Βασιλόπιτα 2020 Διαπολιτιστικού Συλλόγου ¨Μακεδονία¨ Αυστρίας και Βραβείο

Η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για την κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας του Διαπολιτιστικού Συλλόγου „ Μακεδονία“ Αυστρίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26 Ιανουαρίου 2020 στη Βιέννη. Η εκδήλωση έλαβε μέρος στο ελληνικό παραδοσιακό και πολύ γνωστό στον ελληνισμό της Βιέννης εστιατόριο «Ηρώδειο». Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους η Εξοχότατη Πρέσβυς της Ελλάδoς στην Αυστρία κ. Αικατερίνη Κόικα, ο αξιότιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστρία κ. Σοφοκλής Μανδαλίδης, ο Διευθυντής του οικονομικού τμήματος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Μιχαήλ Βρεττάκης, μέλη της Ελληνικής Πρεσβείας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών και Επιστημόνων κ. Γιαννακούλα, ο Αντιπρόεδρος της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Βιέννης κ. Αποστολόπουλος, εκπρόσωποι ομογενειακών Συλλόγων, του επιχειρηματικού κόσμου της Βιέννης καθώς και περισσότερα από 100 μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου „Μακεδονία“ Αυστρίας Δρ. Γεώργιος Πάντογλου αναφέρθηκε στο ιστορικό του Συλλόγου, στην μεγάλη προσφορά των Ελλήνων της Αυστρίας και της Βιέννης και ιδιαίτερα των Μακεδόνων κατά την εποχή της τουρκοκρατίας και της εθνεγερσίας του 1821. Εν συνεχεία ανέλυσε τους στόχους του Συλλόγου για την διαφύλαξη της Ελληνικής Μακεδονικής Παράδοσης, την παρουσίαση του Ελληνικού Μακεδονικού Πολιτισμού, της Ελληνικής Ιστορίας ως και την αδιάπτωτη εγρήγορση και αντίδραση απέναντι σε πράξεις παραχάραξης της ιστορίας μας στην Αυστρία αλλά και στον ευρύτερο γερμανόφωνο χώρο. Η δημιουργία και διατήρηση επαφών επί προσωπικού και συλλογικού επιπέδου με πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες καθώς και με φορείς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και γενικά όλων των παραγόντων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, αποτελούν επίσης σημαντική προτεραιότητα των στόχων του Συλλόγου.

Ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου „Μακεδονία“ Αυστρίας Δρ. Γεώργιος Πάντογλου

Ο Διαπολιτιστικός Σύλλογος „Μακεδονία“ Αυστρίας επέτυχε την νομική προστασία του ονόματός του „Μακεδονία“ και του λογοτύπου του συμβόλου της Βεργίνας στην αυστριακή επικράτεια καθώς και σε 38 άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με επιτυχή διαδικασία στον διεθνή Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας(WIPO) που εδρεύει στην Γενεύη.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η Πρέσβυς της Ελλάδoς κ. Κόικα αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Πρεσβεία για την ενίσχυση του απόδημου Ελληνισμού στην Αυστρία και την έμπρακτη υποστήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων των ελληνικών συλλογικών φορέων στην Βιέννη.

Η Πρέσβυς της Ελλάδoς στην Αυστρία κ. Κόικα

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιος και ο Αιδεσιμολογιώτατος Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Νικολίτσης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αφού ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά συνέχισε με ομιλία πνευματικού ενδιαφέροντος.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με ζωντανή μουσική το εκλεκτό γνωστό συγκρότημα στην Αυστρία „DieGriechen“. Ο κ. Δημήτρης Δημητρακούδης διασκέδασε τους προσκεκλημένους με επιλεγμένα τραγούδια των Μάνου Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη και άλλων Ελλήνων συνθετών.

Η παραδοσιακή μακεδονική πίτα παρασκευάστηκε στον ελληνικό φούρνο ¨ΠΝΥΚΑ¨ στη Βιέννη.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 έλαβε χώρα στα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με την ευγενική συμπαράσταση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, του Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη, και με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, η απονομή των βραβείων „Eυπρέπεια 2019“ του Συνδέσμου Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος.

Στα πλαίσια της τελετής απονεμήθηκαν και Ειδικά Βραβεία σε φορείς με Ευπρεπή διαδρομή στο χρόνο. Στον Αντιπρόεδρο και ιδρυτή του Συλλόγου Χαρίλαο Ζήκο απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο „Ευπρέπεια 2019„ για την Ευπρεπή και Επάξια Προάσπιση των Αξιών του Ελληνισμού, τόσο ως ιδιώτη όσο και ως ιδρυτή του Διαπολιτιστικού Συλλόγου “Μακεδονία” Αυστρίας. Η διάκριση αυτή τιμά την ομογένεια της Βιέννης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα Μέλη του Συλλόγου απευθύνουν θερμά συγχαρητήρια στον Αντιπρόεδρο Χαρίλαο Ζήκο.