Οι Έλληνες της Αυστραλίας αλληλοϋποστηρίζονται στην κρίση

ΡΗΡ: Αναδημοσίευση από την ομογενειακή εφημερίδα neoskosmos.com της Αυστραλίας που δείχνει πως η ελληνική παροικία, στην εποχή του φονικού Κοροναϊού, προσπαθεί, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, να αντεπεξέλθει και, κυρίως, να στηρίξει εκείνα τα μέλη της που έχουν πληγεί οικονομικά από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού. Γράφει η εφημερίδα:

Η πανδημία του κορονοϊού δεν κάνει διακρίσεις. Μας πλήττει όλους χωρίς διακρίσεις.

Υπάρχουν, όμως, κάποια μέλη της παροικίας μας που πλήττονται ιδιαίτερα.

Είναι οι ηλικιωμένοι μας, που πολλοί εξ αυτών βρίσκονται, εκ των πραγμάτων, αποκλεισμένοι και θα πρέπει να μην τους ξεχνάμε και να τους φροντίζουμε, χωρίς παράλληλα να τους εκθέτουμε σε κινδύνους.

Για παράδειγμα, μπορούμε να φροντίζουμε ότι θα έχουν τον «Νέο Κόσμο» ή θα παρακολουθούν τη θεία λειτουργία μέσω του Facebook (και από τις σελίδες της εφημερίδας μας).

Είναι, οι περισσότερες επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν. Ανάμεσά τους και τα ελληνικά εστιατόρια. Γι’ αυτό ο «Νέος Κόσμος», με συνεχόμενα δημοσιεύματά του, καταχωρεί έναν κατάλογο (με διευθύνσεις και τηλέφωνα) εστιατορίων που λειτουργούν ακόμα με κατ’ οίκον διανομή.

Όσο μπορούμε να τα στηρίξουμε.

Νοιαζόμαστε για εκείνους που έχασαν τις εργασίες τους και ζουν στο ενοίκιο, αν και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση παρέχουν κάποια σχετική προστασία.

Πιο πολύ, όμως, ανησυχούμε για τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην Αυστραλία με προσωρινή ή φοιτητική βίζα.

Είναι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους, ζουν στο ενοίκιο και δεν δικαιούνται κανένα επίδομα.

Ο «Νέος Κόσμος» για λογαριασμό τους θα κάνει σήμερα κιόλας σχετικές ερωτήσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα πιέσει για να ανακουφισθούν και αυτοί.

Θα πρέπει όμως και ως ομογένεια να συνεργαστούμε και να τους βοηθήσουμε. Εκκλησία, οργανώσεις και ιδιώτες. Και πάντα με τον «Νέο Κόσμο» στο πλευρό.

Τέλος, σημειώνουμε, για άλλη μια φορά, ότι ο «Νέος Κόσμος» είναι εδώ και καλεί όλους τους αναγνώστες να μας ενημερώνουν για προβλήματα που προκύπτουν και για θέματα που θέλουν να αναδεικνύουμε.

Γράψτε μας στο editor@neoskosmos.com.au ή τηλεφωνήστε μας στο (03) 9482 4433.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Κάποτε ρωτήθηκε η ανθρωπολόγος Margaret Mead από έναν φοιτητή της ποιο ήταν το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια κουλτούρα. Ο φοιτητής περίμενε ότι η Mead θα του μιλούσε για κάποιο αγκίστρι, για κεραμικά σκεύη ή μυλόπετρες. Όμως η Mead του είπε ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια αρχαία κουλτούρα ήταν ένα μηριαίο οστό που είχε σπάσει και έπειτα είχε θεραπευθεί. Εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο όταν σπας το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τον κίνδυνο ούτε να πας στο ποτάμι να πιεις νερό ούτε να ψάξεις για τροφή. Γίνεσαι βορά των θηρίων που παραμονεύουν. Κανένα ζώο δεν επιβιώνει με σπασμένο πόδι, τον χρόνο που χρειάζεται για να δέσει το οστό. Ένα μηριαίο οστό που έχει θεραπευθεί είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει μαζί με εκείνον που έπεσε, έδεσε την πληγή, τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος και τον βοήθησε να αναρρώσει. Η Mead είπε ότι το σημείο στο οποίο αρχίζει ο πολιτισμός είναι η βοήθεια σε κάποιον στη δυσκολία».

*Πηγή: Kamilo Nollas, neoskosmos.com