Ανοσία Αγέλης:Η φιλανθρωπία του ισχυρού

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΗ*

Η θεωρία της ανοσίας της αγέλης είναι απλή και συνάμα κυνική.
Σε φαινόμενα πανδημίας ιογενών κυρίως λοιμώξεων, αθόρυβα το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είτε συμπτωματικά είτε ασυμπτωματικά θα νοσήσει και θα αποκτήσει ανοσία έναντι ιογενούς παράγοντα που ενδημεί ούτως ή άλλως στις σύγχρονες πολυθάνθρωπες κοινωνίες, όπως για παράδειγμα η εποχική γρίπη.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ούτως ή άλλως θα νοσήσουν και ενδεχομένως θα πεθάνουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως συνέβαινε πάντοτε στην υγειονομική ιστορία της ανθρωπότητας.
Οι σποραδικοί θάνατοι και άλλων πληθυσμιακών ομάδων,σε περιπτώσεις ενδημικών νόσων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυτοάνοση υπεραντίδραση των ομάδων αυτών έναντι κατηγορίας ιών, που ούτως ή άλλως προκαλούν στις ομάδες αυτές μυοκαρδίτιδα, μυοσίτιδα, εγκεφαλίτιδα και άλλες νόσους ιατές ή θανατηφόρες.

Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος περιοριστικών μέτρων του πληθυσμού για να αποτραπεί η έκθεση σε αυτόν τον ιογενή παράγοντα, γεγονός που θα προκαλούσε επιπλέον και τεράστια ζημιά στην παραγωγική οικονομία.

Υποστηρίζουν μάλιστα ,οι προτείνοντες ως λύση στην πανδημία του COVID-19, τη θεωρία της αγέλης πως η πρώιμη φαρμακευτική παρέμβαση στους πάσχοντες από COVID-19,με φάρμακα που δοκιμάζονται για να αναστείλουν τη νόηση, ότι τα ίδια τα φάρμακα αυτά ευθύνονται για την αύξηση των θανάτων αυτών των ασθενών!

Αναζητείστε λοιπόν σε ποια κατηγορία ανήκετε, εκτεθείτε στην ανοσία της αγέλης και για καλό και για κακό αρχίστε να μαθαίνετε ιταλικά και ισπανικά για να αρθρώσετε σωστά μια παλιά φράση που ακουγόταν στην τηλέοραση: «Άει, χάσου μυρμηγκάκι!»

Ο Μιχάλης Κοκκινάρης είναι Παιδίατρος-Συγγραφέας