Κορωνοϊός: Νέο πακέτο στήριξης για το Μάιο προανήγγειλε ο Σταϊκούρας – «Στο 3% με 4% η ύφεση»

Tα σενάρια περί περικοπών σε μισθούς και συντάξεις διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα θέμα για περικοπές, στο βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο ίδιος επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται «να βάλει χέρι στο μαξιλάρι ασφαλείας». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει στόχο να επαναλάβει τα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους και τον Μάιο, χωρίς μάλιστα να κάνει χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας.

Εκτίμησε επίσης πως η ύφεση στη χώρα μας θα ανέλθει σε 3% με 4%. «Όταν έχεις καινούργια στοιχεία θα πρέπει να τα συνεκτιμήσεις .Η χώρα φαίνεται ότι μπορεί να ανακάμψει σημαντικά στο β’ εξάμηνο του 2020. Η εκτίμηση 3-4% ύφεση δεν έχει συμπεριλάβει τα μέτρα που λάβαμε .Όσο πιο σωστά κατανεμημένα είναι τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση».

Επίσης προανήγγειλε νέες ρυθμίσεις οφειλών μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχετικά με το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, ανέφερε ότι υπάρχει προσδοκία για χορήγηση ρευστότητας στην Ευρώπη, από έναν συνδυασμό μέσων που θα περιλαμβάνει πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς όμως τις προϋποθέσεις και τους όρους του παρελθόντος (π.χ. «προληπτική γραμμή»), και κονδύλια από τίτλους που θα εκδοθούν με εγγυήσεις των κρατών-μελών για τη στήριξη της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα έχει τη Δευτέρα και επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ.