Πατριώτες μεν, χωριστά δε! Διχάζει και πάλι ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου την ομογένεια Αυστραλίας

Αδελαϊδα.- Παρά τη δημόσια πρόσκληση του νέου Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αδελαΐδα, κ. Γεώργιου Ψιάχα, όπου καλούνται όλοι οι ομογενείς -ανεξαιρέτως αν είναι «κοινοτικοί» ή «αρχιεπισκοπικοί»- να τιμήσουν τους ήρωες της πατρίδας μας, στις 22 Μαρτίου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (South Australian War Memorial), στο κέντρο της πόλης, η Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας με επίσημη ανακοίνωσή της στέλνει ξεχωριστή πρόσκληση στην ομογένεια να παραβρεθεί σχεδόν μια εβδομάδα μετά, και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου, σε μια «άλλη» ξεχωριστή σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν την εθνική επέτειο.

«Για την Κοινότητα ο εορτασμός της επετείου του 1821 αποτελεί εθνικό χρέος και για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους ομογενείς να συμμετάσχουν σ’ αυτόν, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του λαού μας και την ακεραιότητα της γενέτειρας πατρίδας» τονίζεται στην ανακοίνωση, αλλά όχι και να βάλουμε τον πατριωτισμό πάνω από τον εγωισμό μας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, κ. Βασίλειος Γκόνης, επιβεβαίωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι η Κοινότητα δεν πρόκειται να συμμετέχει ή να παραβρεθεί στον εορτασμό που διοργανώνει το Προξενείο μαζί με την Αρχιεπισκοπή.

Στην επόμενη ερώτησή μας να εξηγήσει σε εμάς και τους αναγνώστες μας τον λόγο για τον οποίο η Κοινότητα εμμένει να γιορτάζει χωριστά από την ελληνική Προξενική Αρχή και την Αρχιεπισκοπή, ο κ. Γκόνης, θύμωσε που τολμήσαμε να τον ενοχλήσουμε και έτσι αποφάσισε να μας κλείσει το τηλέφωνο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που επιδιώξαμε με τον Γραμματέα της Κοινότητας, κ. Παναγιώτη Ππύρο, ο τελευταίος, δεν έκλεισε το τηλέφωνο, και μάλιστα υποσχέθηκε να μας στείλει και επίσημη απάντηση αφού πρώτα βέβαια δεν παρέλειψε να μας κατηγορήσει ευθαρσώς ότι είμαστε προκατειλημμένοι εναντίον της Κοινότητας και να μας προειδοποιήσει ότι αν τελικά «κανονίσει» με τον κ. Γκόνη να μας στείλουν δήλωση, να «κανονίσουμε» και εμείς, με τη σειρά μας, να γράψουμε αυτολεξεί όσα θα μας πει, αλλιώς «θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα».

Αυτή είναι λοιπόν η επίσημη απάντηση της Κοινότητας την οποία ζητήσαμε να μας στείλουν γραπτώς για αποφυγή παρεξηγήσεων.

Μέχρι την ώρα που ο «Νέος Κόσμος» ετοιμαζόταν για το τυπογραφείο δεν λάβαμε ανακοίνωση από την Κοινότητα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ

«Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο στην μακραίωνη και ένδοξη ιστορία του Έθνους μας. Ως απόγονοι των αγωνιστών του 1821, τιμούμε κάθε χρόνο τις θυσίες των ελευθερωτών μας με εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης και ομοψυχίας σε όλο τον κόσμο. Τον σεβασμό αυτό τον εκδηλώνουμε με αξιοπρέπεια και υψηλό εθνικό φρόνιμα, όπως αρμόζει σε όλους τους Έλληνες.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, θα λάβει χώρα επίσημη Τελετή Κατάθεσης Στεφάνου στο South Australian War Memorial, στο North Terrace, την Κυριακή, 22 Μαρτίου και ώρα 12:00 μεσημβρινή, στην οποία προσκαλούνται όλοι οι Έλληνες.

Η εν λόγω τελετή, κατόπιν αγαστής συνεργασίας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, θα ξεκινήσει με τρισάγιο τελούμενο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό.

Η παρουσία μας θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία της αγαπητής μας Πατρίδος.

Ο Γενικός Πρόξενος

Γιώργος Ψιάχας
Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα».

πηγή:neoskosmos.com