Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό – Τα αυστηρά κριτήρια

Αθήνα.- Για επιστροφές ατόμων από το εξωτερικό που έχουν πολύ ειδικούς λόγους έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως «δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό. γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας».

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως η διαδικασία επαναταπτρισμού αφορά τους ανθρώπους που έχουν «πολύ ειδικούς λόγους» να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Όσο κι αν φωνάζουν κάποιοι, αν δεν έχουν σοβαρό λόγο πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που δεν συνεργάζονται με τη πρεσβεία επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα. Η έμφασή μας είναι συγκεκριμένη και ειδικά για την Αγγλία όπου πάνω από 2.000 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, απαρίθμησε δε τους λόγους όσων δικαιούνται επαναπατρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα επαναπατριστούν:

  • Όσοι χρίζουν ιατρικής περίθαλψης και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί που ζουν (π.χ. έγκυες και χρόνια πάσχοντες).
  • Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (π.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού)
  • Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ όπου απαιτείται μόνο το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

«Το βράδυ της Παρασκευής φέραμε στην Ελλάδα 30 συμπατριώτες μας από το Χίθροου, οι οποίοι είχαν προβλήματα υγείας. Η κατάσταση δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό, αλλά όσους έχουν πραγματικά ανάγκη» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως είπε στη συνέχεια, “σεβόμαστε το δικαίωμα και τη βούληση του καθενός να θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα, όμως πρέπει όλοι αυτοί να αντιληφθούν ότι είμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση, όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα και από τη στιγμή που έχουν σπίτια, η ζωή τους είναι δομημένη στην Αγγλία, δεν μπορεί να πάρουμε το βάρος 2.850 καραντίνων και ό,τι αυτό σημαίνει για το σύστημα εδώ”.

Διευκρίνισε στη συνέχεια πως η κυβέρνηση, δεδομένων των συνθηκών αξιολογεί, θέτει προτεραιότητες και κατηγοριοποιεί τις πραγματικές ανάγκες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “‘Ξεχασμένα Ελληνόπουλα‘ τα οποία κάνουν βιντεάκια αλλά αρνούνται να μας απαντήσουν αν καλύπτονται από τις τρεις κατηγορίες είναι αν θέλετε στα όρια της πρόκλησης. Γίνεται τεράστια προσπάθεια από τον ελληνικό λαό, από την ελληνική κυβέρνηση και επαναπατρίζουμε ανθρώπους που πραγματικά δεν έχουν πού να μείνουν, είναι εγκλωβισμένοι ή χρήζουν άμεσης φροντίδας. Όσοι έχουν σπίτια στις περιοχές ή φοιτητικές εστίες που μένουν ήδη, θα παραμείνουν στις περιοχές τους”.