ΓΝΩΜΗ: Ορθή η απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η  απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να ορίσει τον Πρέσβυ κ. Πάνο Καλογερόπουλο ως Ειδικό Απεσταλμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, «στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό και τον επαναπατρισμό τους, όποτε αυτός απαιτείται»,  είναι πολιτικά ορθή και συνεπής με τις αξίες του ανθρωπισμού. Ήταν συγχρόνως και η επιβαλλόμενη,  προκειμένου να προστατευτούν οι στενοί δεσμοί των αποδήμων με το εθνικό κέντρο.

Η πανδημία αναμφίβολα θέτει σε δοκιμασία πατροπαράδοτες αξίες, οικογενειακούς δεσμούς, πολιτικές πρακτικές και οικονομικά δεδομένα. Η μετά Κοροναϊό (COVID- 19) εποχή θα είναι η απαρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου όπου τα πάντα θα τοποθετούνται και θα ιεραρχούνται κάτω από ένα νέο (ελπίζουμε διαυγέστερο και δημοκρατικότερο) πρίσμα. Η ανθρωπότητα περνάει ήδη προς τη νέα φάση.  Μια φάση όπου ο ανθρωπισμός θα καταλάβει τη θέση που του αρμόζει.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ο απόδημος ελληνισμός  θα πρέπει να παίξει τον  καθοριστικό του ρόλο, όπως έκανε πάντοτε,  σε όλες τις κρίσιμες περιστάσεις που αντιμετώπισε η γενέτειρα.  Για να συμβεί αυτό, οι σχέσεις με το εθνικό κέντρο πρέπει να παραμείνουν  γερές, ειλικρινείς και εγκάρδιες. Και έτσι θα παραμείνουν, παρά τα άτυχα περιστατικά που κατά καιρούς τις σημάδεψαν, όπως ο Νόμος για την εξ αποστάσεως ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα αντιμετωπίζει με επιτυχία τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας. Σε σχέση με άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Κίνα) τα κρούσματα συγκρατούνται σε ελεγχόμενα, από πλευράς αντοχών της υγειονομικής περίθαλψης, επίπεδα και θρηνούμε τους λιγότερους νεκρούς.  Αυτό οφείλεται σε πολλούς κρίσιμους παράγοντες, κυριαρχικά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δευτερεύοντος, στις κυβερνητικές επιλογές και στην, εν τέλει, καλή, σε γενικές γραμμές, συνεργασία του (συνήθως  ελευθεροφρόνως ενεργούντος) ελληνικού λαού.

Τα εύσημα ανήκουν σε όλους. Και στην πολιτική ηγεσία για τις καθοριστικές επιλογές της. Όπως αυτή, που σηματοδότησε με την απόφασή του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: Να μην εγκαταλείπει ποτέ αβοήθητα τα έχοντα κάθε είδους ανάγκη απόδημα τέκνα της.