Ακύρωση της παρέλασης στη Μελβούρνη και στη Νέα Υόρκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μελβούρνη.- Η Οργανωτική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικής Επετείου αποφάσισε αργά το βράδυ της Τετάρτης την ακύρωση της φετινής παρέλασης για προληπτικούς λόγους.

Η παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου είχε προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή, 22 Μαρτίου και να διεξαχθεί με μεγαλοπρέπεια στον ιερό χώρο του Μνημείου Μνήμης της Βικτωρίας. Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, η επιτροπή έκανε την καθιερωμένη τελευταία συνάντησή της πριν την παρέλαση με σκοπό να δοθούν οι αρμοδιότητες στα μέλη της και να συζητήσουν τα τελευταία διαδικαστικά θέματα για τον λαμπρό εορτασμό για την 25η Μαρτίου.

Το θέμα έθεσε ο Γενικός Γραμματέας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη ότι είχε δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα από διευθυντές σχολείων οι οποίοι σκέφτονταν σοβαρά να αποσύρουν τους μαθητές λόγο των ραγδαίων εξελίξεων με τον κορωνοΐό και κυρίως με το θέμα σταδιακής αύξησης των κρουσμάτων.

Την ίδια μέρα, ο κ. Τσουρδαλάκης είχε συζητήσει εκτενέστερα την σοβαρότητα του θέματος και με το Υπουργείο Υγείας της Βικτωρίας, καθώς και με εκπροσώπους σχολικών μονάδων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τους φόβους τους και τόνισαν ότι συμφωνούν για την σοβαρότητα του ζητήματος. Κανένας δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τόσο τους μαθητές, όσο και τους ηλικιωμένους που έρχονται με ενθουσιασμό να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Η πρόταση να ακυρωθεί η φετινή παρέλαση πέρασε παμψηφεί.

Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, έκλεισε την συνεδρίαση τονίζοντας ότι προτεραιότητα έχει η ασφάλεια της ομογένειας και ότι η απόφαση ακύρωσης της παρέλασης στηρίζεται από όλους τους ομογενειακούς και πολιτειακούς φορείς.

Όπως τόνισε ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021 θα εορταστεί με σύσσωμη την Ελληνική παροικία έχοντας στο πλευρό την πολιτειακή κυβέρνηση της Μελβούρνης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Το πρόγραμμα αναμένεται ξεχωριστώ με μια σειρά εκδηλώσεων και με αποκορύφωμα μια εντυπωσιακή παρέλαση.

Ανακοινώθηκε αναβολή της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο

Νέα Υόρκη.- Την αναβολή, σε πρώτη φάση, της παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου, στην 5η Λεωφόρο, αποφάσισε και τυπικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη υπό την πίεση των τελευταίων γεγονότων, της πανδημίας των κορωνοϊού και της κατάστασης που επικρατεί στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόσο σε επίπεδο πόλης, όσο και σε επίπεδο Πολιτείας.

«Πριν από λίγο, στο έκτακτο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ως συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, ζήτησα την αναβολή όλων των εκδηλώσεων για την ημέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, με πολύ βαριά καρδιά, διότι δουλέψαμε για αρκετό καιρό πολύ σκληρά, αλλά και αίσθημα ευθύνης», ανέφερε, λαμβάνοντας τον λόγο, ο Βασίλειος Γκουρνέλος, κατά την έναρξη της πανομογενειακής συγκέντρωσης, η οποία θα είναι και η τελευταία.

Γενικεύονται οι αναβολές των παρελάσεων

Η πλειονότητα των δευτεροβάθμιων ομογενειακών οργάνων σε ΗΠΑ και Καναδά, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις σχετικά με την μη πραγματοποίηση των παρελάσεων για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Φιλαδέλφεια, Βαλτιμόρη, έχουν ήδη ματαιώσει τις παρελάσεις ενώ αναμένονται οι αποφάσεις από Μόντρεαλ και Σικάγο.