Αποκλειστικό MEGA: Ερευνήτρια στη Μινεσότα προειδοποιεί για την υδροξυχλωροκίνη

Στη μάχη για την ανακάλυψη φαρμάκου που θα εξουδετερώσει τον κοροναϊό έχουν ριχτεί πανεπιστήμια και εταιρίες σε όλο τον κόσμο.

Στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα οι ερευνητές κάνουν αγώνα ταχύτητας απέναντι στο χρόνο για να διαπιστώσουν -σε ειδική μελέτη- την αποτελεσματικότητα ενός πολλά υποσχόμενου φαρμάκου. Ωστόσο προειδοποιούν ότι η άσκοπη και αλόγιστη χρήση της υδροξυχλωροκίνης μπορεί να αποβεί μοιραία.

Όπως ανέφερε η γιατρός – ερευνήτρια Radha Rajasingham, μιλώντας στο MEGA, «έχουμε ξεκινήσει κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση σε άτομα υψηλού κινδύνου του αν η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να τους προστατεύσει από το να προσβληθούν από τον κοροναϊό».

«Ξέρουμε ότι σε συνθήκες εργαστηρίου, αυτό το φάρμακο μειώνει το φορτίο του κοροναϊού, αλλά δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους ή και να τους θεραπεύσει» πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι «σε έξι έως οχτώ εβδομάδες είναι πιθανό να έχουμε στη διάθεσή μας κάποια αποτελέσματα».

Αναφερόμενη σε όσους έχουν σπεύσει να αγοράσουν υδροξυχλωροκίνη από τα φαρμακεία, η γιατρός τόνισε ότι «αυτό είναι μια κακή ιδέα, γιατί δεν γνωρίζουμε καθόλου αν το φάρμακο λειτουργεί. Υπάρχουν αναφορές από ανθρώπους που το έχουν πάρει για εφιάλτες, ενώ δεν είναι ασφαλές και για τους καρδιοπαθείς. Μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, ιδιαίτερα αν ήδη λαμβάνουν άλλα φάρμακα».

Πηγή: Mega