Αναβάλλονται για ένα έτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 – Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό

ΤΟΚΙΟ. Μία μέρα μετά τη δήλωσή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, πως «είναι δύσκολο να γίνουν οι Ολυμπιακού Αγώνες με αυτόν τον τρόπο, αποφασίστηκε η αναβολή τους.

“Πρέπει να αποφασίσουμε την αναβολή, για να δώσουμε την μεγαλύτερη προτεραιότητα στους αθλητές”, επεσήμανε ο 65χρονος Αμπε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, και ζήτησε την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021, αντί για τις 24.7-9.8 του 2020 όπως ήταν προγραμματισμένοι.

PM’s Office of Japan

@JPN_PMO

After his telephone talks with IOC President Bach, PM Abe spoke to the press and explained that the two have agreed that the Tokyo Olympic Games would not be cancelled, and the games will be held by the summer of 2021.

View image on Twitter

«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο πρωθυπουργός Αμπε μίλησε στους δημοσιογράφους και εξήγησε ότι οι δυο τους συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν θα αναβληθούν, αλλά θα μετατεθούν για το καλοκαίρι του 2021» αναφέρεται στο tweet του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Λίγα λεπτά μετά το tweet του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε ήρθε και η επισημοποίηση της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή: «Με τις παρούσες συνθήκες και δεδομένης της ενημέρωσης που υπάρχει μέχρις σήμερα από τον ΠΟΥ, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έφτασαν στο συμπέρασμα πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πρέπει να μετατεθούν σε ημερομηνία μετά το τέλος του 2020, αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, για να εξασφαλιστεί η υγεία των αθλητών και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτούς στην παγκόσμια κοινότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο «ισχυρών» ανδρών, Αμπε και Μπαχ συμμετείχαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Γιοσίρο Μόρι, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Χασιμότο Σέικο, ο κυβερνήτης του Τόκιο, Κόικε Γιουρίκο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ Τζον Κοάτες, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Κριστόφ Ντε Κέπερ και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί, οι οποίοι και ανέλυσαν τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Ειδικά στάθηκαν στην ειλημμένη απόφαση χωρών όπως Καναδάς, Αυστραλία, Πολωνία, Νορβηγία να μην στείλουν αποστολές στους Ολυμπιακού Αγώνες του ερχόμενου καλοκαιριού, στις ΗΠΑ, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και να μην δώσουν το παρών, στην επίσημη τοποθέτηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου αλλά και στις ενώσεις αθλητών των ΗΠΑ σε στίβο και κολύμβηση που είχαν στείλει αίτημα στη ΔΟΕ να μην διεξαχθούν φέτος οι Αγώνες. Επίσης σημαντικό ρόλο στη συζήτησή τους είχε η δήλωση του γενικού διευθυντή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας πως ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και υπάρχουν πάνω από 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς. Μετά από αυτά οι τρεις άνδρες, Αμπε, Μπαχ και Μόρι έφτασαν στην απόφαση να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Αξίζει να τονίσουμε πως εν καιρώ ειρήνης δεν έχουν αναβληθεί ποτέ οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκτός από το 1916, το 1940 και το 1944 λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Η ΔΟΕ αναφέρει πως συμφωνήθηκε η διοργάνωση να μη γίνει αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, αλλά και πως θα διατηρήσει την επωνυμία «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020». Επίσης η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία, ως σύμβολο ελπίδας για το φως στην άκρη του τούνελ, όπου βρίσκεται η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Lefteris Avgenakis@l_avgenakis

Ορθή η απόφ. αναβολής των ΟΑ,υπέρτατο αγαθό η υγεία.Η νίκη της ανθρωπότητας στη μάχη με κορωνοϊό θα εορταστεί στο @Tokyo2020 όποτε αν διοργανωθεί. Θα τιμηθούν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη & η θριαμβεύτρια Ελπίδα. Η ??αθλητική οικογένεια τα εγγυώνται 126 χρόνια.Πάντα δίπλα στους αθλητές μας!

Μέσω του λογιαριασμού του στο twitter ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σχολίασε την απόφαση της ΔΟΕ να αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
«Ορθή η απόφαση αναβολής των ΟΑ,υπέρτατο αγαθό η υγεία. Η νίκη της ανθρωπότητας στη μάχη με κορωνοϊό θα εορταστεί στο Tokyo2020 όποτε &αν διοργανωθεί. Θα τιμηθούν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη & η θριαμβεύτρια Ελπίδα. Η αθλητική οικογένεια τα εγγυώνται 126 χρόνια. Πάντα δίπλα στους αθλητές μας!» έγραψε χαρακτηριστικά.