Αισιοδοξία για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ – Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

ΗΠΑ.- Χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγει από τις δοκιμές του φαρμάκου Remdesivir στην Αμερική, με όλο και περισσότερους ασθενείς να παίρνουν μέρος στην πειραματική χρήση του. Ένας από αυτούς είναι και ο Τζαγκ Σινγκ, καρδιολόγος του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και ασθενής με κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε ο κ. Σινγκ δεν το σκέφτηκε ούτε δευτερόλεπτο για να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή του φαρμάκου.

Το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη του αμερικανικού φαρμάκου.

Ο επικεφαλής της έρευνας Virginia Commonwealth University, Αρούν Σαγιάλ, μιλώντας για το φάρμακο εξήγησε πως είναι ένα αντιβιοτικό φάρμακο και έχει σχεδιαστεί, ώστε να επιβραδύνει ή να σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού. Οπότε, από τη στιγμή που ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί πλέον, τότε το ιικό φορτίο υποχωρεί και τα φυσικά συστήματα θεραπείας του σώματος αναλαμβάνουν και υποβοηθούν τη διαδικασία ανάρρωσης.

Με δεδομένη και την κατάσταση στις ΗΠΑ, πάντως, οι Αμερικανοί ειδικοί δίνουν μάχη με τον χρόνο.

«Με δεδομένη τη μεγάλη εμπειρία μου, γνωρίζω ότι η κανονική διαδικασία ανάπτυξης ενός φαρμάκου είναι μακρά. Αλλά, με δεδομένο το επείγον της κατάστασης, είναι απίστευτο πώς τα πράγματα έχουν εναρμονιστεί και πόσο γρήγορα προχωράνε.», είπε ο Σαγιάλ.

Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Δαΐκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το Remdesivir είπε πως το φάρμακο αυτό έχει δείξει να δρα κατά του ιού σε πειραματόζωα και πρόκειται να αρχίσουν οι κλινικές μελέτες και όταν θα είναι έτοιμο θα έρθει και στην Ελλάδα.

Οι διαδικασίες θα είναι πολύ σύντομες, όπως είπε. Επίσης, δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν και μαζικά τεστ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου 40 άτομα σε 4 συνεργαζόμενες πανεπιστημιακές κλινικές.

Πηγή: skai.gr