ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

<<Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός πως ενώ η κυβέρνηση κάνει πολλά και σωστά πράγματα σε δύσκολους καιρούς για την Πατρίδα σε ότι  αφορά τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό δεν χάνει ευκαιρία να τους υποβαθμίζει. 

Το ιδιαίτερα παράδοξο και  ανησυχητικό αυτό φαινόμενο εγείρει ερωτήματα και δίνει τροφή στην κριτική ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της έναντι της Ομογένειας και του εθνικού κεφαλαίου μεγάλης σημασίας που αντιπροσωπεύει. Ότι , δηλαδή, σκοπός της είναι η δημιουργία Ελλήνων δυο ταχυτήτων.

Ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα δείξει και εδώ τον απαραίτητο σεβασμό στο σπουδαίο αυτό για τον Ελληνισμό και την Πατρίδα κεφάλαιο.

Σωτήρης  Δελής>>.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση, (που έφθασε στο e mail της panhellenic post) στα σχέδια του ΥΠΕΞ να αλλάξει (υποβαθμίσει) την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, σε διεύθυνση. Και έχει αυτονόητη σημασία το γεγονός ότι η αντίδραση αυτή δεν προήλθε από έναν απλό, συναισθηματικά φορτισμένο, ομογενή, αλλά από έναν π. βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου και επίτιμο μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).  Από έναν, δηλαδή, θεσμικό παράγοντα, που στο δημόσιο βίο του έχει μάθει να μετράει και τα λόγια και τα γραπτά του.

Δίχως αμφιβολία, είναι περίεργο, παράδοξο και αντιφατικό σε εποχή όπου η γενέτειρα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ τα απόδημα τέκνα της –και έχει ανάγκη από την απλή αυθόρμητη και συγκινησιακή συμπαράστασή τους  έως την τεχνολογική και επιστημονική τους  κατάρτιση, γιατί όχι, εν τέλει,  και την οικονομική ευρωστία των (όσων) ομογενών- αυτήν την ίδια εποχή να επιλέγει η κυβέρνηση, με αμφισβητούμενα μέτρα και αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, να τους απογοητεύει και δυνητικά να τους απομακρύνει από το εθνικό κέντρο!

Υπάρχει, αλήθεια, κανείς που να μπορεί να θεμελιώσει την άποψη ότι η απώλεια της αυτοτέλειας ενός Ιδρύματος ή μιας Υπηρεσίας, συνιστά …αναβάθμιση; Υπάρχει κανείς που να επιχειρηματολογήσει ότι  ο επικεφαλής της νέας Γραμματείας, που –κατά το σχεδιασμό- θα μοιράζει το χρόνο και θα κατανέμει τη δραστηριότητά του μεταξύ, ομογένειας, Unesco, Αγίου Όρους, Ινστιτούτου Βενετίας και διαφόρων σχεδιασμών,  θα αποδίδει το ίδιο που αποδίδει μέχρι σήμερα στον τομέα των Αποδήμων;

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού είχε, μέχρι  πρότινος,  επικεφαλής Πρέσβη. Ο διορισμός του Γιάννη Κυπαρισσίδη από τη Νέα Δημοκρατία, διέκοψε αυτήν την παράδοση, Η κυρία Αικ. Κόϊκα ήταν η τελευταία πρέσβης και αποχώρησε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, αποδεχόμενη την μετακίνησή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου. Σήμερα υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδος στην Αυστρία.

Βέβαια η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχει κατηγορηθεί κάποιες φορές στο παρελθόν για «μη έργο». Αλλά η κατηγορία αυτή δεν αποτυπώνει την πραγματική πολύχρονη προσφορά της Γενικής Γραμματείας στην ομογένεια και τον Απόδημο Ελληνισμό. Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να είχε προσφέρει περισσότερα και ποιοτικότερα. Και σίγουρα θα το πετύχαινε εάν έμενε ανεπηρέαστη και εάν έλειπαν οι “εισπηδήσεις” από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αυτό, ωστόσο, καθόλου δεν σημαίνει ότι πρέπει να την καταργήσουμε ή να την διατηρήσουμε σαν να είναι καταργημένη! Το αντίθετο. Έπρεπε η κυβέρνηση της ΝΔ να της επιστρέψει τον αυτόνομο προϋπολογισμό -ο οποίος της αφαιρέθηκε επί του προκατόχου διευθυντή της ΓΓΑΕ, Μιχάλη Κόκκινου-  ώστε να μπορεί να επιτελεί έργο και όχι απλώς να διαχειρίζεται την οικονομική της καχεξία απευθυνόμενη προς έγκριση στο ΥΠΕΞ για κάθε δαπάνη έστω και του ενός ευρώ.  Αντ΄αυτού, η κυβέρνηση επιλέγει να υποβαθμίσει εντελώς τον Απόδημο Ελληνισμό, στερώντας την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας του.  Πραγματικά, δεν πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό έχει την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ερώτημα «γιατί τώρα», η απάντηση είναι πως μέσα στην κρίση του Κοροναϊού η ηγεσία του ΥΠΕΞ ήλπιζε να περάσει χωρίς αντίδραση την μετάλλαξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Το σχέδιο δεν πέρασε. Και τώρα η ομογένεια οργανώνει την αντίδρασή  της,  η οποία θα ξεδιπλωθεί τις προσεχείς ημέρες, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, από τηλεφωνικές επαφές που είχαμε τις τελευταίες ώρες,  με κορυφαία στελέχη της στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια Facebook

Website Comments

 1. Zoik Papalios
  Απάντηση

  Δύο μόνο πράγματα θα χαθούν αν ο σχεδιασμός προχωρήσει.
  Το ένα όντως σημαντικό, σε συμβολικό όμως μόνο επίπεδο, η όποια αναγνώριση της αξίας του Απόδημου Ελληνισμού.
  Το δεύτερο, η από το 1983 χειραγώγηση από το ΠΑΣΟΚ, εξού και η πρεμούρα του ΚΙΝΑΛ, του Απόδημου Ελληνισμού, κυρίως δε των Ομογενειακών Οργανώσεων της Ευρώπης και των χωρών του πρώην παραπετάσματος.
  Κατά τα λοιπά, τίποτα. Ο Απόδημος Ελληνισμός υπήρχε και πριν το 1983, δυνατός και απίστευτα ισχυρός. Αρκεί να θυμηθούμε το σωτήριο 7/10, ή και τα προγράμματα καλοκαιρινών διακοπών στην Πατρίδα ελληνοπαίδων του εξωτερικού που οργάνωναν οι ανά τον κόσμο Αρχιεπισκοπές και Οργανώσεις. Τα προγράμματα αυτά τα αντέγραψε η ΓΓΑΕ και ήταν ένα από τα καλά πεπραγμένα της, όμως οι αντίστοιχες δράσεις του Απόδημου Ελληνισμού συνέχισαν εκ παραλλήλου και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα!
  Όχι, τίποτε κακό δεν θα συμβεί. Ο Απόδημος Ελληνισμός θα συνεχίσει μια χαρά και δεν θα πάθει τίποτε, όπως δεν έπαθε έναν σχεδόν αιώνα που δεν είχε ΣΑΕ, κόντεψε να πάθει με το ΣΑΕ, αλλά συνεχίζει μια χαρά χωρίς αυτό.
  Η Ομογένεια θα συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσεται, όπως έκανε και τα τελευταία 10 χρόνια που η Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού ασθενεί βαρέως και είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και να δρα και να δημιουργεί, με ή χωρίς την αδιάφορη, για την μεγάλη πλειοψηφία των Αποδήμων (πλην των λίγων και εκλεκτών που προείπαμε), υπηρεσία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.