Στους 10 οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα – Κατέληξε 93χρονη στο νοσοκομείο του Ρίου

Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας έφτασαν τους δέκα με το νέο θύμα της πανδημίας να είναι μία 93χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου, στην Πάτρα.

Η γυναίκα είχε παρουσιάσει βελτίωση και έτσι δεν νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο πολύ γρήγορα επιβαρύνθηκε η υγεία της και σε μικρό χρονικό διάστημα έχασε τη μάχη.

Σημειώνεται ότι η 93χρονη προερχόταν από την Ηλεία ως επαφή με τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους.

Ακόμη 31 κρούσματα

Νωρίτερα, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ακόμη τρεις νεκρούς από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Οι δυο κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και ο άλλος σε νοσοκομείο της Κοζάνης.

Επιπρόσθετα ανακοινώθηκαν συνολικά 31 νέα κρούσματα στη χώρα μας, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται σε 495. Εξ’ αυτών τα 84 είναι κρούσματα απροσδιόριστης πηγής προέλευσης, χωρίς επαφή με καταγεγραμμένο κρούσμα ή ταξιδιωτικό ιστορικό.

Ενενήντα άτομα νοσηλεύονται, ενώ 20 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 72 έτη. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε παράλληλα πως 19 άτομα έλαβαν εξιτήριο.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού». Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

«Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση στα Δωδεκάνησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας. «Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ», συμπλήρωσε ακόμη.

Ο κ. Τσιόδρας  επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα  είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».