Κορονοϊός: 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Τι λένε οι επιστήμονες για την εξάπλωσή του

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ανέβηκε στα 31, καθώς 21 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό από τους 24 που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ. Από αυτούς τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 66χρονος είναι με πιο βαριά νόσηση πνευμονίας και οι άλλοι δυο έχουν εμφανίσει πνευμονία. Έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και να ακολουθούνται οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ.

«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην χθεσινή ενημέρωση.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.

«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Τι δήλωσε ο θεράπων γιατρός του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου

Για την πορεία της υγείας του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου έχοντας προσβληθεί από κορονοϊό μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο θεράπων ιατρός, Χαράλαμπος Γώγος.

«Ο ασθενής βρίσκεται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και είναι σε μία σοβαρή κατάσταση και είμαστε on call, αν χρειαστεί να διασωληνωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος. «Είναι σταθερός, τον παρακολουθούμε στενά», είπε ακόμη και επισήμανε: «Θα δούμε ανάλογα με την πορεία τι θα κάνουμε».

Όσο για τα υπόλοιπα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «είναι σε καλή κατάσταση εκτός από δύο που έχουν και αυτά λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού» υπογραμμίζοντας πως στο νοσοκομείο του Ρίου ετοιμάζεται και 2η κλινική με δεδομένο πως τα κρούσματα είναι αρκετά, πλην τον θάλαμο αρνητικής πίεσης και της οφαθμολογικής κλινικής.

Τσιόδρας: Η αποφυγή μαζικών συναθροίσεων περιλαμβάνει και τις εκκλησίες

«Η αποφυγή μαζικών συναθροίσεων περιλαμβάνει και τις εκκλησίες φυσικά ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους», ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης στη συνέντευξη Τύπου ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Και αυτό για να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή σε συνεννόηση και με τις τοπικές Μητροπόλεις να δοθούν αντίστοιχες οδηγίες», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και κατέληξε: «Ήδη έχει γίνει συνεννόηση, από όσο γνωρίζω, του Υπουργείου με την ηγεσία της Εκκλησίας στις περιοχές, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

Κικίλιας για κορονοϊό: Δεν υπάρχει λόγος πανικού – Τι είπε για όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες

“Να τονίσω ακόμη μια φορά ότι συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θέλω ο καθένας και η καθεμία με αφορμή αυτά που έγιναν από κάποιους στα καρναβάλια σε όλη τη χώρα, και την εν γένει συμπεριφορά τους να τα αναλογιστούν ξανά. Όλοι ένας ένας και μία μία. Οφείλουμε να σεβαστούμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας στις ευπαθείς ομάδες, τις οποίες πρέπει να φροντίσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

“Να παρακαλέσω όλους τους συμπολίτες να τηρήσουμε τους κανόνες και τις οδηγίες που μας δίνουν οι ειδικοί, αυτοί που έχουν χειριστεί κι άλλες κρίσεις δημόσιας υγείας στο παρελθόν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού αλλά όχι και εφησυχασμός. Όχι στον εφησυχασμό” πρόσθεσε.

“Να αναλογιστούν όσοι δεν σεβάστηκαν τους συμπολίτες μας πώς πρέπει να συμπεριφερθούν από εδώ και στο εξής” τόνισε.