95 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και 32 νεκροί στην Ελλάδα

Συνολικά 95 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 1.061. Ακόμη ανακοινώθηκαν τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες ενώ συνολικά ανέρχονται σε 32. Επίσης, 69 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένα. Πέντε ασθενείς εξήλθαν από τις εντατικές.

Επίσης ο κ. Τσίοδρας ανακοίνωσε πως δημοσιοποιήθηκε η νέα λίστα φαρμάκων που θα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ιού. Έκανε επίσης ειδική μνεία στις προσπάθειες που καταβάλουν οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που είναι στο πλευρό των ασθενών.

Συμβουλές για την ψυχολογική στήριξη όσων είναι σε καραντίνα

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «είναι σύνηθες να έχουμε φοβο για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όλοι μας αισθανομαστε τον προσωπικό μας περιορισμό. Πρέπει να προτιμούμε την έγκυρη ενημέρωση και να διατηρήσουμε την επικοινωνία με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, που μας στηρίζει. Να φροντίσουμε για μία ισορροπημένη διατροφή». «Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές. Παραμένουμε σε ένα καλό σενάριο για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Τι είπε ο κ. Τσιόδρας για την κολχικίνη

Αναφορικά με την κολχικίνη, φάρμακο που ομάδα Ελλήνων δοκιμάζει για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Φαίνεται ότι ο ιός είναι καρδιοτοξικός, η παρουσία γρίπης και μόνο εξαπλασίαζε τον κίνδυνο εμφράγματος. Δεν είναι γνωστό με ποιον μηχανισμό το κάνει, ομάδα καθηγητών έχει κάνει εισήγηση για την κολχικίνη, θα το δώσουμε και ελπίζουμε να προστατέψει τους νοσούντες».

Η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν μια αβεβαιότητα. Αλλά με βάση αυτά είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο, τύπου Ιταλίας, δεν ακολουθείται. Όσο καλύτερα τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα».

Καμία χαλάρωση

Ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ έστειλε μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Αν αψηφήσουμε τον εχθρό, τότε αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Σε περιοχές των ΗΠΑ δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ο ιός μπορεί να προσβάλλει τον καθένα μας. Αυτό είδαμε στην Ιταλία και οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα στον ιό να μας εκδικηθεί»

Τα πολύ ανησυχητικά συμπτώματα

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα ανησυχητικά συμπτώματα του κορωνοϊού: Όπως είπε αυτά συνίστανται σε υψηλό πυρετό και πόνο στο στήθος.