Κορωνοϊος -Τσιόδρας: 35 νέα κρούσματα. 530 καταγεγραμμένοι ασθενείς. 13 νεκροί

Αθήνα.- Την ύπαρξη 35 νέων κρουσμάτων επιβεβαίωσε στην καθημερινή ενημέρωση ενημέρωση στους πολίτες για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊου στην Ελλάδα ο λοιμοξιολόγος Σωτήρης Τσίοδρας.

Με βάση το παραπάνω τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού στη χώρα μας υπολογίζονται μέχρι στιγμής σε 530 ενώ τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε ο κος Τσιόδρας 98 εξ αυτών έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αγγίζει τους 100 με 18 εκ των οποίων να είναι διασωληνωμένοι,

Παράλληλα 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο.

Συνολικά οι νεκροί, όπως υπενθύμισε, είναι 13, 12 άνδρες και 1 γυναίκα.

13 θάνατοι από κοροναϊό – Η ακτινογραφία τους

Οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται τους 13, εκ των οποίων οι 12 είναι άνδρες και μία γυναίκα.

Οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο 13ος ήταν άνω των 80.

Ο μέσος όρος των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή ήταν τα 76 έτη.

95 τα «απροσδιόριστα» κρούσματα – 18 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

Επίσης  95 ορίζονται ως «απροσδιόριστα» κρούσματα που αφορούν δηλαδή σε πιθανή εγχώρια μετάδοση, ενώ 100  άτομα νοσηλεύονται και 18 παραμένουν διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα.

Τσιόδρας: Αναμένουμε μεγαλύτερα αύξηση των κρουσμάτων

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας: «Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των προβλέψεών μας. Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειάς μας και το αν θα τηρήσουμε τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία.

Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι 100% ασφαλής. Το ίδιο λέμε και για τη γρίπη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε έγκυρη και εγκεκριμένη θεραπεία. Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Όλους. Αλλά αυτό είναι αδύνατον με έναν ταχύτατα μεταδιδόμενο ιό».

Χαρδαλιάς: Να είστε σίγουροι θα λάβουμε κι άλλα μέτρα, αν χρειαστεί

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες εβδομάδες είναι απόλυτος κρίσιμες και αυτό πρέπει να είναι στο μυαλό όλων μας. Εχουμε λάβει εγκαίρως μέτρα ώστε να μην γίνουμε Ιταλία. Είναι στο χέρι όλων μας να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα», τόνισε αρχικά με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού

«Να είστε σίγουροι ότι στο χρόνο που πρέπει θα λάβουμε όποια επιπλέον μέτρα πρέπει. Να μην χαθούν άνθρωποι, εξαιτίας της δικής μας απερισκεψίας, που θα μπορούσαν να μην είχαν νοσήσει» συνέχισε επισημαίνοντας πως ακόμη και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού, καθώς σήμερα περιμένουμε στη χώρα μας μία πτήση από Μαδρίτη και μία από Βαρσοβία, ενώ εκτός των άλλων αύριο θα φτάσει στην Ελλάδα και ένα πλοίο από την Ανκόνα.

Οπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οποίες προκύπτουν από τις μαθηματικές προβλέψεις που γίνονται, στη χώρα μας αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, με το μέγεθος αυτής να εξαρτάται εν τέλει από το πόσο μεγάλη συμμόρφωση θα επιδείξουν οι πολίτες στα μέτρα περιορισμού και προστασίας.

Το 75% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ηλικίας 18-64 ετών, ποσοστό το οποίο είναι μεν ίδιο με αυτό της γρίπης εντούτοις εν προκειμένω δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Οπως τόνισε ο κος Τσιόδρας εξάλλου ο ιός αυτός δεν σέβεται ηλικίες ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία εάν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού.

Πηγή: skai.gr