ΓΝΩΜΗ: Εκείνο το «μέτρον άριστον» των αρχαίων Ελλήνων,  μήπως θα έπρεπε να πρυτανεύσει και στην κρίση του κοροναϊού;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εν μέσω πλήρους ανάπτυξης-εξάπλωσης του Κοροναϊού, μέγα ηγέρθη ζήτημα με την χρήση ή την μη χρήση μάσκας προσώπου από τον εν γένει πληθυσμό. Τα ένθεν κακείθεν επιχειρήματα πολλά. Άλλα πειστικά άλλα προσχηματικά.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι μία μάσκα προσώπου δημιουργεί διμερές αίσθημα ασφάλειας. Σ΄ αυτόν που την φοράει –πιστεύει ότι έτσι προστατεύεται- και σε εκείνον που βλέπει κάποιον που φοράει μάσκα και έχει την εντύπωση ότι προστατεύεται και ο ίδιος από τυχόν βήξιμο ή φτάρνισμα του άλλου. Οπότε το φυσιολογικό ερώτημα είναι γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (Π.Ο.Υ.) συστήνει στους πολίτες να μη φορούν μάσκες προσώπου, εκτός και αν είναι άρρωστοι με Covid-19 ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος; Μια απλοϊκή, αλλά σωστή απάντηση θα ήταν «μα γιατί δεν υπάρχουν μάσκες προσώπου στην παγκόσμιο αγορά».

Ωστόσο, η Κίνα, αλλά και  διάφορα ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Ωνάση και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, π.χ. το ζεύγος Αγγελόπουλοι, πραγματοποιούν γενναιόδωρες προσφορές για τον εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού,  προσφέροντας μάσκες και άλλο υλικό. Όπως, όμως,  προκύπτει από την τοποθέτηση του Μάικ Ράιαν, εκτελεστικού διευθυντή του προγράμματος καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης του οργανισμού,  «Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι που κινδυνεύουν από αυτόν τον ιό είναι οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή, που εκτίθενται στον ιό κάθε δευτερόλεπτο της κάθε ημέρας. Η σκέψη πως δεν έχουν μάσκες είναι τρομακτική». Η Μαρία βαν Κερχόφε, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στον Π.Ο.Υ.,  το είπε ξεκάθαρα,  «πως είναι σημαντικό να τίθεται προτεραιότητα στη χρήση μασκών για αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο, που είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία».

Επομένως πόσο άδικο έχουν όσοι ισχυρίζονται ότι οι μάσκες που φθάνουν κατά εκατομμύρια πλέον στην Ελλάδα, προορίζονται και πηγαίνουν ακριβώς «σ’  αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο, που είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία»;

Και πόσο άδικο έχει ο διαχειριστής του ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Γιώργος Δήμας όταν θέτει το ερώτημα: Γιατι ο  Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι μάσκες πρέπει να φορούν μόνο όσοι είναι φορείς του Ιου ενώ επιτρέπεται να μη φορούν μάσκες όσοι δεν νοσούν.  Ποιος γνωρίζει τους φορείς του Ιού;

Πάντως, λέμε εμείς, όχι ο ίδιος ο ασυμπτωματικός φορέας, ο οποίος, δεν ξέρει ότι “κουβαλάει” τον ιό και, ως εκ τούτου,  δεν ξέρει και ότι πρέπει να φορέσει μάσκα!

Ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι προφυλαγμένοι για να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους νοσούντες.  Αλλά εάν (λέμε εάν) η μη χρήση μασκών από τους πολίτες διευκολύνει την εξάπλωση του ιού, τότε το όλο υγειονομικό σύστημα θα τιναχθεί, αργά ή γρήγορα, στον αέρα, και, επομένως, και οι ιατροί με τις μάσκες τους πάλι δεν θα προλαβαίνουν να περιθάλπουν τις χιλιάδες αρρώστων.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα αυστηρά μέτρα που μας απειλούν ότι θα γίνουν και αυστηρότερα. Ναι, κάποιοι ξεροκέφαλοι συνέλληνες δεν τηρούν τους περιορισμούς. Ναι,  θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και το κοινωνικό σύνολο. Αλλά, πάλι, το να τους “ραβδίζουμε” προς συνετισμό τους, δεν πάει πολύ; Σε λίγο, έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα, θα κατεβάσουμε και τα τανκς για να τους νουθετήσουμε!

Επομένως εκείνο το «μέτρον άριστον» των αρχαίων Ελλήνων,  μήπως θα έπρεπε να πρυτανεύσει και στην κρίση του κοροναϊού;