ΑΠΟΨΗ: Του Χρήστου Μαλασπίνα

Η Εθνική μας Επέτειος της Επανάστασης του 1821 μας βρίσκει φέτος αντιμέτωπους με τον φονικό Κοροναϊό, που μας έχει κατακλύσει από παγκόσμιες θανατερές ειδήσεις.  Ταυτόχρονα όμως, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, τον οποίο επίσης σήμερα εορτάζουμε οι χριστιανοί,  μας πλημμυρίζει από ελπιδοφόρα μηνύματα. Είναι οι δύο αυτές εκδοχές που συνιστούν την ταυτότητα όχι μόνο της ημέρας, αλλά της ίδιας της  ζωής. Λύπη και χαρά.

Οι δύο αυτές πανηγυρικές επέτειοι, που άλλοτε ήτανε “διπλή γιορτή διπλή χαρά”,  μας βρίσκουν φέτος αντιμέτωπους και με  μία άλλη απειλή. Την  -ανεπιτυχή ευτυχώς- προσπάθεια των ετερόκλητων καθοδηγούμενων, από τον Ταγίπ  Ερντογάν, ομάδων «μεταναστών»,  να παραβιάσουν τα εθνικά μας σύνορα, στον Έβρο και στο Αιγαίο. Στην εθνική αυτή πρόκληση,  η πολιτική ηγεσία, οι ένστολοι και ο λαός αντιδρούν ομόψυχα, δυναμικά, αποφασιστικά και επιτυγχάνουν την εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων μας, χερσαίων και υδάτινων.

Όμως η Παναγιά βρίσκει σήμερα κλειστές τις  εκκλησιές της.  Λειτουργία χωρίς πιστούς! Λόγω του Κοροναϊού!  Ούτε οι καμπάνες ακούστηκαν!  Την ίδια ώρα, Άδειοι δρόμοι από ένστολους παρελαύνοντες και  πολίτες χειροκροτητές,  αυτό εξαιτίας του φονικού ιού.

Αλλά όταν το Θείο βρίσκεται αντιμέτωπο με το κακό, είναι βέβαιο ότι, κατά την ανθρώπινη λογική, στο τέλος θα νικήσει. Η Παναγιά θα απλώσει και πάλι την προστατευτική παρουσία Της  και θα γλυτώσει, τελικά, τον κόσμο από μία ολική καταστροφή.  Είναι αυτή,  η μεταφυσική οδός ελπίδας μπροστά στο μεγάλο ιογενές κακό, όπως αυτό ακάθεκτο εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες του δίσεκτου έτους 2020.

Η Παναγιά, με την αθέατη παρηγορητική παρουσία της μέσα στις καρδιές των πιστών, οδήγησε, άλλωστε, και στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης του 1821 εναντίον  των Τούρκων κατακτητών. Έτσι αποκτήσαμε ελεύθερο κράτος. Πριν από,  μείον ένα, 200 χρόνια. Έτσι θα συμβεί και σήμερα.

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια, Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια, Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε. Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον…

Print Friendly, PDF & Email