Μητσοτάκης: Ευχαριστώ τους Έλληνες που θυσίασαν ελευθερίες για το αγαθό της ζωής

«Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής – Δεν δέχομαι φθηνές απειλές τύπου #θα_λογαριαστούμε είπε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας απάντηση στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ- «Ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες» αλλά και τους «Έλληνες που θυσίασαν ελευθερίες για το αγαθό της ζωής» – Είμαστε στο τέλος της αρχής

Τη μη χαλάρωση των μέτρων αλλά και το «Πάσχα της ευθύνης και της ζωής» που θα αντικαταστήσει το «Πάσχα της αγάπης» επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης απάντησε στις απειλές τις Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν δέχομαι φθηνές απειλές τύπου #θα_λογαριαστούμε». Αφορμή της παρέμβασης του κ Μητσοτάκη ήταν η συμπλήρωση 30 ημερών από την έναρξη της ελληνικής μάχης στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρά σε ειδική αναφορά στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό λέγοντας «Ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλους τους «Έλληνες που θυσίασαν ελευθερίες για το αγαθό της ζωής».

Αναλυτικότερα ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την παρέμβασή λέγοντας πως αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός στη μάχη της χώρας μετά τις πρώτες 30 ημέρες με την πανδημία αλλα και όσα κρίσιμα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

«Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «όσα προηγήθηκαν έδωσαν τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο, ενότητα και αλληλεγγύη γιατί όλοι είμαστε ίδιοι απέναντι στον κοροναϊό».

Μάλστα μιλώντας για τις ενέργειες της κυβέρνησης είπε ότι «ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις» ενώ τόνισε και τη χρονική περίοδο που ξεκίνησε ο αγώνας κατά του κοροναϊού αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονική στιγμή γιατί στον Εβρο και Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο υπεράσπισης εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή των μεταναστών που οργάνωνε η Τουρκία. Μια που κερδήθηκε».

«Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό: όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό ειδικά σε συνθήκες δύσκολες. Επιμένω στην δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Οταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά το ίδιο επικίνδυνος με την πανδημία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Θα υπενθυμίσω ότι στην αρχή υγειονομικής κρίσης πολλά κράτη παρέμεναν απλά θεατές ή συνέχιζαν αμήχανα την καθημερινότητά τους. Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά απο εξελίξεις. Εκλεισαν σχολεία, καταστήματα. Πολύ νωρίς ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης που εμπέδωσε στην συνείδηση πολιτών το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι” ενώ προχώρησε ο σχεδιασμός στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε «τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθησαν την ανάγκη να θυσιάσουν την ελευθερία τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ζωής».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «ανταλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών» όμως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τον σρόχο όλων ο οποίος είναι «να κερδίσουμε χρόνο για να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας και αυτό το πετυχαίνουμε».

Κανοντας μια ανασκόπηση σε όσα έχουν συμβεί ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά ότι «η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι σε χειρότερη κατάσταση απο εμάς. Εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη. Θυμάμαι όταν προχωρήσαμε στην ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, πριν ακόμα να έχουμε το πρώτο κρούσμα. Υπήρξαν αντιδράσεις. Ευτυχώς μας στήριξε ο δήμαρχος προερχόμενος απο ΚΚΕ. Πήραμε μια απόφαση με οικονομικό αντίκτυπο αλλά αποζημιώθηκαν απο την εξέλιξη».

«Θυμάμαι όταν έπρεπε να ζυγίσουμε αποφάσεις με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και αποφασίσαμε ότι πρέπει να τις πάρουμε πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει τις δύσκολες κατάστάσεις Ιταλίας, ΗΠΑ κα.» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ παραδέχθηκε ότι όλα αυτά έγιναν «όχι χωρίς κόστος».

«Πήραμε αυστηρά πρωτόγνωρα μέτρα με συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και επιπτώσεις την οικονομία. Η κοινωνία στην μεγάλη πλειοψηφία στήριξε. Ο στόχος μας παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Εως τώρα οι Έλληνες το πετυχάινουμε. Ο αριθμός διασωληνωμένων υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού ΜΕΘ του ΕΣΥ. Αντιλαμβάνομαι όμως και την κόπωση των πολιτών την αγωνία για τις δουλειές τους και το αύριο. Επαινώ την αντοχή την ωριμότητα και υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος όμως έκανε ειδική αναφορά στους γιατρούς και τους νοσηλευές λέγοντας «ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Ομως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Αναφορά έκανε και στη συνεισφορά ιδιωτών στη μάχη αυτή με τον κ. Μητσοτάκη να λέει «ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός όμως στην άμυνα καλείται ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μήπως είναι κακό που οι ιδιώτες χρηματοδοτούν την λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών νοσηλείας και έχουν προσφέρει εκατομμύρια μάσκες, γάντια στολές και τόνους φαρμάκων; Ολα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας. Θα ηθελα κι άλλους μιμητές. Κρίνονται οι παρόντες και οι αποντες. Κρίνεται και η αξιέπαινη δωρεά της Βουλής προς το νοσοκομείο Σωτηρία που θα αποκτήσει ισχυρή σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 50 κλινών».

Σχετικά με τη δική τους δύσκολη και άνιση μάχη που δίνουν οι επιχειρήσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι οι Έλληνες και με επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν σε κίνηση τη μηχανή της ανάπτυξης. Σε 30 ημέρες σχεδιάστηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «κινούνται πάνω απο τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό ΑΕΠ. Κύριο μέλημα ήταν και παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη κοινωνική μέριμνα» και δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα μέτρα άλλων χωρών. «Στα περισσότερα κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επι των αμοιβών. Στην Δανία η ανώτατη αποζημίωση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο εργαζόμενων. Οι πιο ωφελημένοι είναι χαμηλόμισθοι. Οι απολύσεις απαγορεύτηκαν. Οι εργαζόμνενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση αμοιβή 800 ευρώ διατηρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1 δις ευρώ προς πληττόμενες επιχειρήσεις με νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ Ευρωπαϊκό επενδυτικό Ταμείο, Κράτος και Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνονται 8 δις ευρώ» και συμπλήρωσε «Το πρόσφατο τέταρτο κύμα αποφάσεων συμπλήρωσε το συνεκτικό σχέδιο και για το επόμενο δίμηνο. Το επίδομα 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1,7 εκατ μισθωτούς. Αφορολόγητο και ακατάσχετο και συνοδεύεται απο αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή με έκπτωση 10% αν καταβληθούν», ενώ για το δώρο του Πάσχα ο πρθυπουργός έκανε γνωστό πως «κανείς δεν το χάνει. Εως 10 Απριλίου παροχή ηθικής υποχρέωσης προς μαχητές πρώτης γραμμής. Η πολιτεία τιμά την εξαιρετική προσφορά τους. Θα επιβραβεύσει 108.000 ιατρούς νοσηλευτές κλπ».

«Ασκήθηκε κριτική στην επιδοτούμενη επιμόρφωση αλλά είναι ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια που θα έμεναν αχρησιμοποίητα. Μπορούμε σήμερα να διαθέσουμε ακόμα 150 εκατ ευρώ για στοχευμένες ενέργειες πρωτογενούς τομέα για να στηρίξουμε τους αγρότες μας. Ο Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενισχύει την οικονομία με 5,1 δισ. ευρώ» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλοντας ότι την Παρασκευή «ανακοινώνεται απο την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο ευελιξίας χρήσης πόρων ΕΣΠΑ που ενσωματώνει τις προτάσεις μας».

«Δεν αρκούν για τις προκλήσεις του σήμερα και αύριο. Οπως η υγειονομική κρίση είναι διαρκής και διακρατική έτσι και η διαχείρισή της πρέπει να είοναι μόνιμη και πανευρωπαίκή. Συνυπογράφω δήλωση Ζακ Ντελόρ που στα 94 του προειδοποιεί ότι η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την ΕΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επανερχόμενος στην κοινή πρόταση που υπέβαλε μαζί με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες για το κορωνο-ομόλογο. «Σε αυτή την κρίση δεν υφίσταται η διάσταση τπου ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι 2010 και 2015. Μιλάμε για συμμετρικό σοκ που χτυπά προσφορά και ζήτηση σε όλες τις οικονομίες. Χρειαζίομαστε δυναμικές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε σε μια ευρώπη με ανταγωνισμό, αλλελεγγύη. Ανεξάρτητα απο τις σημερινές συζητήσεις και διαφωνίες είμαι βέβαιος ότι τελικά μια λύση κοντά σε αυτό που περιέγραψα θα έρθει. Σκοπός είναι να μην έρθει αργά όταν θα είναι ανεπαρκής και οι ευρωπαίκές αξίες μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά σε όσους δεν πειθαρχούν στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς για τον κοροναϊό κάνοντας λόγο για «εγκληματική ανευθυνότητα» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απο την πρώτη στιγμή της πανδημίας τόνισα ότι κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδόσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες. Ο πρόσκαιρος περιορισμός μετακινήσεων είναι για το καλό μας. Προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνώ το δάχτυλο. Τέτοιο ρόλο δεν μπορώ να υπηρετήσω. Πιστεύω στην Δημοκρατία της πειθούς γι’ αυτό και τιμώ τους πολλούς που πειθαρχούν. Η επιμονή τους είναι σωτήρια. Η ανευθυνότντα των λίγων είναι εγκληματική. Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που εως τώρα έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της Αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και ζωής. Ας γίνουμε πρωτοπόροι εως τέλους και να μείνουμε σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριακος Μητσοτάκης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

«Είμαι εδώ να ακούσω κάθε κριτική. Δεν είναι όμως ώρα για χυδαίες επιθέσεις. Δεν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική για τις προσλήψεις. Αντίθετα ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Ξανθού για την ΠΦΥ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για την ΠΝΠ για τις ιδιωτικές ΜΕΘ.

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ φτηνές απειλές του τύπου «όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε». Ούτε fake news από χείλη πολιτικών. Ευκαιρία κε Τσίπρα να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως «δεν θα λογαριαστώ με κανένα αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους».

«Όσοι σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πλειοδοσία παροχών στην οικονομία με αφορμή την πανδημία.

«Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τους ειδικούς τους επιστήμονες και τους τεχνοκράτες. Αυτούς που απαξιώθηκαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι θέλησαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία. Αυτές οι αναλύσεις είναι εκτός θέματος» είπε και υπογράμμισε πως «η μόνη ιδεολογία είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Το κράτος που προστατεύει χωρίς να καταπιέζει που καθοδηγεί χωρίς να ποδηγετεί».

«Για τις τιμές ΜΕΘ συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια. Συγκρίνετε τιμή κρεβατιού με τιμή πλήρους κάλυψης που περιλαμβάνει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Δεν θα ανεχθώ φθηνές απειλές του τύπου “όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε”. Ούτε την αναπαραγωγή επικίνδυνων fake news απο χείλη πολιτικών. Τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μιλώντας προς τον Αλέξη Τσίπρα του είπε «επιλέξτε ποιο πρόσωπο θέλετε να είχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Προσωπικά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους. Κινούμαστε αποφασιστικά και συνετά Οσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν απο σήμερα την Ελλάδα σε νέπο μνημόνιο. Ας προσέχουν τι ζητούν. Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τους ειδικούς επιστήμονες και τεχνοκράτες που τόσο απαξιώθηκαν τα χρόνια λαϊκισμού. Κάποιοι επέλεξαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα σε αυτή την πανδημίοα. Οτι αφορά πλούσιους και χριστιανούς ότι έρχεται το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Ολες αυτές οι αναλύσεις είναι εκτός θέματος. Η σωτηρία της Πατρίδας και των πολιτών της είναι πάνω απο όλα. Το κράτος αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Τα όπλα που επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού δεν θα σιγήσουν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.