, υποστηρίζοντας σήμερα πως: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο [λέει όνομα]».

Η εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μέσω διαρροής δίνει τη δική του εκδοχή για τα όσα φέρεται να κατέθεσε ο «Σαράφης». Σύμφωνα λοιπόν με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να επανέλαβε όλες τις καταθέσεις που έχει δώσει για τη Novartis. Καταθέσεις που αποδεικνύουν ότι υπήρξε ροή “μαύρου” χρήματος σε πολιτικούς και εξηγεί πως στήθηκε το σκάνδαλο. Δίνει επίσης στοιχεία για το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες – πλυντήριο καθώς και το πώς γινόταν το ξέπλυμα χρήματος μέσω διαφημιστικών».

Επίσης κατά τις ίδιες πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαίωσε όλα όσα κατέθεσε για τους γιατρούς, για τις δωροδοκίες προσώπων ενώ φέρεται επίσης να επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για το ρόλο του Μανιαδάκη και του Βουλκίδη. Κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, μίλησε για έλεγχο των ΜΜΕ ώστε να δημιουργηθεί κλίμα και να μπορούν να εισαχθούν στην αγορά τα καινούργια φάρμακα της Novartis. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο «Σαράφης» φέρεται να είπε ότι «ομολογούσε ο Φρουζής για δωροδοκίες και πολιτικών προσώπων και γιατρών και κρατικών αξιωματούχων».

Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά ο «Σαράφης» φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο, καθώς επίσης και ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση, ή παρότρυνση. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως δεν κατέθεσε κανένα ψεύδος, και φέρεται να υποστήριξε πως όλα όσα κατέθεσε τα γνωρίζει εκ των έσω της εταιρείας και είναι βέβαιος για όσα έχει καταθέσει. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι αυτοβούλως και μετά από σοβαρή περίσκεψη αποφάσισε να ενταχθεί στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς όπως φέρεται να ισχυρίζεται, κινδυνεύει η ζωή του και φέρεται να κατήγγειλε όλους όσους τον καθυβρίζουν για όσα έχει καταθέσει.

Κατά τις ίδιες πηγές, είπε ότι για όλους τους ισχυρισμούς του έδωσε και αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, μέιλ και βίντεο. Είπε κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με ψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα και συνεργάτες τους.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις καταθέσεις του ενώπιων των εισαγγελέων διαφθοράς, ο «Σαράφης», έχει ονομάσει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες στον χώρο της υγείας ότι έλαβαν χρήματα για να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση. Ιδιαίτερα έχει περιγράψει τον κύκλο των παράνομων πληρωμών με εταιρείες-οχήματα, μέσω των οποίων ξεπλένονταν χρήματα για να φθάσουν στους τελικούς αποδέκτες, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Έχει εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο Hararvd Project, μέσω του οποίου η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μαραθώνια κατάθεση του «Σαράφη» ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Έτσι, η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», θα διενεργηθεί με τον ίδιο τρόπο το μεσημέρι της Τρίτης.

Τουλουπάκη: Θα δώσω τα έγγραφα του FBI μόνο εάν πάρετε άδεια από τους Αμερικανούς

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απέστειλε χθες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής απάντηση στο αίτημα να τους αποστείλει τα απόρρητα έγγραφα του FBI.

Η εισαγγελέας ενημερώνει την επιτροπή ότι δεν θα αποστείλει τα συγκεκριμένα έγγραφα, εκτός αν εξασφαλιστεί από την επιτροπή σχετική άδεια του FBI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντηση της αναφέρει ότι τα επίμαχα έγγραφα του FBI περιέχουν την εξής ρήτρα: «Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι και για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών».

Επίσης, φέρεται να επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την αποστολή των συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς την άδεια του FBI και επισημαίνει ότι αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της εξεταστικής επιτροπής, τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος αναζήτησης ευθυνών από τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.

πηγή:newpost.gr