Αυστηρά περιοριστικά μέτρα από την Ιερά Σύνοδο – Αναβάλλονται οι καθημερινές λειτουργίες και τα μυστήρια

Αθήνα.-«Μένουμε σπίτι» κυρίως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες είναι το μήνυμα που στέλνει και η Ιερά Σύνοδος. Σε μια ιστορική απόφαση η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την αναβολή των καθημερινών λειτουργιών και των μυστηρίων.

Σε μια ιστορική απόφαση η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την αναβολή των καθημερινών λειτουργιών και των μυστηρίων, δείχνοντας ευθύνη και διάθεση συνεργασίας και διευκόλυνσης της Πολιτείας.

Οι κυριακάτικες λειτουργίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7-8 το πρωί.

Ιστορικές αποφάσεις

Ειδικότερα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος που συνήλθε εκτάκτως τη Δευτέρα για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει μετά την εξάπλωση της πανδημίας και στη χώρα μας με την ανακοίνωσε τα εξής:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Οι αποφάσεις αυτές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι αποτέλεσμα της κενωτικής και αγαπητικής διαθέσεως της Εκκλησίας μας και της βουλήσεώς Της να αγκαλιάσει το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν στην Πατρίδα μας.

Προτρέπει τους χριστιανούς μας κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί.

Ήδη στα Μοναστήριά μας έχει σημάνει συναγερμός αδιάλειπτης προσευχής.

Ευχή όλων μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να παράσχει ανάπαυση στους ήδη κεκοιμημένους αδελφούς μας από τον θανατηφόρο αυτό ιό και την εξ ύψους παρηγορία στους πενθούντες συγγενείς τους, δεόμεθα δε για την θεραπεία και ταχεία ανάρρωση των νοσούντων και πλήρη εξάλειψη της φοβεράς αυτής δοκιμασίας

Τα μέτρα στις εκκλησίες της Κρήτης

Χωρίς πιστούς θα τελούνται οι λειτουργίες στις εκκλησίες της Κρήτης είναι η οδηγία που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ώρα που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει για να αποφασίσει τα μέτρα που θα ισχύσουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Η Eκκλησία της Κρήτης, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,  εξέδωσε  ανακοίνωση με περιοριστικά μέτρα:

οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται χωρίς τη συμμετοχή πιστών, ενώ τις Κυριακές η θεία Λειτουργιά θα τελείται από τις 7.30 έως τις 8.30 το πρωί επίσης χωρίς πιστούς.

Το προσωπικό προσκύνημα θα είναι ελεύθερο.

Για βαπτίσεις και γάμους έγινε σύσταση να αναβληθούν για μεταγενέστερο χρόνο.

Σε έκτακτες περιπτώσεις θα τελούνται μόνο με τη συμμετοχή αυστηρά της οικογενείας.

Στις κηδείες εντός του ναού θα παρίσταται μόνο το στενό οικογενειακό περιβάλλον, ενώ τα μνημόσυνα θα τελούνται επίσης σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

Η Αλβανική Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, εκτός από τα προληπτικά μέτρα των πρώτων ημερών για την αναστολή των προγραμμάτων κατήχησης για όλες τις ηλικίες, καθώς και για όλες τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα θεσμικά όργανα, έλαβε επιπρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Εκκλησία της Αλβανίας επαναλαμβάνει ότι πρέπει να αποφεύγονται οι αγκαλιές, τα χειροφιλήματα και οποιαδήποτε φυσική επαφή, καθώς και στα αντικείμενα της εκκλησίας που ενδεχομένως να επηρεάσουν και άλλους. Το σεβασμό για τα ιερά αντικείμενα μπορεί να δείξει κάποιος και με ταπεινοφροσύνη μπροστά τους. Αναστέλλονται έως τις 3 Απριλίου 2020, όλες οι καθημερινές λατρευτικές τελετές, όπως Όρθρος, Εσπερινός, Ακάθιστος Ύμνος και Θεία Λειτουργία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ενθαρρύνει και προτρέπει τους πιστούς να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα από τα σπίτια τους ή να τα παρακολουθήσουν από το Ραδιόφωνο της Αναστάσεως, τη σελίδα στο facebook και την διαδικτυακή πύλη της Αρχιεπισκοπής.

Για να αποφευχθεί η συγκέντρωση ανθρώπων στο κοινωνικό παντοπωλείο που έχει ανοίξει η Αρχιεπισκοπή για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα υπάρξει προετοιμασία και θα παρασχεθούν τρόφιμα. Σε όσους δεν θα μπορούν να προσέλθουν θα είναι δυνατή η αποστολή τους στο σπίτι. Συγχρόνως όλες οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές κατά τη διάρκεια της μέρας για προσωπική προσευχή.

Όσον αφορά το Μυστήριο της Εξομολόγησης, η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής της Αλβανίας, σημειώνει ότι θα συνεχιστεί, αλλά συστήνει να διατηρείτε απόσταση μεταξύ του ιερωμένου και του πιστού σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προστασία από τον κοροναϊό.

Τέλος όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μόνο η Θεία Λειτουργία της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις εκκλησίες. Πιστεύουμε ότι η αγία κοινωνία είναι πηγή ζωής και θεραπείας. Συμβουλεύουμε τους γηραιότερους πιστούς, τα παιδιά, καθώς και εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να αποφύγουν την είσοδο στην εκκλησία και να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία στο Ραδιόφωνο της Αρχιεπισκοπής “Ανάσταση”, καταλήγει η ανακοίνωση.