Με λαμπρότητα τα 107α «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων

 

  • Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος
  • Φωτογραφία: Νίκος Γεωργίτσης

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Οι εκδηλώσεις για την 107η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων ξεκίνησαν την προηγούμενη στο Χάνι Εμίν Αγά, στο λόφο Δουρούτη, στη Μανωλιάσσα, αλλά και στο Πνευματικό Κέντρο με την πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών. Κεντρικός ομιλητής σ’ αυτήν ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η ομιλία του οποίου είχε τίτλο «Της μεγάλης ταύτης ιδέας», ο οποίος περιέγραψε με γλαφυρή και συγκινητική γλώσσα την πορεία του Ελληνικού έθνους στα νεότερα χρόνια, την οποία συνέδεσε με την απελευθέρωση της Ηπείρου.

Επιθεώρηση στρατιωτικού αγήματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι επετειακοί εορτασμοί κορυφώθηκαν την 21η Φεβρουαρίου 2020, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που έγινε  ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ πολλές είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις για τα 107α «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων.

Την παραμονή της εθνικής επετείου

Την παραμονή το πρωί τελέστηκε υπό βροχή τρισάγιο κι έγινε κατάθεση στεφάνων. Το τρισάγιο έκανε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Παραβρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών και σωμάτων ασφαλείας κ.α.  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα από τον Αλέκο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, εκπροσώπους φορέων αλλά και Μανιάτες που βρίσκονται στα Γιάννενα προκειμένου να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις της πόλης.

Οι επίσημοι και ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας στη Δοξολογία στην Μητρόπολη

.
Παράλληλα, το απόγευμα της παραμονής έγιναν στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Τα Γιάννινα στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο» με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
«Δε χάνεται η ζωή τόσο εύκολα». Με την φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εγκαινιάζοντας την έκθεση, η οποία αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, γεγονός για το οποίο ο δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Διονύση Καψάλη.                                                       .
Tο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό «Tα Γιάννενα στον A ΄ Bαλκανικό Πόλεμο» προέρχεται από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης καθώς  και από τη Συλλογή Φωτογραφιών Βαλκανικών Πολέμων του Βίκτωρα Θ. Μελά, η οποία απόκειται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Ενικής Τραπέζης και θα φιλοξενείται μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις την 21η Φεβρουαρίου 2020

Ανήμερα, οι εορτασμοί για την 107η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ξεκίνησαν στις 7 π.μ. με εορταστικό πρωινό από τη Φιλαρμονική του Δήμου και τη Στρατιωτική Μπάντα. Στις 10.30 π.μ. τελέστηκε  Δοξολογία στη Μητρόπολη του Αγ. Αθανασίου, στις 11.10 π.μ. έγινε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθησε δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας.

Κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο ηρώο των Μπιζανομάχων Ιωαννίνων

Η παρουσία στα Γιάννινα, στα Ελευθέρια της πόλης, είναι η τελευταία που έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και το επέλεξε ο ίδιος, όπως ανέφερε μιλώντας στην Περιφέρεια Ηπείρου αμέσως μετά το θερμό και συγκινητικό καλωσόρισμα από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. «Όταν είσαι σε ένα τέτοιο αξίωμα δεν έχεις δικαίωμα να απαιτείς περισσότερα χρόνια. Τα πολλά χρόνια εγκυμονούν και πολλούς κινδύνους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε πως αν ο ίδιος έκανε κάποια πράγματα αυτά τα όφειλε στον τόπο.

«Τι σημαίνει το Μπιζάνι το γνωρίζουμε. Έπρεπε να πέσουν τα οχυρά για να ελευθερωθούν τα Γιάννινα. Σήμερα ένα από τα οχυρά που πρέπει να πέσουν είναι του φθόνου και της διχόνοιας. Πρέπει να εργαστούμε ενωμένοι για να κατακτήσουμε αυτό που μας αρμόζει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι η τελευταία φορά που παρίσταμαι σε εθνική επέτειο. Και το επέλεξα να είναι στα Γιάννινα. Κι αυτό γιατί οφείλουμε πολλά σε αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Οφείλουμε πολλά στους εθνικούς ευεργέτες που βοήθησαν το κράτος και εμπνέουν μέχρι σήμερα. Αν δεν υπήρχαν δεν θα είχαμε αυτή την μεγάλη κληρονομιά» ανέφερε στην σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτές Ιωαννίνων Ν.Δ. Γ. Αμυράς και Μαρία Κεφάλα στην παρέλαση Ιωαννίνων

Καταλήγοντας τόνισε ότι «ο φθόνος θα ελλοχεύει πάντα αλλά εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε ανάξιοι της ιστορίας». Τέλος ανέφερε ότι ως πρώην πρόεδρος πια θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην Ήπειρο και τα αιτήματά της.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε αναφερθεί εκτενώς στην πολυετή συνεργασία με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τόσο στα χρόνια που ήταν Υπουργός Εσωτερικών όσο και τα χρόνια που κατείχε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χάρη και στη δική του παρέμβαση, όπως τόνισε ο κ. Καχριμάνης, σήμερα ολοκληρώνεται ο δρόμος που συνδέει το Σούλι με την Εγνατία Οδό καθώς και αναστηλώνεται η οικία Μπούση και τα ιστορικά πηγάδια.

Αποχαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατίας κ Πρ. Παυλόπουλου στην Περιφέρεια Ηπείρου

«Ήταν ένα ερέθισμα όλα αυτά ώστε τώρα να ξεκινήσουμε την πρώτη φάση ανάδειξης του Σουλίου, την χρονιά που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χάρισε ένα λεύκωμα στο οποίο αποτυπώνονται οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου.

Άγημα με Σουλιώτες στην παρέλαση της 107ης επετείου απελευθέρωσης Ιωαννίνων

Η εντυπωσιακή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ξεκίνησε στις 12 μ.. Στη 1.30 μ.μ. ο κ. Παυλόπουλος εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου νόστος» στο Σουφαρί Σεράι (Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου), ολοκληρώνοντας την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ήπειρο.

 

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο κ. Παυλόπουλος εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου νόστος» στο Σουφαρί Σεράι (Γενικά Αρχεία Ηπείρου)